Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Výběr správce stamilionů z programu JESSICA se protáhne

Hledání správce stamilionů z unijního programu JESSICA se protáhne. Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) prodloužil termín pro přihlášky zájemců o veřejnou zakázku na správce Fondu rozvoje měst.

Ten bude unijní program administrovat. Termín přihlášek je do 29. dubna. ČTK to řekla mluvčí SFRB Jana Marešová. Původní termín měl přitom vypršet dnes.

"Termín jsme prodloužili kvůli tomu, že případní zájemci pokládali komplexnější dotazy," informovala Marešová s tím, že výběrové řízení pro fond organizuje specializovaná právní kancelář.

O zakázku za celkem 193 milionů korun se mohou ucházet finanční instituce. Fond by o novém administrátorovi unijního programu, který ho bude administrovat následujících 30 let, chtěl rozhodnout do srpna. "Tím pádem předpokládáme, že bychom program JESSICA mohli otevřít a žádosti začít přijímat řádově v říjnu či listopadu letošního roku," řekl před časem ČTK ředitel Státního fondu rozvoje bydlení Jiří Koliba.

Peníze z Integrovaného operačního programu budou moci prostřednictvím programu JESSICA (zkratka pro Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas) využít na obnovu bytových domů všichni vlastníci, jejichž nemovitost leží ve městě se schváleným Integrovaným plánem rozvoje měst. Nezáleží na právní povaze vlastnictví, na zvýhodněné úvěry tak dosáhnou jak fyzické osoby, tak například i obce, společenství vlastníků jednotek či bytová družstva.

Maximální výše úvěru pro jeden projekt je 50 milionů korun, jeden příjemce může získat úvěry za maximálně 120 milionů korun. Účelový úvěr pokryje až 75 procent, zbylých 25 procent bude činit spoluúčast žadatele. Úroková sazba bude fixována po celou dobu splácení, pro úvěrové smlouvy s dobou splatnosti do deseti let bude činit jedno procento, pro deseti až dvacetileté splácení bude úrok dvě procenta a u úvěrů s dobou splatnosti mezi 20 až 30 lety úrok vzroste na tři procenta.

Příjemce úvěru za něj bude muset ručit, například zástavou na nemovitostech či pravidelných příjmech, bianko směnkou nebo ručitelským závazkem. Stoprocentní zodpovědnost za návratnost peněz bude mít Fond rozvoje měst, respektive jeho správce. Splácet bude příjemce úvěru měsíčně, splátky jistiny půjde odložit až o dva roky.

Pro pilotní projekt programu JESSICA je připraveno 609,9 milionu korun, které musí být vyčerpány do konce roku 2015. V následujícím dotačním období 2014 až 2020 by program mohl mít k dispozici až dvě miliardy korun ročně.

 
 
Reklama