Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Obklopte se světlem. Budete výkonnější, i zdravější

Sklo jako stavební materiál pozitivně ovlivňuje učení, uzdravování, produktivitu a pohodlí.

Vyplývá to společná studie společnosti Guardian Industries a Michiganské univerzity. Výzkum zaznamenal výrazný vliv denního světla a výhledu na pracovníky, studenty, spotřebitele a pacienty.

Studie je výsledkem podrobného výzkumu pracovních, fyzických, psychologických, ekonomických a sociálních výhod, které souvisí s denním světlem a vnějším výhledem, jakož i dalšími benefity, které nesouvisí s energetickými výhodami zasklení.

Důležitým cílem pro udržitelné budovy není jen schopnost šetřit energií a chránit naše přírodní zdroje, ale i schopnost designů a budovat zdravé a produktivní prostředí," říká Chris Dolan ze společnosti Guardian Industries. „Takové rozsáhlé analýzy povzbuzují lidi působících ve sklářském odvětví, v architektonické a designové komunitě, jakož i majitelů a správců budov v tom, abychom diskutovali o výhodách skla jako stavebního materiálu."

Studie svá tvrzení podporuje důkazy o zlepšeném učení a výsledky testů, kratšími nemocničními pobyty a zvýšeného komfortu pacienta, nižší míře absencí a množství dalších pozitivních dopadů skla na pracovníky, pacienty, studenty či spotřebitele.

Studie z Oxfordu

S podobnou studií nedávno přišla i Oxfordská univerzita. Svým výzkumem potvrdila pozitivní účinky světla na pacienty, zároveň prokázala i pozitivní vliv světla při léčebné a prevenci obezity a srdečních chorob. Stejně jako jejich američtí kolegové i na Oxfordské univerzitě potvrdily souvislost mezi přirozeným světlem a efektivitou učení. Žáci v prosvětlených třídách a studovnách, se dokázali lépe soustředit a vykázaly lepší studijní výsledky.

Úplně stejně to platí i na pracovištích a v domácnostech. Většina lidí, která se výzkumu zúčastnila, tvrdila, že se jim za denního světla pracuje lépe, což se odrazilo na jejich lepších pracovních výsledcích. Dokonce obchody s dostatkem přirozeného denního světla přitahovaly více zákazníků, což se zase projevilo na vyšších tržbách.

Ideální sklo znamená dostatek světla

Kromě konstrukčních úprav množství světla v místnosti výrazně ovlivňuje i technologie zasklení budovy. Podle odborníků ze společnosti Guardian, musí ideálně okno splňovat dva základní parametry. Prvním je propustit do místnosti nebo prostoru maximum přirozeného světla bez omezení nebo změny barevného spektra a druhým účinná regulace přehřívání místnosti či prostoru.

 
 
Reklama