Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jste připraveni na dotace na nízkoenergetické bydlení?

Na jaře 2015 mohou majitelé rodinných domů i obyvatelé bytů znovu žádat o příspěvek z programu Nová zelená úsporám na rekonstrukci či stavbu energeticky šetrné budovy.

Úspěšnost při získání dotace je však podmíněná řadou parametrů, které budou muset zájemci splnit. Komplexní návod, jak uspět při získání příspěvku, ale i pomoc s realizací stavby či rekonstrukcí úsporné budovy mohou získat návštěvníci veletrhu FOR PASIV. Veletrh se uskuteční od 22. do 24. ledna 2015 v prostorách PVA EXPO PRAHA společně s veletrhy Střechy Praha a Solar Praha. Doprovodný program včetně Poradenského centra a konferencí zajistí Bahal aliance, Centrum pasivního domu, Státní fond životního prostředí ČR a další.

Po návštěvnickém úspěchu předchozích ročníků bude i letos součástí doprovodného programu veletrhu FOR PASIV Poradenské centrum. Zájemci zde najdou komplexní informace od plánování přes výstavbu či rekonstrukci až po možnosti financování pasivních domů. O svých projektech či záměrech na nízkoenergetickou rekonstrukci nebo výstavbu se mohou zájemci zdarma poradit s 20 specialisty od architektů, projektantů, stavitelů, expertů na větrání, vzduchotěsnost až po bankovní poradce. Velký zájem veřejnosti očekávají organizátoři i letos v souvislosti s plánovaným opětovným spuštěním dotačního programu Nová zelená úsporám. „Novinkou bude možnost zhlédnout krátké videorozhovory s majiteli prvních pasivních domů v ČR. Návštěvníci se dozvědí, jak se v nízkoenergetických domech žije, jaké jsou skutečné náklady na provoz a další praktické informace,“ vysvětluje Jiří Šimůnský ze společnosti Bahal ČR a.s., která společně s Centrem pasivního domu připravuje Poradenské centrum. Na veletrhu jej zájemci najdou v Hale 2, sektoru C.

Konference „Stavíme rodinný pasivní dům“ nabídne každý den veletrhu jiné téma z oblasti pasivního bydlení. Čtvrteční program je určen především pro profesionály a zaměří se na technické detaily stavby nízkoenergetických budov, např. jak vybrat vhodné větrání a vytápění či izolační materiály pasivních domů. O fotovoltaických systémech, tepelných čerpadlech a dalších alternativních zdrojích tepla bude hovořit Tomáš Matuška z Ústavu techniky prostředí Fakulty strojní ČVUT v Praze. V pátek na konferenci vystoupí např. zástupci Státního fondu životního prostředí ČR s praktickými radami pro zájemce o získání státní dotace Nová zelená úsporám. Akce se zúčastní také majitelé pasivních staveb a představí veřejnosti své zkušenosti a rady se stavbou i samotným provozem budovy. V sobotní části s názvem „Příběhy skutečných pasivních domů“ se návštěvníci seznámí s konkrétními příklady realizovaných projektů.

Souběžné veletrhy Střechy Praha a Solar Praha zvou na přednášky „Úspory energií v rodinných domech“, „Tepelná čerpadla v praxi“, „Zelené střechy a fasády“, „Rekonstrukce střech“ či „Praktické zkušenosti s provozem fotovoltaických systémů“.

Přehled akcí doprovodného programu:
  • Po celou dobu konání veletrhu - PORADENSKÉ CENTRUM VELETRHU FOR PASIV, Hala 2, expozice 2C21
  • Čtvrtek a pátek 22. a 23. 1. 2015 – konference STAVÍME RODINNÝ PASIVNÍ DŮM, Hala 2D, Konferenční sál 6
  • Sobota 24. 1. 2015 (11.00–15.30 hod.) – přednáška PŘÍBĚHY PASIVNÍCH DOMŮ, Hala 2D, Konferenční sál 6

ABF, a.s.
logo ABF, a.s.

Společnost ABF, a.s. patří již od počátku 90. let mezi nejvýznamnější organizátory výstav a veletrhů v České republice. Svými veletrhy vytváří prostředí pro prezentaci nejnovějších výrobků, technologií a služeb. Během doby se naše veletrhy staly místem pro ...

 
 
Reklama