Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Úvěry SFRB na opravy bytů až 150.000 korun pro mladé do 36 let

Mladí lidé do 36 let získají od Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB) až 150tisícový úvěr na opravy a modernizace bytů. Úvěr je na deset let s fixním úrokem 2%. Měsíční splátka tak činí 1380 Kč.

Mladí lidé získají od státu úvěry na opravy bytů až 150.000 korun

Mladí lidé do 36 let získají od Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB) až 150tisícový úvěr na opravy a modernizace bytů. Informovala mluvčí SFRB Jana Marešová 15.1.2014 s tím, že letos má na to fond připraveno 300 milionů korun. Podávání žádostí je možné od pondělí.

Úvěr je na deset let s fixním úrokem dvě procenta. Měsíční splátka tak činí 1380 korun. Program zvýhodněných úvěrů je určen pro mladá manželství, případně samoživitelky či samoživitele, kteří pečují o nezletilé dítě či děti. "Základní podmínkou je vlastnictví nebo spoluvlastnictví bytu či domu, a věk do 36 let, v případě manželů, pak nesmí přesáhnout věkovou hranici alespoň jeden z nich," upozornila Marešová.

Tyto peníze lze využít například na rozšíření bytu o další místnost, modernizaci koupelny či bytového jádra, ale také na dveře, podlahy, schodiště, ústřední topení nebo připojení domu k sítím - vodovod, plyn, kanalizace, elektřina a podobně. Úvěr lze využít také na zateplení, výměnu oken, venkovních žaluzií, střechy nebo garážových vrat.

"Otevřít tento program, jsme se rozhodli, neboť máme k dispozici volné finanční prostředky a podle zákona je musíme mít uloženy na účtech České národní banky, které tím pádem nejsou nijak zúročeny," poznamenal náměstek ministra pro místní rozvoj Miroslav Kalous s tím, že připravených 300 milionů korun vystačí na dva tisíce žádostí. "S programem počítáme i v příštím roce," dodal Kalous.

Stejný program SFRB vypsal už v letech 2007 a 2008. Tehdy vyhověl celkem 12 tisícům žádostí a poskytl tak 1,9 miliardy korun.

Státní fond rozvoje bydlení hospodaří s vlastními penězi a rozděluje i příspěvky z příslušných fondů EU. Jeho cílem je podporovat soukromé a obecní investice do výstavby, oprav a modernizace bytů. Na programy podpory bydlení je v letošním rozpočtu vyčleněno 1,32 miliardy korun.

 
 
Reklama