Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Základní umělecká škola Karla Malicha v Holicích 1. veřejná budova v pasivním standardu

V centru města Holice vznikla v roce 2014 první veřejná budova v České republice, která splňuje standardy pasivní výstavby. Objekt základní umělecké školy zaujme svým jedinečným architektonickým pojetím, stejně jako nízkými investičními náklady.

Základní umělecká škola Karla Malicha se nachází v centru města Holice, kde se díky povedenému architektonickému ztvárnění stala jednou z okolních dominant. Škola však vznikla především za účelem vzdělávání místních dětí a mládeže v hudebních, tanečních a výtvarných oborech. Objekt také slouží pro setkávání veřejnosti při kulturních akcích nebo pro pořádání přednášek a konferencí.

Při stavbě základní umělecké školy byly využity nejmodernější technologie, které umožnily dosažení nízké energetické třídy náročnosti A.

Škola vedle neprostupné obálky disponuje dvěma systémy vytápění, které pohánějí tepelná čerpadla umístěná jak uvnitř objektu, tak na jeho střeše. Tepelná čerpadla umožňují vedle vytápění také ochlazování objektu. Samozřejmostí je přítomnost vzduchotechniky s rekuperací tepla. Velká pozornost byla věnována stínění budovy, jejíž okna na východní, jižní a západní straně jsou vybavena vnějšími žaluziemi.

Jednou ze zajímavostí této stavby je také její poměrně nízká cena. Město Holice počítalo s rozpočtem na klasickou stavbu, díky výběru vhodných technologií se ale architektům Ing. arch. Heleně Borákové a Ing. arch. Daliboru Borákovi podařilo vybudovat objekt v pasivním standardu, aniž by byl rozpočet navýšen.


 
 
Reklama