Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vláda schválila vyplácení dotací i u refinancovaných úvěrů

Vláda povolila vyplácení úrokových dotací z programu Panel i u refinancovaných úvěrů. To se týká 225 příjemců z celkem 9500 uzavřených smluv.

Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom informoval premiér Jiří Rusnok. Současné platné nařízení vlády zakazuje příjemcům dotací z programu Panel, aby refinancovali své úvěry. Více než dvě stovky příjemců tak přesto učinilo, kvůli snaze ušetřit na splátkách však přišli o nárok na státní dotaci. "Podstatou podpory bylo vylepšovat si byty a domy, a ne zlepšovat svou platební bilanci," poznamenal před časem náměstek ministra pro místní rozvoj Miroslav Kalous.

Problém vyplul na povrch poté, co správce programu Panel, Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB), takřka celý loňský rok vyplácela úrokové dotace i těm žadatelům, kteří na ně kvůli refinancování úvěru ztratili nárok. Vyplácení úrokových dotací u refinancovaných úvěrů banka po opakovaných výzvách MMR pozastavila až v prosinci loňského roku. Neoprávněně tak bylo vyplaceno zhruba 16 milionů korun.

Změna vládního nařízení má umožnit, aby státní podporu dostávali příjemci i v případě refinancování úvěru. Ti, co dostali dotaci neoprávněně, by tak o ni nepřišli a peníze by nemuseli vracet. Zpětně by měli dostat státní příspěvek také ti, kteří mají proplácení dotací od prosince pozastavené. "Smyslem návrhu legislativní úpravy je odstranit vzniklou nerovnost," prohlásil Kalous.

 
 
Reklama