Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

První dřevostavba pasivního domu získala certifikát SBToolCZ

Na tiskové konferenci společnosti Knauf Insulation v rámci veletrhů IBF a SHK 2011 v Brně byl představen první rodinný dům s certifikátem kvality SBToolCZ. Jedná se o pasivní dřevostavbu architekta Michaela Kocycha, který je zároveň investorem stavby. Stavba splňuje náročná kritéria kvality v souladu s principy udržitelného rozvoje.

Pasivní rodinný dům stojí ve Frýdku Místku a je první dřevostavbou u nás, která získala certifikát kvality SBToolCZ. SBToolCZ je národní certifikační nástroj pro vyjádření úrovně kvality budov v souladu s principy udržitelného rozvoje. Vznikl jako ekvivalent k zahraničním systémům, jako jsou například LEED či BREEAM. Podrobněji o systému SBToolCZ viz také článek Český nástroj pro certifikaci kvality budov SBToolCZ a první certifikovaná budova X-LOFT. Pod vývojem systému jsou podepsáni odborníci z ČVUT, CIDEAS a České společnosti pro udržitelnou výstavbu budov.

SBToolCZ hodnotí stavbu v 33 kritériích udržitelné výstavby. Odborníci posuzují projekt na základě přesně stanovených postupů v environmentální oblasti, z hlediska sociálního a technického, ekonomického a z hlediska managementu a lokality. Budovy posuzují do konce roku 2011 výhradně auditoři Technického a zkušebního ústavu stavebního v Praze. Již nyní ale probíhají kurzy pro auditory mimo TZÚS.

 

Dřevostavba ve Frýdku Místku je založená na dubových prazích. Půdorys tvoří obdélník s užitnou plochou 124 m2. Dispoziční řešení odpovídá zásadám pasivní výstavby - obytné místnosti jsou orientovány na jih. Dům má dvojřadý konstrukční systém typu two by four, kde vnitřní konstrukce je nosná, zatímco vnější, nenosná vynáší fasádní systém. Takto provedený systém vymezuje prostor pro uložení tepelné izolace v tloušťce 520 mm na bázi minerální vlny.

 

Původně měla být stavba izolovaná slámou, respektive slaměnými balíky z malých tradičních lisů. Vzhledem k pozdějším komplikacím se hledala alternativa, která by původní izolaci nahradila. Hledal se jsem materiál šetrný k životnímu prostředí. Důležitým kritériem byla i cena. Volba padla na ECOSE od Knauf Insulation. Součinitele prostupu tepla jsou 0,074 W/m2K (obvodový plášť), 0,069 W/m2K (střecha) a 0,155 W/m2K (podlaha na terénu).

 

Stěny jsou ve dvojici vzájemně prokotveny dřevěnými prkny, vizuálně tvořícími žebříky. Vnitřní stěny jsou z důvodu zajištění tepelné stability místností těžké - vyzděné z vápenopískových cihel. Na střeše bude vegetační souvrství, okna jsou zasklena izolačními trojskly. Vytápění je teplovzdušné s rekuperací, ohřev vody zajišťují střešní solární panely.

 

Pro architekta a investora v jedné osobě Michaela Kocycha bylo rozhodnutí stavět pasivní dům jen přirozeným vyústěním jeho dosavadní architektonické praxe: "Pro mne je to v dnešní době rozumné řešení vzhledem k rostoucím cenám energie a vzhledem k životnímu prostředí. Proč nestavět šetrně a ekologicky, když to jde? Z důvodů, které jsou mi blízké, jsem se rozhodl pro pasivní dům.

 
 
Reklama