Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Minimalizujte tepelné ztráty ocelových hal

Montované ocelové haly jsou oblíbené pro svou jednoduchou ocelovou konstrukci. Jejich stavba je rychlá a efektivní. Vyvarujte se častých chyb a zateplete správně stěny i střechu.




Skelet montovaných hal se skládá z válcovaných ocelových konstrukcí, svařovaných plechových nosníků, nebo SIN nosníků o velkých rozponech. Ty jsou spojeny svařováním a šrouby. Jejich předností je především rychlost stavby. Často při nich ale dochází ke konstrukčním chybám. Ocelové traverzy jsou dobrý vodič tepla a snadno tak vznikají tepelné mosty. Důležité je proto věnovat pozornost zateplení pláště budovy i její střechy.

Tepelné ztráty ve stěnách budov dosahují 25 – 40 %. Zateplení stěn ocelových hal je možné zhotovit jako kazetové, nebo ze sendvičových panelů. Plechové prvky levnějšího kazetového zateplení jsou přímo uchyceny na ocelovou konstrukci haly. Jeho žebrování může být uloženo vodorovně i svisle. Jednotlivá žebra jsou vyplněna minerální izolací a následně zakryta vnější vrstvou plechu.

Dokonalou izolaci téměř bez tepelných mostů, poskytuje zateplení pomocí sendvičových panelů. Ty jsou vyplněny polyuretanovou pěnou, polystyrenem nebo minerální izolací. Vnitřní a vnější stěna je tvořena pozinkovaným plechem s barevným povlakem. Tloušťka tohoto typu izolace pak může být i více než 200 mm! Fasádu budovy lze navíc ozdobit dřevěnými lamelami, laminátovými deskami, nebo efektním tahokovem.

Střecha budovy je zpravidla plochá zhotovená z trapézového plechu a tepelné izolace, nebo šikmá zhotovená ze sendvičových izolačních panelů. Povrch plochých střech je chráněn nepropustnou PVC folií, která střechu izoluje proti vlhkosti. Pokud chcete využít podstřešní prostor, vyzkoušejte elegantní obloukovou střechu. Systém Legato se skládá z trapézového plechu, který umožňuje rozpětí až 20 m, při poloměru oblouku 10 metrů. Kombinací těchto několika samonosných oblouků je možné zakrýt i větší plochy. Střecha může být dvojitá zateplená, doplněná o prosvětlovací pásy, komínové vývody a systém odvětrávání. Kromě ocelových hal, lze tímto systémem rekonstruovat střechy stávajících budov, zakrývat velké hangáry nebo sportoviště.

 
 
Reklama