Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Suché podlahy fermacell v prvorepublikovém hotelu Slunný dvůr

Zchátralou budovu z 30. let 20. století, téměř k demolici, nynější majitelé citlivě zrekonstruovali s cílem navázat na dávné časy slávy tohoto hotelu. K vysokému komfortu hostů přispívají i podlahové prvky fermacell, které byly při rekonstrukci instalovány na ploše cca 620 m2 v hotelových pokojích

Kompletně luxusně zrekonstruovaný Hotel Slunný dvůr byl od svého zprovoznění ve 30. letech 20. století vyhledáván klienty z celé Evropy. Zchátralou budovu, téměř k demolici, však nynější majitelé citlivě zrekonstruovali s cílem navázat na dávné časy slávy tohoto hotelu. K vysokému komfortu hostů přispívají i podlahové prvky fermacell, které byly při rekonstrukci instalovány na ploše cca 620 m2 v hotelových pokojích.

Hotel s nadstandardní výbavou nabízí ubytování rodinného typu za velmi přijatelné ceny, navíc doplněné o vynikající kuchyni – její specialitou jsou např. francouzské palačinky na mnoho způsobů. Pokoje, restaurace, recepce s barem a vinotékou jsou architektonicky velmi dobře sladěny. Hotel nabízí nadstandardní ubytování a služby v srdci města Lázně Jeseník. Díky svému umístění na jižním lázeňském svahu nabízí nádherný výhled na celé panorama Hrubého Jeseníku s výhledem na nejvyšší moravskou horu Praděd.

Realizační projekt a architektonický dozor zajišťoval ing. arch. Petr Blažek, který na stavbě odvedl velký kus práce a i díky jemu je konečná podoba nově rekonstruovaného hotelu tou nejlepší pozvánkou k návštěvě a ubytování. Realizaci na klíč zajistila společnost K-Keramika Brno, která si svoji pozici na trhu vybudovala nabídkou vysoce kvalitního vybavení do interiérů – obkladů a dlažby do koupelny či kuchyně, van, sanitární keramiky, koupelnového nábytku, podlah, dveří, zrcadel a dalších produktů od prověřených a renomovaných výrobců. Objem stavebních prací a materiálu pro rekonstrukci hotelu Slunný dvůr dosáhl 30 mil. Kč a při realizaci byly používány nejmodernější materiály a technologie. Dodavatelem sádrovláknitých materiálů fermacell byla firma SPIKAS s.r.o. se sídlem a centrálním skladem v Olomouci.

Hotel Slunný dvůr před rekonstrukcí 1Hotel Slunný dvůr před rekonstrukcí 2Hotel Slunný dvůr před rekonstrukcí 3Hotel Slunný dvůr před rekonstrukcí 4Hotel Slunný dvůr před rekonstrukcí

K využití podlahových desek fermacell inspirovala vedení společnosti K-Keramika spolupráce s naším největším výrobcem montovaných dřevostaveb, RD Rýmařov. „V domech z Rýmařova se materiály fermacell uplatňují ve velmi široké míře a k plné spokojenosti zákazníků. Proto jsme naše podlaháře nechali projít školením u firmy Fermacell a výhody suchých podlah ze sádrovláknitých desek jsme plně uplatnili i při rekonstrukci hotelu,“ uvedl spolumajitel a jednatel společnosti K-Keramika, spol. s r.o. Vladimír Klement.

Hotel Slunný dvůr po rekonstrukci – exteriér 1
Hotel Slunný dvůr po rekonstrukci – exteriér 1
Hotel Slunný dvůr po rekonstrukci – exteriér 2
Hotel Slunný dvůr po rekonstrukci – exteriér 2
Hotel Slunný dvůr po rekonstrukci – restaurace
Hotel Slunný dvůr po rekonstrukci – restaurace

Suchý podlahový systém fermacell má nízkou výšku, relativně malou plošnou hmotnost a při využití struktury podlahová voština (30mm vrstva), vyrovnávací podsyp a podlahový prvek fermacell (použité byly 25mm podlahové prvky fermacell 2 E 22, tvořené dvěma 12,5mm sádrovláknitými deskami fermacell) výborně řeší izolaci kročejového hluku. Suchý technologický proces bez škodlivé vlhkosti a čekání na vyschnutí, při kterém je pokládka dalších podlahovin možná bez technologických prostojů, byl také výhodou. Doba pokládky byla velmi krátká, navíc díky nízké hmotnosti podlah nevznikly žádné statické problémy. Zákazníci hotelu pak ocení vynikající akustické a tepelné vlastnosti, bezpečnou požární ochranu a také příjemný pocit při chůzi.

Hotel Slunný dvůr po rekonstrukci – pokoj I. PP
Hotel Slunný dvůr po rekonstrukci – pokoj I. PP
Hotel Slunný dvůr po rekonstrukci – pokoj I. PP koupelna
Hotel Slunný dvůr po rekonstrukci – pokoj I. PP koupelna
Hotel Slunný dvůr po rekonstrukci – pokoj II. NP
Hotel Slunný dvůr po rekonstrukci – pokoj II. NP
Hotel Slunný dvůr po rekonstrukci – pokoj II. NP koupelna
Hotel Slunný dvůr po rekonstrukci – pokoj II. NP koupelna

„Nášlapnou vrstvu na podlahových prvcích fermacell tvoří koberce a dlažba, v 1. PP a přízemí je z důvodu napojení na vnější okolí hotelu položena dlažba. Pozornost na chodbách a v kuchyni upoutá slinutá leštěná dlažba portugalské společnost Pavigrés, která je pro svoji vysokou kvalitu a vzhled vyhledávána zákazníky po celém světě. K-Keramika je na českém trhu výhradním dodavatelem této dlažby. V koupelnách a sociálních prostorách pokojů jsou na podlaze a stěnách nalepeny obklady a dlažba dalšího portugalského výrobce, Cinca. Motto hotelu – „nadstandardní služby pro Váš odpočinek“ potvrzuje i výběr sanitární techniky a zařízení interiéru, které je na tuzemské poměry při lákavých cenách za ubytování, navíc v atraktivní lokalitě, na velmi vysoké úrovni,“ doplnil pan Vladimír Klement, ředitel K-Keramika Brno. Podrobné informace o hotelu najdete na www.hotelslunnydvur.cz.

Hotel Slunný dvůr po rekonstrukci – apartmá I. NP
Hotel Slunný dvůr po rekonstrukci – apartmá I. NP
Hotel Slunný dvůr po rekonstrukci – apartmá I. NP koupelna
Hotel Slunný dvůr po rekonstrukci – apartmá I. NP koupelna
Hotel Slunný dvůr po rekonstrukci – apartmá III. NP
Hotel Slunný dvůr po rekonstrukci – apartmá III. NP
Hotel Slunný dvůr po rekonstrukci – apartmá III. NP koupelna
Hotel Slunný dvůr po rekonstrukci – apartmá III. NP koupelna

Informace o realizaci
Objekt:Rekonstrukce Hotelu Slunný dvůr v Jeseníku
Projekt a architektonický dozor:ing. arch. Petr Blažek
Realizační firma:K-Keramika spol. s r.o., Brno (www.k-keramika.cz)
Celkový objem stavebních prací:30 mil. Kč
Použité materiály Fermacell:
  • podlahová voština 30 mm (150 ks)
  • vyrovnávací podsyp fermacell (240 pytlů)
  • 25 mm podlahový prvek fermacell 2 E 22 (2 × 12,5 mm sádrovláknitá deska fermacell)

Článek s fotogalerií najdete také na stránkách výrobce podlahového systému.


Fermacell, James Hardie Europe GmbH, o.s.
logo Fermacell, James Hardie Europe GmbH, o.s.

Fermacell - systémy suché výstavby. Výroba a prodej sádrovláknitých desek fermacell®, cementovláknitých desek POWERPANEL a fasádních obkladů Hardie®. Produkty jsou určeny pro dřevostavby, nízkoenergetické a modulární domy a rekonstrukce. ...