Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Energeticky úsporný dům je pohodlný i šetrný k přírodě

Projekt Hany a Josefa Urbáškových na šetrné bydlení u lesa vznikl v roce 2006 a realizován byl v roce 2008 v blízkosti Brna. Projekt je nominován na Energy Globe Award 2014.


Energeticky úsporný dům je pohodlný i šetrný k přírodě

Cílem bylo postavit i v nepříznivých podmínkách (severovýchodní prudký svah) jednoduchou stavbu z přírodních materiálů s nízkými pořizovacími náklady, energeticky šetrným provozem a zdravým vnitřním prostředím.

Energetický koncept domu byl zaměřen na uplatňování pasivních a minimalizování aktivních opatření. Budova působí jako termální zásobník s účinnou tepelnou izolací a vysokou vzduchotěsností. Integrovaný systém teplovzdušného vytápění a řízeného větrání s rekuperací tepla pomocí jednotky Duplex RC od firmy Atrea s.r.o. zajišťuje komfort tepla a účinného větrání i bez nutnosti otevírání oken. Zdrojem tepla je elektrokotel DAKON o výkonu 6 kW. Doplňkovým zdrojem tepla je krb o malém výkonu předávající teplo do rekuperační jednotky.

Návrh rodinného domu byl ovlivněn stavebním pozemkem, který se nachází na severovýchodním prudkém svahu ohraničeném lesem, v klidném prostředí s pěkným výhledem na město. Dispoziční, objemové i konstrukční řešení zohledňuje požadavky navrhování energeticky úsporných domů. Architektura dřevostavby se zapuštěným podzemním podlažím ve svahu má proto minimalistickou prostorovou formu zajišťující minimalizaci tepelných ztrát.

Podélná osa domu je orientovaná tak, aby jižní prosklená fasáda s vysoce kvalitním trojitým zasklením využívala pasivně sluneční energii. Aby v létě nedocházelo k přehřívání interiéru, je fasáda chráněna venkovní roletou a pergolou s popínavou zelení. Ostatní fasády jsou méně prosklené a účinně zateplené.

Aby budova neztrácela teplo, byla prověřena kvalita vzduchotěsnosti obvodového pláště budovy Blower door testem a vyloučení tepelných mostů termografickým měřením. Pro zajištění zdravého vnitřního prostředí je v objektu instalován integrovaný systém teplovzdušného vytápění a řízeného větrání s rekuperací tepla. Akumulaci dřevostavby zajišťuje masivní stavba přízemí s monolitickým železobetonovým stropem, která současně zabezpečuje prudký svah. Akumulaci a regulaci vlhkosti vzduchu také příznivě ovlivňují příčky z nepálených cihel s hliněnými omítkami.

Energeticky úsporný dům je úspěšně realizovaný projekt, který získal ocenění v soutěži ROCKHOUSE 2009 a v rámci soutěže Stavba Jihomoravského kraje 2009 také cenu časopisu Stavebnictví. Dům dobře slouží svým majitelům a zcela splňuje požadavky, se kterými byl navrhován. Je šetrný k přírodě a šetří náklady na energie.


 
 
Reklama