Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Rolety VEKAVARIANT 2.0 uspěly v testech a izolují domácnosti před zvuky do 50 dB

Společnost VEKA AG podrobila svůj systém vestavných okenních rolet VEKAVARIANT 2.0 dodatečným testům zvukové izolace. Díky novým certifikátům je možné rolety využít v širší škále instalací.

Přesné údaje pro všechny instalace

Cílem VEKA je poskytnout výrobcům oken přesné údaje o zvukové izolaci u oken vybavených schránkami VEKAVARIANT 2.0. Společnost celkem vyzkoušela na 50 různých kombinací stavebních prvků, materiálů a instalací.

V rámci testů navíc VEKA identifikuje potenciální slabá místa, kterým je při sestavení či instalaci okenních systémů třeba věnovat zvláštní pozornost v případech, kdy jsou kladeny nadstandardní požadavky na protihlukovou izolaci.


Zvýšení komfortu bydlení v hlučných oblastech

Z testů vyplývá, že již ve standardním provedení nabízí VEKAVARIANT 2.0 velmi dobré zvukově-izolační vlastnosti. U tradičních zděných konstrukcí s požadovanou zvukovou izolací 36 dB byly naměřeny hodnoty zvukové izolace v rozmezí 42 a 43 dB.

Pro vyšší úroveň protihlukové izolace nad 40 dB VEKA doporučuje použít nové zakončovací lišty s těsněním a vnějšími i vnitřními dorazy. Lze tak dosáhnout zlepšení protihlukové izolace o 4 dB ve srovnání se standardním provedením.

Otestována byla také speciálně upravená zvukotěsná verze VEKAVARIANT 2.0 dosahující hodnoty útlumu 50 dB. Tyto zvukotěsné systémy především ocení lidé bydlící poblíž hlučných komunikací typu dálnice nebo železnice. Například hluk jedoucího vlaku (bývá kolem 90 dB), by systém VEKAVARIANT 2.0 byl schopen snížit na úroveň zhruba 40 dB, což je běžné hlukové pozadí.

 
 
Reklama