Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vliv barev na psychickou pohodu

Barvy nás obklopují všude a zásadním způsobem ovlivňují naši náladu, pocity, aktivitu. Proto je dobré se zamyslet nad několika aspekty barev dříve, než je pustíme do svého domova.

Vhodnost barev v jednotlivých místnostech určuje převažující funkce pokoje
Vhodnost barev v jednotlivých místnostech určuje převažující funkce pokoje

Nejvíce na nás barvy působí na velkých plochách – na stěnách. Ale nemusíme se omezovat pouze na barevnost stěn. Kteroukoliv místnost bez problémů vyladíme správně vybranými látkovými roletami nebo plisé.

Ložnice, kde se chcete ráno probouzet

Ložnici by neměly dominovat výrazné barvy. Vhodné jsou odstíny zelené, která uklidňuje, dodává novou energii a zároveň působí velmi příznivě, pokud se místnost nachází v hlučnějším prostředí.

Blackout vs. dimout

Látkovou roletu Varieta, která zastíní okno až o šířce 200 cm, nabízí Climax spolu s kolekcí 317 látek, a to včetně látek zatemňujících blackoutových. Ty se vyrábějí ze speciálních nepropustných materiálů, které mají schopnost zcela, nebo aspoň z velké části odstínit světlo zvenčí. Oproti tomu dimoutové rolety nezatemňují úplně, ale například na 85, 90 či 95 procent. Dimoutové látky obvykle bývají k zastínění dostačující.

Rolety do koupelny

Pokud řešíte otázku zastínění v koupelně, možností je prakticky vzato stejně, jako kdekoliv jinde v domě. Jako nízkoúdržbové rolety odolné vůči vlhkosti použijte originální rolety Climax do koupelny.

Hra s barvami v dětském pokoji

Proměňte dětský pokoj na to nejlepší hřiště. Děti musí stimulovat k učení a podporovat kreativitu, ale na druhou stranu také tlumit, aby se jim dobře odpočívalo.

Šňůrky na roletách jsou pro děti dosti nebezpečné a hrozí u nich riziko, že by se do nich mohly zamotat a uškrtit. V Climaxu proto o 1. září roku 2014 nabízíme pouze rolety bez šňůrek, nebo se šňůrkami, na něž děti v žádném případě nedosáhnou.

 
 
Reklama