Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Na bytovou výstavbu půjde 15 miliard z EU, uvedl náměstek MMR

Na revitalizace bytových domů a stavbu sociálního bydlení by v příštích letech mohlo jít až 15 miliard korun z fondů EU. Na dnešní konferenci ředitelů projekčních společností to řekl náměstek ministra pro místní rozvoj Miroslav Kalous. Podle něj je to jednou z priorit resortu pro příští programové období 2014-2020.

"Předpokládáme v příštím programovém období využití zhruba 15 miliard korun z prostředků evropských fondů jak na revitalizaci bytových domů, tak výstavbu sociálních bytů a bytů pro seniory," uvedl Kalous, který má na MMR na starosti územní a bytovou politiku.

Tyto peníze chce resort využít také na revitalizaci a úpravu prostředí, která nezbytně souvisí s bytovými celky. Tedy například vnitrobloky, průchody domy a podobně. "Je to sice trochu krok přes hranici, kterou dosud Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) respektoval, ale podle mě je to krok správným a nezbytným směrem. Bydlení totiž není jen o tom vlastním bytě, ale i o prostředí, ve kterém domy stojí, ve kterém lidé žijí a které mohou využívat," poznamenal Kalous.

SFRB nyní podporuje výstavbu bytových bytů nízkoúročenými dlouhodobými úvěry. Podle Kalouse zůstává ve fondu na tyto účely zhruba 15 miliard korun. Program na výstavbu nájemních bytů však může letos podle schváleného rozpočtu využít jen 400 milionů korun.

Žádosti SFRB přijímá od srpna loňského roku. Na konci letošního srpna jich evidoval 21 na takřka 710 milionů korun. Devět žádostí za celkem 350,4 milionu korun fond žadatelům kvůli nedostatkům v dokumentaci vrátil.

Program je určený na novou výstavbu, rekonstrukce neobyvatelných či původně nebytových prostor či přestavby velkých bytů na více bytů malometrážních. SFRB poskytuje úvěr do 70 procent uznatelných nákladů s až třicetiletou splatností.

 
 
Reklama