Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Pasivní dům. Zbytečný přepych nebo optimální a úsporné řešení?

V poslední době se na českém stavebním trhu roztrhl pytel s nabídkou výstavby pasivních rodinných domů. Znáte ale vlastně výhody, jak má takový dům vypadat a jestli se vám ho vyplatí postavit?

Ekologický drobnohled

K nesporným výhodám pasivního rodinného domu patří úspora energií při běžném provozu domu. Podmínkou pro úsporu jsou ale určitá pravidla, bez kterých se váš dům rozhodně pasivním nestane. Jednou z nejdůležitějších podmínek je správné osazení domu na pozemek vůči slunečnímu svitu, který na pozemek přichází. Dalšími jsou například tvar domu, eliminace zbytečných výstupků z obvodových stěn, nekomplikované a dobře čitelné vnitřní členění či důsledné dělení obytných prostor do tepelných zón. Obytné místnosti jsou tedy orientované na jih, naopak „užitkové“ chodby, schody, koupelny a WC by měly být orientované na sever.

Klíčovým prvkem při stavbě pasivního domu je účinná tepelná izolace obvodového zdiva.Ta se podílí na minimální nutnosti vytápění domu. Důležitým prvkem jsou též technologie a stavební materiály použité v pasivním domě.

Pořizovací cena domu versus úspora




Abychom se vrátili k počáteční otázce. Z diskuzí laické i odborné veřejnosti vyplývá, že postavit si pasivní dům není zrovna levnou záležitostí a mnoho stavebníků radši ani tuto variantu neřeší. Je ale nasnadě, že finanční prostředky, vynaložené navíc do stavby pasivního domu, oproti klasické např. nízkoenergetické variantě, se vyplatí především v budoucnu. A to na šetření běžných provozních nákladů. Kvalitně postavený pasivní dům se totiž vyznačuje velice nízkou měrnou potřebou tepla na vytápění. V případě domů vyprojektovaných a postavených v Multi-komfortním standardu se tato potřeba pohybuje ročně okolo 15 kWh/m2. Pokud stavebník zrealizuje stavbu v tomto standardu, má nárok dosáhnout na dotace v rámci programu Nová zelená úsporám, a to až na částku 500 000 Kč. Se získáním dotace vám pomůžou odborné firmy, ale dnes s ní umí pomoci i dodavatelé projektové dokumentace, jako například společnost G SERVIS CZ.

Typovka kvalitním pasivním domem? Proč ne!

Pokud si shrneme všechny podmínky pro výstavbu pasivního domu, je zřejmé, že budeme potřebovat kvalitní projekt, který zohledňuje celé spektrum náročných požadavků. Společnost G SERVIS CZ, která je jedním z nejvýznamějších dodavatelů projektů typových rodinných domů, zúročila svou jedenadvacetiletou zkušenost s projekční prací a v nabídce má širokou škálu pasivních a aktivních projektů rodinných domů. Pokud vás problematika a možnost výstavby pasivního rodinného domu zajímá, neváhejte využít konzultace zdarma na telefonním čísle 234 054 326, kterou tato společnost nabízí.

www.vybersidum.cz






G SERVIS CZ - Projekty rodinných domů
logo G SERVIS CZ - Projekty rodinných domů

Jsme tu pro vás již 25 let a za tu dobu jsme naprojektovali přes 40 000 rodinných domů. Nabízíme více než 500 projektových řešení bungalovů, patrových domů, dřevostaveb a pasivních domů. Každý z projektů upravíme tak, aby splňoval vaše požadavky, nebo ...