Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Partnerem pro pasivní domy se stal ROCKWOOL

Jubilejní 10. ročník soutěžní přehlídky TOP DOMY, zná mezi 15 nejlepšími realizacemi své vítěze. Oceněné návrhy v kategorii „Pasivní TOP DŮM“ zaštítila společnost ROCKWOOL, a.s., která vyrábí kamennou vlnu především pro stavby, kde je nadstandardní tloušťka izolací naprostou nezbytností. Od roku 2020 bude muset být každá nová stavba postavena v pasivním standardu, což znamená, že její spotřeba tepla bude nižší než 15 kWh/m2.

Soutěž měla několik částí, kde domy vybírala porota i veřejnost. Z desítky přihlášených domů a projektů vybrala odborná porota nejdříve sedm finalistů v každé ze čtyř velikostních kategorií (do 100 m2 až nad 180 m2).

V části soutěže s podnázvem „V pasivním standardu“ se dle kritéria zastavěné plochy udílela čtyři hlavní ocenění. Zástupcem firmy ROCKWOOL, a.s. byl Ing. Pavel Matoušek, produktový manažer, který se ve stavebnictví pohybuje již od roku 1986. K jednotlivým vítězným projektům poznamenal: „Nutno říci, že všichni vítězové i užší nominované skupiny patřili bez výjimky do mimořádně vydařených a oku ladících řešení. V několika případech se jednalo o stavby v linii konstruktivismu, kde najdeme hranaté tvary, ploché střechy i kubismus. Vše ale velmi přísně a ve správném měřítku.

V kategorii do 100 m2 vyhrál dům MODULA 100, který je řešen jako jednoduchá jednopodlažní dřevostavba bez obytného podkroví. Další z vítězů, dům ATREA s podlahovou plochou do 130 m2, měl jistě dobrý vzor z praxe. Reprezentoval vlastně velmi podařenou a již před lety realizovanou zástavbu 13 pasivních domů v obci Koberovy. Tamější stavby jsou také na bázi dřevěného skeletu, izolovaného kamennou vlnou. Ve 3. kategorii, domy do 180 m2, získal po zásluze ocenění dům s příznačným názvem POHODA. „Myslím, že u tohoto domu se účelnost nestala vůbec překážkou estetiky“, podotknul dále Ing. Matoušek.


Časopis Dům&Zahrada a ROCKWOOL jako partneři v anketě TOP DOMY 2012

Vyhlášení výsledků TOP DOMY 2012 s partnerem ROCKWOOL měl na starost moderátor Václav Žmolík

„Pasivní“ vítěz v kategorii podlahová plocha nad 180 m2 má opět konstrukci na bázi dřeva: projekt SQUARE SALZBURG je tvořen originální stavební technologií s myšlenkou podpěrných nosných trámů.
Veřejnost mohla hlasovat na www.topdomy.cz a vybrat tak své 4 favority dle stejných kritérií. Mezi vítězi byly opět dřevostavby, pórobetonový skelet i „hrázděná stavba v souladu s moderní stavební fyzikou“.
V odborné kategorii „Budoucnost obnovitelných zdrojů“ zvítězil dům GALLILEO zcela v souladu s trendy soutěže: moderní dřevostavba s unikátním difúzním systémem DifuTech®.

Ing. Matoušek vyslovil zajímavou myšlenku: „Přemýšlím o tom, kdo vlastně z hlediska konstrukčního pojetí vyhrál pomyslný souboj mezi dřevostavbou a subtilními stěnami se zateplením. Obojí se dá přitom velmi vhodně kombinovat s izolacemi s kamenné vlny. Nedávno dokonce akciová společnost Wienerberger představila stavebnímu trhu cihly, plněné izolací z kamenné vlny. Sám výrobce uvádí, že se jedná o unikátní spojení dvou tradičních materiálů, které obstály ve zkoušce časem. Bohužel nesmím prozradit, o kterou kamennou vlnu se jedná …

Důležitým poznatkem celé akce bylo, že se soutěže úspěšně účastnily nejen velké, ale i menší firmy. Žádná skupina nedominovala a přes všechny původní pesimistické předpovědi převládl u těchto výrobců a dodavatelů optimistický duch i pro obtížný rok 2012. Anketu pořádal renomovaný časopis Dům&Zahrada, který velmi dbá na architektonickou i technickou úroveň nominovaných objektů.

ROCKWOOL na slavnostním vyhlášení, moderované Václavem Žmolíkem, zároveň poprvé představil speciální stojan s ukázkami konstrukcí a materiálů, vhodných právě pro nízkoenergetické a pasivní bydlení. Rok 2020 se blíží mílovými kroky, proto o střešním systému TOPROCK, podlahových deskách Dachrock i fasádních izolacích Frontrock MAX E budeme jistě slýchat více a častěji.

  • Technický list Dachrock
  • Technický list Frontrock MAX E
  • Výpočet statiky sytému TOPROCK


Vlevo Petr Zavadil, šéfredaktor časopisu Dům&Zahrada a Pavel Matoušek za ROCKWOOL, a.s. před oceněním zástupců firmy Heluz za dům POHODA, navrženém v pasivním standardu

Speciální stojan pro Top partnery do stavebnin s materiály pro nízkoenergetické a pasivní domy

 
 
Reklama