Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Výběr oken... jak na to?

Okna a dveře - jedna ze součástí domu, zcela specifická, s řadou funkcí a nároků často naprosto protichůdných. Část domu, kterou pořizujete / obměňujete zpravidla jednou za život. Jak zvolíte, tak to budete povětšinu Vašeho života mít.

Požadavky na okna - obecně:

izolace proti úniku tepla prostup/infiltrace +
příjem tepelné energie ze slunečního záření +
izolace proti hluku +
osvětlení interiéru +
ochrana před vnějšími vlivy počasí +
ochrana před nezvanými návštěvníky +
ochrana před nadměrným ohříváním interiéru -
zajištění soukromí - neprůhlednost či neprůsvitnost -
větrání interiéru -
spojení interiéru a exteriéru -
úniková cesta -

požadavky označené +/- jsou navzájem protichůdné

Požadavky na okna - z legislativy (jen ty nejdůležitější a přímo se týkající výslovně oken a dveří):

  • ČSN 730540-2 Tepelná ochrana budov - požadavky
  • ČSN EN 14351-1 Označování oken a dveří značkou CE
  • ČSN 74 6077-1 Okna a dveře - Použití ve stavebnictví - Vhodnost použití oken a balkonových dveří podle technických požadavků (v platnosti od 2010)
  • ČSN 74 6077-2 Okna a dveře - Použití ve stavebnictví - Technické požadavky na zabudování oken a balkonových dveří (v platnosti od 2010)

Na území České republiky působí více jak 500 výrobců oken a dveří z plastu, dřeva a hliníku. Do tohoto počtu nejsou zahrnuti prodejci zmíněných výrobců ani dovozci a prodejci oken a dveří ze zahraničí. Celkový počet těch, kteří Vám nabízí na našem trhu okna a dveře tak bude vysoko nad 1000 firem, firmiček a "jednomužných" subjektů...

Bylo by iluzorní si myslet (či jen doufat), že se všichni vyznají v zákonné legislativě, okenní technice, stavebním detailu, výpočtových metodách, zkušebnictví, ochraně životního prostředí, nakládání s odpady, zákonech o chemických látkách, recyklaci...

A přesto jsou všechny tyto znalosti podstatné pro to, aby Vám byli schopni (pakliže k tomu mají dobrou vůli) doporučit optimální okna a dveře pro Vaše potřeby.

Proto také vznikly webové stránky www.idealniokna.cz - jako první pomoc a vodítko při Vašem rozhodování. Jednoduchý, vyčerpávající návod, předkládající fakta, na základě kterých se můžete rozhodovat. Jedním z partnerů projektu www.idealniokna.cz je i značka systémů pro okna a dveře TROCAL, která Vám doporučuje navštívit uvedené stránky.

Co je pro Vás při výběru důležité:

1. Prostup tepla celým oknem

Prostup tepla celým oknem Uw [W/m2K] udává, kolik tepelné energie uniká oknem velikosti 1m2 při teplotním rozdílu 1K (odpovídá 1°C). Čím nižší je tato hodnota, tím více okno tepelně izoluje. Tento parametr je jediný porovnatelný a nabízí technické srovnání oken v oblasti tepelné izolace. Současný standard je Uw ≤ 1,2 [W/m2K]

2. Prostup tepla rámy okna

Prostup tepla rámy okna Uf [W/m2K] udává, kolik tepelné energie uniká rámy (rám a křídlo) oken při ploše rámů 1m2 při teplotním rozdílu 1K (odpovídá 1°C). Samostatně tato hodnota nemá vypovídající schopnost o vlastnostech celého okna (není v ní zohledněn vliv zasklení a distančního rámečku ve skle). Čím nižší je však tato hodnota, tím vyšší je odolnost proti kondenzaci vodní páry na povrchu těchto profilů. Tento parametr vypovídá o dosahovaných teplotách na povrchu rámů. Současný standard je Uf =1,0 [W/m2K]

3. Teploty na povrchu okna

Slouží k posouzení, zda za normových podmínek dojde ke kondenzaci vodní páry na povrchu okna, či nikoli. Jejich stanovení se provádí zpravidla výpočtem dvourozměrného teplotního pole, případně měřením ve zkušebně. Bezpečnější výsledky poskytuje jednoznačně výpočet. Kondenzace na povrchu okna je normou ČSN 73 0540-2 Tepelná ochrana budov za normou stanovených podmínek zakázána.

4. Parametry distančního rámečku mezi skly

neboli hodnota φ [W/mK]. Udává množství tepelné energie unikající vlivem distančního rámečku mezi skly. Čím nižší hodnota, tím lepší. Pro již vymizelý hliníkový distanční rámeček činí tato hodnota φ=0,077[W/mK], pro moderní plastové rámečky pak až φ=0,034 [W/mK] - tedy více jak 50% rozdíl! Tento parametr má zásadní dopad na teplotu povrchu skla v oblasti distančního rámečku a tedy na skutečnost, zda na skle v oblasti rozhraní sklo-zasklívací lišta bude docházet ke kondenzaci vodní páry. Je to jednoznačně parametr kvality okna.

5. Útlum hluku - index vzduchové neprůzvučnosti

Označován zpravidla Rw[dB]. Označuje míru izolace proti hluku. Čím vyšší hodnota, tím více okno proti hluku izoluje. Standardní hodnota pro plastová okna je Rw= 32[dB].

6. Prostup světla / sluneční energie skrze zasklení

označován g - je koeficient propustnosti celkové energie slunečního záření udávaný v %. Skládá se z přímé transmise energie a sekundárního výdeje tepla prosklené plochy směrem dovnitř, který vzniká na základě absorbovaných slunečních paprsků. Čím větší je hodnota koeficientu g, tím větší je pasivní solární zisk energie, tím více světla i proniká do interiéru.

7. Způsob těsnění funkční spáry (mezi rámem a křídlem)

Existují dva způsoby utěsnění spáry mezi rámem a křídlem - tedy funkční spáry okna. Je to systém s dorazovým těsněním a systém se středovým těsněním. Systém dorazového těsnění najdete pouze na plastových oknech. Důvodem je jednoduchost a nižší cena. Okna z ostatních materiálů (dřevo, hliník) používají výhradně systém středového těsnění.

Důvodem je výrazně vyšší výkonnost středového systému v oblasti tepelné izolace a odolnosti proti zatékání (viz níže). Rozdíl v tepelné izolaci plastových rámů (Uf - viz výše) činí při stejné šířce a konstrukci profilů obvykle 0,1[W/m2K] ve prospěch středového těsnění, což odpovídá cca 10 %! Obecně jsou systémy se středovým těsněním vždy ve všech parametrech výrazně výkonnější, nežli systémy s těsněním dorazovým!

8. Parametry odolnosti proti zatékání

vyjadřují schopnost okna odolávat současnému působení větru a deště - odborně řečeno "hnaného deště". Tato schopnost je obvykle označována kódy 7A, 8A, 9A a dále písmenem E a číslicí např. E1050. Platí čím vyšší kód, tím vyšší odolnost. Kód 9A označuje okna umístěná v nechráněné pozici odolávající dešti a tlaku větru 600Pa. Toto je hodnota, kterou splňují systémy s dorazovým těsněním. Jejich hranice odolnosti končí na úrovni 750 Pa (E750). U nejlepších středových systémů jsou dosahovány hodnoty E1500 - tedy dvojnásobné! Za běžných povětrnostních podmínek nedůležitý parametr - za vichřice kalibru Kyril je to rozdíl mezi vyplaveným objektem a suchým. Tady záleží na míře bezpečnosti, kterou si chcete poskytnout.

9. Bezpečnostní parametry kování a jeho funkce

moderní celoobvodové kování zajišťuje nejen komfortní ovládání okna, ale také řadu funkcí, které zvyšují kvalitu okna, jako výrobku.

  • Především je to základní odolnost proti vloupání vypáčením křídla. Zajišťuje se vložením jednoho či více zavíracích bodů s touto odolností. Navíc se kování doplňuje ovládací klikou typu Sekustic,nebo zamykatelnou klikou, které zabraňuje jejich pootočení odvrtáním zvenku.
  • Funkce mirkoventilace, neboli přivětrávání při zavřeném křídle. Tato funkce umožní "odtěsnit" křídlo v úrovni cca 5 mm a zajistit výměnu vzduchu v místnosti. Jedná se o opatření pomocné, které nedokáže nahradit větrání otevřením křídla. Přesto je výhodné tuto možnost mít a využít například za větrného počasí.
  • pojistka zabraňující nesprávnému ovládání kování - zabraňuje nechtěnému otočení klikou v pozici otevřeno tak, aby se okno dostalo do nestandardní polohy.

10. Konstrukce okna

v současnosti spolu s rozvojem nových technologií jsou na trhu okna a dveře různých konstrukčních pojetí.

  • klasická konstrukce: plastové profily jsou vyztuženy ocelovou armaturou, dimenzovanou dle velikosti a zatížení toho kterého výrobku

    + snadná opravitelnost a servis - materiály lze snadno od sebe oddělit, servis tak může provést téměř kdokoli - není vázán na výrobce okna
    + snadné zhodnocení oken a dveří v budoucnosti - lze snadno vyjmout sklo a nahradit je jiným - výkonnějším (během posledních 10 let se zvýšila výkonnost tepelné izolace izolačních skel 6x! tj. únik tepla tak klesl o 83 %!)
    + snadná recyklace a vrácení do koloběhu materiálu
    + klasická konstrukce: plastové profily jsou vyztuženy ocelovou armaturou, dimenzovanou dle velikosti a zatížení toho kterého výrobku
    + žádné svěšování okna
    - nesnadný servis vázaný na konkrétní firmu (pokud zkrachuje, nelze prakticky servisovat) a vysoké náklady na servis a opravy - rám křídla a sklo je od sebe prakticky neoddělitelné. Při každém poškození rámu či skla je nutné vždy vyměnit celé křídlo. Po delší době (cca 5-7 let), kdy se změní profilový systém výrobce profilů je nutno v případě rozbití skla vyměnit celé okno...
    - v budoucnu nelze vyměnit zasklení za výkonnější a zvýšit tak užitnou hodnotu okna
    - nesnadná recyklace - oddělení skla od křídla obtížné, materiál znečištěn lepidlem. Hrozí v budoucnu vysoké náklady na odstranění takovýchto oken.

  • Konstrukce z kompozitních materiálů: profily jsou vyrobeny ze směsi PVC a zpravidla skelných vláken. Tyto výrobky do určité velikosti nemusí být vyztuženy ocelovou armaturou, neboť zatížení dokážou přenést samy o sobě. Od určité velikosti je však ocelová armatura nezbytná. Výhodou je dosažení lepších parametrů prostupu tepla rámy Uf (viz výše) u nevyztužených výrobků.

    + snadná opravitelnost a servis - materiály lze snadno od sebe oddělit, servis tak může provést téměř kdokoli - není vázán na výrobce okna
    + snadné zhodnocení oken a dveří v budoucnosti - lze snadno vyjmout sklo a nahradit je jiným - výkonnějším (během posledních 10 let se zvýšila výkonnost tepelné izolace izolačních skel 6x! tj. únik tepla tak klesl o 83 %!)
    - prozatím nejasná recyklace a vrácení do koloběhu materiálu - materiál je "znečištěn" přísadami (skelná vlákna)a je otázkou, jakým způsobem půjde dále využít.
    - vlastnosti okna vázány na velikost okna - rozměrnější konstrukce (např. balkonové dveře) tak budou mít horší tepelně izolační vlastnosti, nebo pokud budou nedostatečně vyztuženy, budou se stávat netěsnými.

  • konstrukce hybridní - konstrukční spojení dvou materiálů - PVC a hliníku (AluFusion). Nejvyspělejší konstrukce na trhu. Umožňuje bez omezení velikosti výrobku vyrábět okna v libovolné barvě s otvíravými křídly až na výšku podlaží. Vnější povrch a design okna je hliníkový, interiér okna je standardní z PVC (možno tedy např. opatřit dekorem dřeva). Okno nemá klasickou zasklívací lištu ani ocelovou armaturu. Dosahuje vynikajících hodnot tepelné a hlukové izolace.

    + snadná opravitelnost a servis - materiály lze snadno od sebe oddělit, servis tak může provést téměř kdokoli - není vázán na výrobce okna
    + snadné zhodnocení oken a dveří v budoucnosti - lze snadno vyjmout sklo a nahradit je jiným - výkonnějším (během posledních 10 let se zvýšila výkonnost tepelné izolace izolačních skel 6x! tj. únik tepla tak klesl o 83 %!)
    + snadná recyklace a vrácení do koloběhu materiálu
    + možnost výroby nadstandardních rozměrů oken a dveří
    + minimální reakce na teplotní vlivy - žádné prohýbání a deformace

11. Barevné provedení

v současnosti je na trhu několik technologií.

  1. Nejběžnější je polepení povrchu okna barevnou fólií (nejčastěji s dekorem dřeva).

    + široký sortiment dekorů dřeva a barev
    - zahřívání rámů okna a s tím spojená náchylnost na nadměrné prohýbání a deformace
    - omezený rozměr výrobků

  2. Další způsobem je nanesení barvy na povrch okna speciální technologií.

    - pouze barevné odstíny v omezené škále
    - obtížně opravitelné
    - vysoké zahřívání rámů okna a s tím spojená náchylnost na nadměrné prohýbání a deformace
    - omezený rozměr výrobků

  3. technologie koextruze - čili spoluvytlačení dvou materiálů - PVC a barevného povrchu PMMA v tl. cca 0,5mm.

    + menší zahřívání rámů okna a s tím spojená nižší náchylnost na nadměrné prohýbání a deformace
    - omezený rozměr výrobků
    - omezená škála barev

  4. technologie opláštění povrchu hliníkem (AluClip, AluFusion)

    + libovolná barva a široký sortiment dřevěných dekorů
    + velikost výrobku stejná jako u bílé barvy
    + dokonalý povrch
    + cenově v relaci s ostatními technologiemi

12. Způsob provedení montáže

Zásadní parametr vypovídající o konečné podobě vlastností oken a dveří ve stavbě.

Závazná norma ČSN 73 0540-2 Tepelná ochrana budov a norma ČSN 74 6607 Okna a dveře - použití ve stavebnictví striktně předepisují, jakým způsobem mají být okna namontována a jak má vypadat správně provedená připojovací spára (tj. spára mezi oknem a ostěním/parapetem). Jediným způsobem, jak zabránit znehodnocení celého díla nekvalitní montáží je dodržení následujících základních pravidel:

  • okna a dveře jsou ukotvena po celém svém obvodu dle následujícího schématu:



  • pod okny jsou umístěny nosné podložky, které nebrání utěsnění připojovací spáry. Tyto podložky tam zůstávají po celou dobu existence okna!
  • připojovací spára je po celém obvodě vyplněna tepelnou izolací (např. PUR pěna)
  • připojovací spára je z interiéru po celém obvodě parotěsně uzavřena (fólie, tmelový uzávěr)
  • připojovací spára je z exteriéru chráněna proti zatékání, zároveň ale umožňuje difúzi vodní páry (je paropropustná) - např. kompripásky, APU-lišty apod.
  • oblast pod parapetním plechem je důsledně tepelně izolována

13. Výrobce / montážní firma

vždy je potřebné vědět, kdo konkrétně Vaše okna vyrobil a kdo je zabudoval. Ten, kdo Vaše okna zabudoval (máte s ním smlouvu o dílo) je právně odpovědný za to, zda jsou okna správně namontována (bezpečnost a stabilita, dosažení potřebných povrchových teplot na ostění - vznik plísní, nulová infiltrace atd.), zda jsou do Vašeho domu/bytu použita okna, která tam patří (tepelná izolace, povrchové teploty, odolnost proti zatékání, odolnost proti zatížení větrem atd.) a nese za okna i montáž záruku. Záruku tedy nemusí nutně nést výrobce oken!

Výrobce potřebujete znát pro případ závady na okně (zná velikost a parametry osazených skel, typ použitého těsnění, použitý profilový systém atd.), zvláště pak po uplynutí záruční lhůty. Pokud je výrobce mimo hranice ČR, je zpravidla servisování takovýchto oken (zvláště po delší době) prakticky nemožné.

14. Záruka

záruka standardně poskytovaná na trhu činí 5 let. Je potřeba říci, že všechny závady, které případně okna a dveře mají, se projeví nejpozději do 2 let od zabudování. Poskytování delších záruk než 5 let je jen marketingovým trikem, jehož význam je pouze optický. Záruky 40 a více let jsou jen výsměchem spotřebiteli. Potvrzují pouze, že výrobek bude držet pohromadě.

Navíc ve světle současné ekonomické situace, kdy z trhu zmizely (zkrachovaly)mezi jinými i nejvýznamnější firmy v oboru a záruky, které poskytly, jsou tak nevymahatelné, nelze vliv záruky přeceňovat.

Co je pro Váš výběr nedůležité - mýty a lži

1. Počet komor

V minulosti (před 10-15 lety) byl počet komor hrubým vodítkem pro představu o kvalitě tepelné izolace (tedy velikosti prostupu tepla) rámů oken a dveří. Díky různým velmi účinným konstrukčním či technologickým opatřením při návrhu a výrobě moderních profilů je dnes množství komor profilů naprosto nepodstatné. Např. tříkomorové profily opatřené vnitřní tepelnou izolací (vypěněním), mají výrazně lepší hodnoty tepelné izolace, než např. standardní osmikomorové profily.

Rozhodující pro stanovení kvality tepelné izolace je tedy jen a pouze hodnota prostupu tepla rámy - tedy Uf [W/m2K]. Čím nižší Uf, tím lepší izolační schopnosti.

2. Extruzní třída (class A / class B)

Třída A - síla vnější stěny profilů 3mm (s tolerancí -0,2mm)
třída B - síla vnější stěny profilů 2,7mm (s tolerancí -0,2mm)

Opět relikt z minulosti. V dobách dvou a tříkomorových profilových systémů byla síla vnějších stěn profilů důležitou veličinou. Důvodem bylo dosažení dostatečné pevnosti rohových svárů. Profily měly v těch dobách jen málo vnitřních stěn a příček a pevnost rohů tak byla dána převážně množstvím svařeného materiálu vnějších stěn profilů. V dnešní době mnohakomorových systémů velkých stavebních hloubek (70mm a více) je v profilech výrazně více materiálu (stěny a příčky), než bývalo v profilech dvou a tříkomorových. Není tedy důvod tvořit extra silné vnější stěny profilů, neboť pevnost rohů velmi pozitivně ovlivňuje množství vnitřních stěn a příček. Dnešní hluboké profily vyráběné v extruzní třídě B mají až o 50% vyšší pevnost rohů, než tříkomorové profily v třídě A. Paradoxem na trhu je, že profily inzerované jako profily vyrobené ve třídě A mají po zvážení menší hmotnost (tedy i plochu svaření a pevnost rohů), nežli standardní profily vyrobené ve třídě B. Důvodem jsou papírově tenké vnitřní přepážky a stěny, jejichž síla není extruzní třídou A definovaná... Ve Francii se již více jak 30 let používají výhradně profily třídy B...

3. Rohová pevnost

viz extruzní třída. Rohová pevnost byla v minulosti sledovaným a zkoušeným parametrem. Po nástupu moderních profilů (70mm a více, počet komor 4 a více) se ukázalo sledování tohoto parametru jako nepodstatné pro kvalitu okna. Vypadlo i ze zkoušek pro stanovení kvalitativních parametrů okna (prohlášení o shodě, CE značka...). Rohová pevnost rámů a křídel plastových oken více jak 10x překračuje rohovou pevnost oken dřevěných...!

4. Uzavřená výztuž

Vyztužování plastových oken má 2 zásadní důvody:

  • zvýšit stabilitu profilů zatížených větrem a vlastní hmotností okna - tedy okenních křídel (rámy jsou zakotveny po celém obvodu do ostění, nebo spojeny do sestav pomocí prvků zajišťujících statiku sestavy)
  • zamezit nadměrným deformacím rámů a křídel vlivem teplotní roztažnosti plastových profilů

Vzhledem k tomu, že uzavřenou výztuž lze vložit pouze do rámů oken - nikoli křídel, je její význam z hlediska statického naprosto podružný.

Na straně druhé uzavřené výztužné profily negativně ovlivňují tepelnou izolaci profilů. Všichni výrobci provádějí zkoušky svých profilů s otevřenými výztužemi (někteří dokonce bez výztuží!), aby dosažené výsledky prostupu tepla rámy Uf byly co nejlepší. Vložení uzavřené výztuže pak vždy znamená zhoršení prostupu tepla oproti deklarovaným hodnotám s výztuží otevřenou. Uzavřená výztuž tedy nepřináší žádnou výhodu - spíše naopak.

5. Regenerát

Co jsou vlastně profily vyrobené z regenerátu? Obecně profily, při jejichž výrobě byl použit materiál, který byl již jednou roztaven a vyextrudován. Nejčastěji se jedná o materiál vznikající při výrobě profilů (profily mimo rozměrové tolerance) či odřezky z výroby oken. Tento zcela prvotřídní materiál by bylo nutné jinak vyhodit a zlikvidovat (spálit či skládka), což by bylo jednak škoda a jednak zcela nehospodárné a příkře odporující požadavkům na zachování kvalitního životného prostředí. V zájmu uzavření toku materiálu (striktní požadavek EU) je tak tento materiál zpět přimícháván do materiálu, ze kterého se znovu vyrobí profily na okna. Materiálové charakteristiky jsou přísně sledovány a dozorovány nezávislými orgány a v praxi se neliší od prvomateriálu. V některých parametrech prvomateriál dokonce překonávají. Na trhu je bez jakýchkoli problémů tento materiál od roku 1996. Regenerát používají (skrytě či viditelně) všichni výrobci profilových systémů na trhu (je to jejich dobrovolnou povinností). Jejich seznam a bližší informace najdete např. na www.rewindo.de.


(po kliknutí se obrázek zvětší)
Ideálni okno současnosti v podání TROCALu - okno TROCAL 88+

Pomocné argumenty:

1. Životní prostředí

materiál na výrobu plastových profilů je zušlechtěné PVC. Surové PVC se upravuje různými přísadami tak, aby dosahovalo vlastností potřebných pro výrobu oken (svařitelnost, rázuvzdornost, barva, statické vlastnosti... atd.). Jednou z podstatných vlastností je odolnost proti UV-záření - tedy odolnost proti slunečnímu záření. Tato je zajišťována tzv. stabilizátory. Tyto stabilizátory jsou nejčastěji na bázi olova - tedy těžkého kovu. V rámci vyloučení nebezpečných a zdraví škodlivých látek z výroby (známý zákon REACH) jsou tyto stabilizátory nahrazovány jinými - neškodnými pro zdraví a životní prostředí. Tyto stabilizátory jsou na bázi vápníku a zinku - bývají označovány např. CaZn, Green Line apod. Volba takovýchto profilů je jistě výhodou a správným krokem pro zachování zdravého životného prostředí a udržitelného vývoje!

2. Recyklovatelnost

Recyklovatelnost znamená schopnost materiálu být bez úprav či s úpravami materiálově využit po době, kdy skončila jeho morální životnost - tj. nestát se odpadem. Je základním předpokladem ochrany životního prostředí v oblasti výrobků z plastů. Zajištění koloběhu materiálu je nutnou podmínkou využití všech vynikajících vlastností oken z PVC profilů.

 
 
Reklama