Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Plastová okna a dveře s tepelněizolačním podkladovým profilem

Spojení oken a dveří s ostěním má zásadní vliv na funkčnost a tepelněizolační vlastnosti. Spolehlivé řešení prostoru pod okny, které poskytuje dobré tepelněizolační vlastnosti je tak nedílnou a důležitou součástí dodávky oken.

Cesta k větší úspoře tepla

Plastová okna a dveře VEKRA v profilových řadách VEKRA – EVO jsou dodávány také s tepelně izolačním podkladovým profilem.

Podkladový profil je vyroben z vysoce stabilního a odolného sendviče. Vnější strany jsou tvořeny polyuretanovým recyklátem (TPR), jádro pak obsahuje extrudovaný polystyren (XPS) z interiérové strany je podkladový profil opatřen ještě plastovou deskou (ABS) v provedení bílé nebo korespondujícím s barvou oken či dveří.

Pro plastové profily stavební hloubky 82 mm jsou použity sendviče celkové tloušťky 62 mm, kde 30 mm tvoří XPS jádro, po stranách jsou dvě desky polyuretanového recyklátu tloušťky 15 mm a interiérová plastová deska. Součinitel prostupu tepla sendviče je Up=1,064 W/m2K.

Přesné napojení na profil zajišťují vyfrézované drážky, spojení vruty a zatěsnění spoje silikonem. V závislosti na konkrétní stavební situaci je výška podkladového profilu 100, 150 nebo 200 mm. Výšku lze upravit seříznutím. Tyto podkladové profily jsou vhodné zejména pro použití u vchodových dveří, balkónových dveří a posuvných prvků. Díky plastové desce na interiérové straně podkladky lze tento profil také velmi dobře využít k překonání různých výšek podlahy.


Pokládka pod prahem

Pokládka pod rámem

Spolehlivé a odolné řešení

Tepelně izolační podkladové profily poskytují spolehlivé řešení s vysokou odolností proti vlhkosti, jsou také vhodné i k lepení. Jejich výborné vlastnosti a univerzálnost je předurčují k širokému využití pro montáž všech typů oken a dveří, a to v nejširším provedení prvků jako jsou pevná zasklení, posuvné systémy, vchodové dveře. VEKRA tyto podkladky v současnosti dodává na přání k plastovým oknům a dveřím VEKRA – EVO, ale v budoucnu je s nimi počítáno pro mnohem širší využití.

Výborné vlastnosti tepelně izolačních podkladových profilů prověřily také technické zkoušky, a to nejen pro stanovení tepelného odporu, ale také pevnost v tlaku. Při 10% deformaci tepelně izolačního jádra sendviče nebyla zjištěna žádná deformace vnějších desek.

Zvyšující se nároky na tepelně izolační vlastnosti oken a dveří se v současnosti ubírají nejenom cestou zlepšování kvality plastových profilů oken a dveří, příkladem mohou být plastová okna VEKRA Premium EVO, inovacemi v oblasti zasklení, ale důraz musí být kladen na celý systém okno / dveře – spojení s domem.

Správné ošetření připojovací spáry bylo podrobně popsáno a diskutováno a dnes již většina stavebníků chápe, že nestačí pořídit si okna a dveře s příznivými deklarovanými hodnotami tepelné prostupnosti, ale že nesprávnou montáží lze mnohé pokazit. Prostor pod okny a dveřmi není kritickým místem pouze ve smyslu ochrany před chladem, ale také pře vlhkostí. Montáži oken a dveří a podkladovým profilům je proto nutné věnovat dostatečnou pozornost.

Seznamte se s nabídkou oken a dveří VEKRA na vekra.cz.


BE 82 premium Evo REZ
VEKRA Premium EVO
VEKRA Premium EVO
 
 
Reklama