Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Dražba mobilního pasivního domu na veletrhu For Arch 2012

Centrum pasivního domu na veletrhu For Arch 2012 vydraží mobilní pasivní domek, který byl v rekordním čase 4 dnů postaven na stavebním veletrhu IBF v Brně na jaře letošního roku. Vyvolávací cena 1 koruna.

Po celé léto měla široká veřejnost možnost si prohlédnout mobilní pasivní domek, který se postavil v rekordním čase - a to za pouhé 4 dny - na Stavebních veletrzích Brno 2012. Domek se přesunul do brněnského Národního stavebního centra. Tady však nezůstal dlouho neobydlen. Vždy několikrát do měsíce otevíral své krásné balkonové dveře široké veřejnosti, která si tak mohla přijít tento unikátní dřevěný „minidům“ s rozměry 7,5 m x 3,5 a s výškou 3,5 m prohlédnout a využít zároveň příležitosti zeptat se na vše, co se týká nízkoenergetického a pasivního bydlení. Průvodci jim totiž byli odborníci z Centra pasivního domu, kteří všem návštěvníkům a zájemcům poskytli bezplatné poradenství.

V září se domek i s kompletním vybavením naloží na velké auto a převeze na pražský veletrh FOR ARCH a společně s tím půjde do on-line dražby na serveru Aukro.cz.

Kolik bude výsledná cena domku, to je prozatím ve hvězdách. Můžete se však do její tvorby zapojit a kdo ví, možná budou klíčky od mobilního domku nakonec patřit právě vám. K tomu, abyste se mohli do dražby zapojit, Vám bude stačit založený účet na Aukro.cz a můžete jednoduše přihazovat.

Chcete-li být o zahájení dražby informováni den dopředu e-mailem, stačí napsat na info@pasivnidomy.cz a do předmětu uvést „DRAŽBA“.

Dražba bude probíhat online na Aukro.cz a začne již 12. září na vyvolávací ceně 1 Kč.

Kde a proč byl mobilní pasivní dům postaven?

Pasivní domy nejsou jen budoucnost, je to hlavně současnost. Pod tímto mottem se ve dnech 24. - 28. dubna 2012 uskutečnil na brněnském výstavišti unikátní projekt osvětového sdružení Centra pasivního domu, jeho členů a dalších partnerů. Cílem akce bylo ukázat veřejnosti na vlastní oči, v reálném čase a v autentickém prostředí, tj. přímo na staveništi, nové trendy ve stavebnictví, kterými se Evropa v posledních letech ubírá. Návštěvníci stavebních veletrhů tak měli výjimečnou šanci vidět a přiučit se, jak se správně staví dům v pasivním standardu a na jaké klíčové momenty je třeba dát si při stavbě pozor. Zároveň si mohli poslechnout komentáře odborníků z více jak třiceti firem, které se do projektu zapojily, a zkonzultovat s nimi svoje dotazy a projekty. Vedle mobilního pasivního domku se před zraky návštěvníků v průběhu veletrhu postavilo celkem osm ukázkových stěn z různých konstrukčních materiálů, které jsou vhodné právě pro stavbu pasivních domů, a do každé z nich se osadila rovněž rozličná okna.

„Touto akcí jsme chtěli české veřejnosti přiblížit pasivní domy jako moderní, designově zajímavou a kreativní architekturu, která není svázána s žádným konkrétním produktem, ani nosnou konstrukcí. Proto jsme například každou stěnu izolovali jiným způsobem a na separátních dílčích stěnách ukazovali práci s různými konstrukčními materiály - vedle dřeva tu nechyběly ani cihly, vápenopískové bloky, pórobetonové tvárnice, nebo třeba systém ztraceného bednění a podobně. Při této ojedinělé stavební reality show jsme tak dokázali, že stavba pasivních domů nemusí být časově, ani finančně náročnější než stavba běžných domů. Výsledkem je však pro majitele a investory až 90 % úspora nákladů na vytápění a velmi vysoký komfort bydlení,“ komentuje akci Ing. Jan Bárta, ředitel Centra pasivního domu.

Technický popis mobilního pasivního domu:

Autoři:
Ing. arch. David Vašíček z H.L.C. spol. s.r.o. (koordinátor a dodavatel stavby domu)
Ing. arch. Mojmír Hudec z Ateliéru ELAM (architekt interiérového řešení domu)

Postavený dům demonstruje materiály a technologie obvykle používané u pasivních domů, které jsou řešeny v konstrukčním systému sendvičové dřevostavby. Hrubá stavba je tvořena stěnovými panely z vrstveného masivního dřeva a rámovou konstrukcí. Panely tvoří tuhou konstrukci buňky, která umožňuje transport buňky jako celku na návěsu a montáž autojeřábem. Tyto panely se vyrábí ze smrkového dřeva a mají povrchy v pohledové kvalitě, proto byly přiznány i v samotném interiéru buňky. Na tyto panely byla z venkovní strany přidána tepelná izolace v tloušťkách obvyklých u pasivních domů. Použity byly celkem 4 typy skladeb obvodových stěn. Na zadní straně domu byla použita varianta s kontaktní izolací z tvrdé minerální vlny se stěrkovou omítkou. Boční stěny byly zaizolovány měkkou minerální izolací, resp. měkkou dřevovláknitou izolací, která byla vkládána mezi lehké dřevěné nosníky kotvené k bočním nosným panelům. Bylo použito dvou typů nosníků, typového vylehčeného I- nosníku a žebříkového nosníku vyrobeného na místě. Přední strana domu je řešena z úsporných typových I-nosníků, které jsou na celou šířku stěny a jsou vyplněny foukanou izolací z celulózy. Tloušťky izolací se u stěn pohybuje v rozmezí 320-360mm.

V přední stěně jsou osazeny vstupní dveře určené pro pasivní domy a velké okno s posuvnými dveřmi pro přímý vstup na terasu. Použili jsme zde velmi kvalitní okna s trojskly s izolovanými eurorámy. Rámy oken byly, pro přerušení tepelného mostu, částečně překryty dřevovláknitou izolační deskou. U kritických míst parapetu a kastlíků žaluzií byly použity nanoporézní aerogelové a polymer polystyrénové tepelné izolace.

Čelní a boční fasády jsou provedeny v modřínovém palubkovém obkladu. Nad oknem a dveřmi je umístěna elektricky ovládaná venkovní žaluzie pro regulaci solárních zisků.

Střecha byla zaizolována minerální izolací v tloušťce 460 mm uloženou částečně v konstrukci stropního panelu a částečně nad panelem. Střecha je pultová, provětrávaná s krytinou z trapézového plechu. Podlaha byla provedena z panelu v systému fošinkového rámového stropu s oboustranným záklopem a vnitřní minerální izolací 240mm. Dům bude posazen na osazovací rošt s další vloženou izolací tl.220mm.

Sociální zázemí obsahuje umývadlo, sprchový kout a WC. Teplá voda je připravována v elektrickém boileru 30l, který je umístěn v kuchyňské lince pod dřezem. Obytná část domu je vybavena kuchyňskou linkou s dřezem a elektrickým vařičem. Stůl se čtyřmi židlemi je v provedení, které umožňuje umístění na venkovní terasu. Součástí domku je také elegantní úložná stěna. Ve vzorovém mobilním domě nenajdete ložnici. Tu si však může snadno majitel vytvořit dodáním rozkládací pohovky na místo současného ratanového gauče.

Buňka je vybavena technologií řízeného větrání s rekuperací s vysokou účinností. Byla provedena i tlaková zkouška těsnosti buňky - Blower-door test. Tato zkouška prokazuje kvalitu vzduchotěsnosti domu.

Buňka je vybavena prvky inteligentního domu - inteligentní elektroinstalace ovládá vytápění s malým přímotopem, stmívání svítidel, spouštění venkovních žaluzií. Na systém je možno napojit i řízené větrání s případným čidlem CO2. Systém umožňuje i dálkový přístup a další prvky jako je zabezpečení domu a podobně.

Autorem projektové dokumentace je H.L.C. spol. s.r.o. (ve spolupráci s Ateliérem ELAM a Architektonickou kanceláří Křivka).
Konstrukční materiál NOVATOP dodala firma AGROP NOVA a.s.
Okna dodala společnost SLAVONA, s.r.o.


Centrum pasivního domu (CPD) je neziskovou organizací, která vznikla za účelem podpory a propagace standardu pasivního domu a zajištění kvality pasivních domů. Členy sdružení jsou architekti, projektanti, stavební firmy, výrobci stavebních materiálů a prvků a další odborníci se zájmem o pasivní domy. Sdružení CPD tak představuje nejrozsáhlejší odbornou platformu v České republice, která aktivně podněcuje, spoluvytváří a moderuje odbornou diskusi v oblasti výstavby budov v pasivním standardu napříč expertní i laickou veřejnosti, nevyjímaje českou politickou reprezentaci.

Víte, co je pasivního dům? Podívejte se: http://www.pasivnidomy.cz/pasivni-dum/co-je-pasivni-dum.html

V případě dalších informací, fotografického materiálu apod. se obracejte na Janu Starou - jana.stara@pasivnidomy.cz, + 420 733 779 267.


Fotogalerie:


Centrum pasivního domu, z.s.
logo Centrum pasivního domu, z.s.

Jsme nezávislé sdružení, které dělá téměř 20 let osvětu zdravému a úspornému bydlení. Sdružujeme přes stovku ověřených firem a specialistů, kteří energeticky úsporné a zdravé domy navrhují, staví, rekonstruují nebo pro ně vyrábí technologie a komponenty. ...