Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Litoměřice požádají o dotaci na vybudování 40 malometrážních bytů

Litoměřice chtějí příští rok požádat o dotaci z Evropské unie na vybudování 40 malometrážních startovacích bytů v bývalých Jiříkových kasárnách, a to v pasivním standardu.

Na projektu pasivního domu, který splňuje přísná kritéria energetických úspor při svém provozu, chce město spolupracovat s britským partnerem. ČTK to dnes řekl místostarosta Karel Krejza.

Předpokládané náklady na přebudování objektu na bytový dům činí 65,8 milionu korun a při současné DPH by se tak dostaly na 80 milionů korun. "Zhruba 85 procent bychom chtěli získat právě z Evropské unie. Zbytek by doplatilo město a investice by se nám v horizontu deseti patnácti let vrátila na nájemném," uvedl Krejza.

Město počítá s účastí britského partnera, jenž se zaměřuje právě na projekty zaměřené na úsporu energie a využití obnovitelných zdrojů. Pokud příští rok uspěje se žádostí o dotaci u EU, práce by mohly hned začít, projektová dokumentace je připravená. Projekt předpokládá vybudování 40 bytů o rozloze od 32 do 77 metrů čtverečních. Byly by určeny pro mladé rodiny a nízkopříjmové skupiny obyvatel. Díky úsporným technologiím by v nich byly i nižší náklady na energie. Jiříkovy kasárny jsou podle Krejzy jediným vhodným objektem v majetku města pro takový záměr.

 
 
Reklama