Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nové termíny kurzu "Navrhování pasivních domů" na jaře 2011

Stále se zvyšující zájem o výstavbu pasivních domů nutně potřebuje zkušené odborníky, kteří mohou uspokojit zájmy svých klientů. Ti však v České republice chybí. Centrum pasivního domu vypisuje nové termíny desetidenního kurzu "Navrhování pasivních domů". Tak neváhejte a naučte se navrhovat pasivní domy!

Veřejnost začíná více slyšet na úspory energií a snižování nákladů na provoz budov. Výstavba novostaveb v pasivním standardu je od dubna minulého roku zahrnuta v dotačním programu "Zelená úsporám". I díky němu se zvyšuje zájem lidí o pasivní domy. Architekti a projektanti, kteří ještě s navrhováním pasivních domů nemají zkušenosti, nebo odborníci ve stavebnictví, kteří si chtějí upevnit roztříštěné informace, tak mají jedinečnou příležitost přihlásit se na 80ti hodinové školení o kompletní problematice navrhování pasivních domů.

Kurz je rozdělen do 4 navazujících modulů, které je možno absolvovat samostatně, celková délka je zmíněných 80 vyučovacích hodin. Kurz obsahuje všechny tematické okruhy, důležité pro záruku kvality stavby a poskytuje užitečné rady od první skici až po finální realizaci projektu pasivního domu. Mezi probírané okruhy patří architektonické a konstrukční řešení, obálka budovy, tepelné mosty, neprůvzdušnost, větrání a vytápění, výpočet energetické náročnosti a optimalizace návrhu pomocí nástroje PHPP, realizace stavby a ekonomika.

V rámci desetidenního kurzu je vhodným způsobem kombinována teorie, cvičení a praktické ukázky s možností exkurze do pasivních domů tak, aby absolventi získali ucelenou představu o problematice pasivních domů. Kurz je akreditován v rámci programu celoživotního vzdělávání ČKAIT (program je hodnocen 3 kreditními body) a v rámci celoživotního profesního vzdělávání ČKA. Účastníci získají certifikát Centra pasivního domu o absolvování školení.

Kurzy jsou pořádány v rámci mezinárodního projektu CEPH (Certified European Passive House Designer). Cílem projektu je vytvořit databázi architektů a projektantů, kteří budou držiteli evropského certifikátu. Proškolení architekti a projektanti budou schopni navrhovat budovy s ohledem na jejich energetickou náročnost a optimalizaci nákladů, přičemž zároveň nabídnou uživatelům zvýšenou kvalitu a vnitřní komfort. Absolventi budou také plně připraveni na složení zkoušky pro získání certifikátu "Certified European Passive House Designer". Držitelé certifikátu jsou zapsáni do celoevropské databáze projektantů pasivních domů.

Termíny a program:

1. část - Obálka budovy (1. den Úvod (širší souvislosti, historie, motivace, výhody), základní principy, příklady postavených domů; 2. den Obálka budovy, konstrukce, izolace, tepelné mosty - základy; 3. den Neprůvzdušnost, termografie, praktické ukázky; 4. den Výplně otvorů)

  • 26.1. - 29.1.2011, Praha
  • 15.2. - 18.2.2011, Brno
  • 22.3. - 25.3.2011, Praha

2. část - Vytápění a větrání (5. den Větrání, teplovzdušné vytápění; 6. den Vytápění, rozvody)

  • 9.2. - 10.2.2011, Praha
  • 3.3. - 4.3.2011, Brno
  • 28.4. - 29.4.2011, Praha

3. část - PHPP, TNI (7. den Výpočet energetické náročnosti budov dle PHPP a TNI, podmínky programu Zelená úsporám; 8. den Workshop - výpočet energetické náročnosti budov dle PHPP)

  • 11.2. - 12.2.2011, Praha
  • 17.3. - 18.3.2011, Brno
  • 5.5. - 6.5.2011, Praha

4. část - Závěr (9. den Stavby občanské vybavenosti, vedení stavby a kontrola kvality; 10. den Ekonomika, opakování a prohloubení)

  • 31.3. - 1.4.2011, Brno
  • 12.5. - 13.5.2011, Praha

Bližší informace a přihlášení na www.pasivnídomy.cz.


Centrum pasivního domu, z.s.
logo Centrum pasivního domu, z.s.

Jsme nezávislé sdružení, které dělá téměř 20 let osvětu zdravému a úspornému bydlení. Sdružujeme přes stovku ověřených firem a specialistů, kteří energeticky úsporné a zdravé domy navrhují, staví, rekonstruují nebo pro ně vyrábí technologie a komponenty. ...