Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

1. ročník odborné konference POVRCHOVÉ ÚPRAVY VE STAVEBNICTVÍ 2013


Stavebnictví prochází v současnosti velmi složitým obdobím, ve kterém se projevuje celá řada trendů, které mají, nebo mohou mít, na jednotlivé účastníky stavebního procesu velmi negativní vliv. Nejedná se jen o celkový úbytek zakázek a snahu konkurovat snižováním ceny, a to mnohdy na zcela absurdní úroveň. Těchto trendů je celá řada a jen namátkou lze vyjmenovat následující:

  • Neustálý nárůst normových předpisů, a to jak tzv. Evropských norem, tak i nejrůznějších Technických podmínek a regulativů, které jsou však často navzájem velmi rozporné a umožňují zhodnotit stejný předmět různým způsobem. Nedostatkem je i jejich rozsáhlost a častá nekonkrétnost, která pro běžného uživatele není oporou, ale naopak komplikovaným nepřehledným systémem, který jen velmi omezeně může pozitivně ovlivnit výsledek.
  • Postupně se zvyšující absence některých řemeslných profesí, a naopak v důsledku konkurence najímání pracovníků často bez jakékoliv kvalifikace. Tato situace v kontextu s naopak stále se „zdokonalujícími“ normovými předpisy vytváří pro projektanty i zhotovitele mimořádně náročné prostředí, kde stoupající nároky na kvalitu musí být realizovány často s velmi proměnlivým a problematickým personálem.
  • Snahu investorů dosáhnout slevy či úspor jednak volbou zcela minimalistických technických řešení, jejichž výsledkem je standard, který je pak následně reklamován. Z reklamací se v jistých ohledech stává vědní obor, který umožňuje technicky orientovaným investorům či vyšším zhotovitelům snížit cenu stavební zakázky či subdodávky pod prosté náklady.

V tomto složitém prostředí má tedy technická kompetence a orientace v problematice mimořádný význam, protože umožňuje všem zúčastněným minimalizovat svá rizika a vyhnout se neúspěchům i následným reklamacím.

Právě výše uvedené okolnosti jsou impulzem pro pořádání konference Povrchové úpravy ve stavebnictví. Je evidentní, že vzhled konstrukčních prvků, resp. celých objektů, je většinou základním parametrem kvality, který zejména v případě laiků rozhoduje o jejich akceptovatelnosti. Veškeré povrchové úpravy stavebních konstrukcí, resp. objektů, jsou tedy nejkritičtějším prvkem díla z hlediska reklamací i přejímacího řízení jako celku. Cílem konference je umožnit projektantům i zhotovitelům získat konkrétní informace jak o nejaktuálnějších trendech a materiálech v oblasti povrchových úprav, tak i o rizicích spojených s jednotlivými materiály, resp. technologiemi.

Konference nechce být platformou pouze pro specialisty v jednotlivých oblastech povrchových úprav, ale naopak informačním a diskusním fórem, které by běžným zhotovitelům a projektantům umožnilo získat přehled v dané oblasti i specifické kontakty, které by jim v konkrétních situacích umožnily projektování či provádění povrchových úprav konzultovat a vyhnout se tedy nezdarům. Konference si klade za cíl vytvořit tradici, která by zajišťovala v tomto důležitém segmentu stavebnictví stručné a podstatné informace pro všechny ty účastníky stavebního procesu, kteří musí kromě studia tisíců stran norem, technických regulativů a technických listů nejrůznějších hmot současně i projektovat, stavět.

Podrobné informace o konferenci POVRCHOVÉ ÚPRAVY VE STAVEBNICTVÍ 2013 a on-line přihlášky jsou dostupné na www.konferencepovrchoveupravy.cz