Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tip Inoutic: Jak správně větrat?

Nežádoucí vlhkosti v interiéru zabráníte správným větráním. Slyšeli jste už pojmy jako štěrbinové či nárazové větrání? Možná ne, ale určitě je znáte z vlastní zkušenosti.

Příčná ventilace je v podstatě průvan, kdy na okamžik (2–4 minuty) otevřete dokořán všechna okna i dveře a průvan vymění všechen vzduch v prostoru. Tento způsob je nejúčinnější, protože nedochází k velkým tepelným ztrátám. U nárazového větrání necháte okno otevřené o něco déle (4–10 minut). Topení je samozřejmě po dobu větrání třeba stáhnout na minimum.

Při štěrbinové ventilaci neboli „ventilačce“ pootevřete okno na úzkou štěrbinu. Pro dlouhé větrání však odborníci tento způsob nedoporučují, protože dochází k výraznému ochlazení okenního ostění a vzrůstá nebezpečí tvorby plísní.

Další možností je větrání prakticky „při zavřeném okně“. Přestože je většina oken vybavena tzv. mikroventilací, není tento způsob větrání doporučován. Nízká průvzdušnost nezajistí potřebnou výměnu vzduchu a ve funkční spáře může vzniknout kondenzát.

Další tipy ohledně oken naleznete na stránkách společnosti Inoutic.

 
 
Reklama