Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Schüco otevřelo nové školicí a testovací centrum pro plastové systémy

Investice ve Weißenfelsu, sídle plastové divize společnosti Schüco

Výrobní halu na plastové systémy otevřela společnost Schüco International KG před dvěma lety v německém Weißenfelsu, současném sídle divize plast. V květnu letošního roku byl závod o rozloze 6 300 m2 rozšířen o dalších 1 600 m2. Dokončené školicí a testovací centrum pro plastové systémy slavnostně otevřel Andreas Engelhardt, CEO a Managing Partner Schüco. Ekologicky a ekonomicky orientovaný projekt sestává ze vzorkovny, testovacího centra, školicího střediska a oddělení techniky provozu. Při výstavbě budovy a návrhu interiéru byly využity nejnovější technologie. Například nová 3D tiskárna do budoucna umožní vytvářet realistické modely prototypů. Práci s těžkými prvky zase usnadní portálový jeřáb s kapacitou 2 tun.

Andreas Engelhardt (druhý zprava), CEO a Managing Partner společnosti Schüco, otevírá školicí a testovací centrum pro plastové systémy ve Weißenfelsu
Andreas Engelhardt (druhý zprava), CEO a Managing Partner společnosti Schüco, otevírá školicí a testovací centrum pro plastové systémy ve Weißenfelsu
 

V roce 2013 Schüco do výrobního závodu ve Weißenfelsu, kde vedení divize plast sídlí od roku 2006, investovalo přes 11 milionů EUR. Letošní dodatečná investice v hodnotě 1,6 milionu EUR má dle slov Andrease Engelhardta vést k vyšší konkurenceschopnosti s prospěchem pro zákazníky.

Profesní vzdělávání

Bez ohledu na pracovní pozici, tedy jedná-li se o provozní techniky, strojní obsluhu nebo průmyslové a strojní mechaniky, nabízí centrum celou řadu školení a seminářů. Za posledních 15 let prošlo učňovským programem Schüco 385 mladých chlapců a dívek. Pro řadu dalších má být vzdělávací středisko ve Weißenfelsu inspirací do budoucna. Teoretické i praktické vzdělávání pro příslušná zaměstnání bude probíhat odděleně od sousedící výroby. Prostory nových učeben při zkouškách extruze a kašírování využije například také Komora průmyslu a obchodu.

Prototypy a testování

Neméně významná je vzorkovna s testovacím střediskem, umožňující plastové vzorky a testovací prvky vyrobit přesně dle požadavků Oddělení technického rozvoje. Výrobce sem pořídil 3D tiskárnu v hodnotě 128 000 EUR, se kterou lze vytvářet realistické modely prototypů z různých materiálů. Další investice směřovala do portálového jeřábu s nosností 2 tuny. Rozšířeny byly kapacity při testování komponentů a materiálů i možnosti testů simulujících vlivy životního prostředí.

Také výcvikové kurzy a ukázky strojů pro zákazníky budou nově probíhat na prostorné ploše o rozloze přes 900 m2.

Udržitelná provozní technika

Budova centra staví na environmentálně ohleduplných technologiích. K vytápění je například využíváno odpadní teplo z procesu výroby stlačeného vzduchu, potřebného při kašírování profilů. Teplo ve formě horkého oleje, generovaného při kompresi vzduchu, se následně používá k ohřevu TUV. Plynový hořák s ekologicky šetrnou technologií kondenzačního kotle se díky tomu zapíná pouze ve špičce.

Sekce provozní techniky zahrnuje údržbu a servis vlastních výrobních zařízení. Patří sem přístroje pro extruzi a kašírování, chladicí a míchací jednotky. Doplňme také sklad mechanických a elektrických náhradních dílů a součástek pro celé pracoviště.

Nová 3D tiskárna umožňuje vytvářet realistické modely prototypů
Nová 3D tiskárna umožňuje vytvářet realistické modely prototypů
Pohled do dílny nově otevřeného vzdělávacího a testovacího centra
Pohled do dílny nově otevřeného vzdělávacího a testovacího centra
Portálový jeřáb s nosností 2 tuny usnadňuje manipulaci s těžkými a objemnými prvky
Portálový jeřáb s nosností 2 tuny usnadňuje manipulaci s těžkými a objemnými prvky

 
 
Reklama