Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nedostatek přirozeného světla v interiéru – syndrom nezdravých budov

Význam denního světla pro lidský organismus a pro naše zdraví je nezpochybnitelný atribut bydlení, pracovního prostředí i prostředí k odpočinku. Pokud denní světlo absentuje v čase nebo v kvalitě, potom máme vážný problém.

© aurelio - Fotolia.com
© aurelio - Fotolia.com

Syndromem nezdravých či nemocných budov trpí cca 30 % budov a více než 85 % současné populace. Někdy až přehnaně hermetické uzavření budov a místností způsobuje nedostatečnou výměnu vzduchu, vysokou vlhkost vzduchu uvnitř, nebezpečnou koncentraci radonu, množství oxidu dusíku, uhlíku a síry, nadměrné hodnoty formaldehydu, dříve i azbestu, neviditelné součásti barev, laků, lepidel, úklidových a čisticích prostředků. Přináší s sebou výskyt mikroskopických hub - zejména plísní, roztočů a řas, výskyt zplodin kouření, zplodin spalovacích motorů zvenčí, prachu, pylu a dalších alergenů.

Nedostatek přirozeného světla ovlivňuje takřka všechny biochemické procesy v našem organismu. Závislost na kvalitě i kvantitě denního osvětlení je neoddiskutovatelná. Má vliv na vaše fyzické i duševní zdraví, na rekonvalescenci nemocných, na smysluplnou práci, na vaše výkony i odpočinek, včetně kvalitního spánku.

Snažme se proto denní světlo dostat do našich domovů přirozenou cestou, za pomoci výplní otvorů, dveří, oken, světlíků, atrií, bilaterálního osvětlení, světlovodů, zrcadel, odrazných ploch.

Jak na zdravější prostředí v našich budovách? Dočtete se v článku na ESTAV.cz.
 
 
Reklama