Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

SFRB má mít příští rok 780 milionů Kč jen z vlastních příjmů

Sněmovna schválila rozpočet Státního fondu rozvoje bydlení na příští rok. Fond bude hospodařit pouze s vlastními penězi, ze státního rozpočtu nedostane nic.

Příjmy by měl mít jen ze splátek úvěrů a z úroků a také z poplatků, celkem by na nich měl dostat 780 milionů korun. V příštím roce by měl fond podpořit výstavbu nájemních bytů nízkoúročenými úvěry až za 1,32 miliardy Kč. Sněmovna původně plánovanou částku na návrh ministra pro místní rozvoj v demisi Františka Lukla navýšila o 300 milionů korun.

Ministr zdůvodnil navýšení tím, že v minulosti byly volné prostředky fondu na termínovaných účtech, čímž fond získal ročně kolem 150 až 180 milionů korun. Nyní ale musí být všechny finanční prostředky státu na účtech ČNB a nejsou úrokovány. Pokud ale budou poskytnuty ve formě úvěrů na modernizaci bytů, budou úročeny dvěma až třemi procenty, uvedl ministr.

Rozpočet SFRB ve výdajové části nepočítá s přímými dotacemi na podporu bydlení. Fond bude nové podpory poskytovat pouze v návratných formách úvěrů a ručení za splácení komerčních úvěrů. Rozpočet umožní také případnou úvěrovou pomoc vlastníkům povodněmi poškozených objektů bydlení do výše 20 milionů korun.

Jedinou formou dotací bude pomoc mladým lidem, kterým se při narození dítěte sníží jistina a vyplatí příslušná roční část závazků vzniklých v rámci programu Panel. Ministerstvo na to počítá s 80 miliony korun.

Do financování fondu zasáhne také unijní program Jessica, který bude poskytovat nízkoúročené úvěry na rekonstrukce a modernizace bytových domů za celkem 577 milionů korun. Z toho v roce 2014 se předpokládá čerpání 288 milionů korun.

V loňském roce SFRB hospodařil se ziskem 500 milionů korun. Příjmy SFRB, který hospodaří s vlastními penězi a rozděluje i příspěvky z příslušných fondů EU, v loňském roce dosáhly 1,7 miliardy korun, výdaje činily 1,2 miliardy korun. Příjmy oproti plánu narostly hlavně díky tomu, že fond dostal z evropských fondů 600 milionů korun na nový program Jessica. V roce 2015 by měl fond mít příjmy ve výši 845,5 milionu korun, o rok později 886,1 milionu, přičemž výdaje by se v obou letech měly pohybovat ve výši 2,2 miliardy korun, uvedl Jukl.

 
 
Reklama