Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Na co si dát pozor při výběru kliky

Design a povrchová úprava hrají při výběru dveřního kování velkou roli. S odborníkem z oblasti kování jsme vytvořili průvodce, jak správně postupovat při výběru kování.

Průvodce výběrem dveřního kování Twin
Průvodce výběrem dveřního kování Twin

Výběr typu kování

V první řadě je podstatné si uvědomit, jaký typ kování si do vašeho interiéru představujete. Vybírat lze ze dvou základních druhů, a to rozetového a štítkového kování, přičemž tyto varianty se liší pouze svým designem a jejich funkčnost je shodná. Rozetové kování se skládá ze dvou dílů – horního s klikou a dolní rozety s otvorem pro klíč. Výběr je možné rozšířit o volbu mezi kováním na hranaté či kulaté rozetě. Zatímco kování štítkové je provedeno tak, že klika i otvor pro klíč se nachází na jednom štítku a tvoří tak jednotný celek.

Záhadné zkratky

Při nákupu se jistě v různých katalozích a internetových obchodech setkáte s několika zkratkami, které jsou na českém trhu běžně používány v souvislosti s nabídkou dveřního kování. Jedná se o zkratku BB, která znamená, že součástí kování je otvor pro klasický dózický klíč, dále PZ pro klíč s cylindrickou vložkou (takzvanou „fabkou“) a nakonec zkratka WC pro sadu využívanou na toaletách a v koupelnách, protože z vnitřní strany dveří je pro zamčení opatřena WC kličkou, nazývanou také „olivou“, a ze strany vnější je rozeta s drážkou, díky které lze v případě potřeby dveře odemknout z vnější strany použitím například mince nebo jiného plochého předmětu.

Podrobné rady a tipy, jak správně vybrat dveřní kování, najdete na stránkách společnosti Twin.

 
 
Reklama