Odborné recenzované články

Nízkoenergetické stavby / od 24.11.2014 do 17.4.2017


zpět na aktuální články       1  2  3  4   

průmyslová budova s téměř nulovou spotřebou energie

Energetická náročnost průmyslových budov – ČÁST 2 – NÁVRH OBÁLKY BUDOVY

17.4.2017 | Ing. Jiří Cihlář, CEVRE Consultants s.r.o.
Návrh obálky budovy, tedy skladby konstrukcí, které jsou v terminologii technických norem nazývány ochlazované nebo také hraniční, je klíčovou fází projektové přípravy. Mohlo by se zdát, že zásadní význam má pouze v případě, že má průmyslový objekt ambice dosáhnout velmi nízké energetické náročnosti nebo se uchází například o některou ze světově uznávaných certifikací šetrných budov. Článek se zaměřuje na související současné podmínky českých právních předpisů a příchod standardu budovy s téměř nulovou spotřebou energie.

Energetická náročnost průmyslových budov – ČÁST 1 – LEGISLATIVA

10.4.2017 | Ing. Jiří Cihlář, CEVRE Consultants s.r.o.
Téma energeticky úsporných průmyslových budov není příliš časté. Kvalita návrhu je však zakotvena v platné české legislativě a technických normách. Požadavek na dosažení co nejnižší energetické náročnosti je stále častěji kladen na projektanta a energetického specialistu přímo od investora – stavebníka, developera.

Posúdenie dopadov na životné prostredie u novostavby rodinného domu (2. část)

3.4.2017 | Bc. Richard Paksi, Ing. Karel Struhala, Vysoké učení technické v Brně, Fakulta stavební
Článok rozdelený do dvoch častí popisuje výsledky štúdie hodnotiacej „zabudované“ environmentálne dopady novostavby rodinného domu. K posúdeniu je použitá metóda hodnotenia životného cyklu (Life-Cycle Assessment). Súčasťou článku je porovnanie siedmich rôznych variant zvislých a vodorovných konštrukcií. Druhá časť článku obsahuje hodnotenie, ktoré sa zameriava na aspekt environmentálnych vlastností zabudovaných materiálov. Vzhľadom k uvedeným okrajovým podmienkam a obmedzeniam je pochopiteľné, že výsledky nemožno paušalizovať na kompletnú otázku udržateľnosti.

Posúdenie dopadov na životné prostredie u novostavby rodinného domu (1. část)

27.3.2017 | Bc. Richard Paksi, Ing. Karel Struhala, Vysoké učení technické v Brně, Fakulta stavební
Článok rozdelený do dvoch častí popisuje výsledky štúdie hodnotiacej „zabudované“ environmentálne dopady novostavby rodinného domu. K posúdeniu je použitá metóda hodnotenia životného cyklu (Life-Cycle Assessment). Súčasťou článku je porovnanie siedmich rôznych variant zvislých a vodorovných konštrukcií.

Optimalizovaný proces návrhu úsporných budov

30.1.2017 | Ing. Juraj Hazucha
Cílem článku je ukázat možnosti optimalizace procesu návrhu energeticky velmi úsporných budov, které můžou ve velké míře napomoct ke zvýšení hospodárnosti tvorby projektové dokumentace, funkčnosti, a nakonec i životnosti staveb.

Budovy s téměř nulovou spotřebou energie - Případové studie

23.1.2017 | Ing. Jan Antonín, Ph.D., EnergySim, Ing. Magdalena Purkrtová
Článek podrobně modeluje dva příklady budov, a to rodinný dům a bytový dům ve variantách zdrojů energie, otopné soustavy, obálky budovy a větrání s rekuperací. Vyhodnocena je primární neobnovitelná energie variant vůči referenční budově a jsou zařazeny do škály energetického hodnocení dle PENB.

Budovy s téměř nulovou spotřebou – porovnání energetických standardů

16.1.2017 | Ing. Michal Čejka, PORSENNA o.p.s., Ing. Jan Antonín, Ph.D., EnergySim
Cílem tohoto článku je ve zjednodušené formě seznámit čtenáře se jednotlivými energetickými standardy budov a ve vzájemném kontextu je porovnat s požadavky na budovu s téměř nulovou spotřebou energie.

Budovy s téměř nulovou spotřebou energie - Definice

9.1.2017 | Ing. Jan Antonín, Ph.D., EnergySim, Ing. Magdalena Purkrtová
Již déle než rok platí pro některé budovy standard téměř nulové spotřeby energie. Již tři roky jsou známy konkrétní technické parametry takové budovy pro české podmínky. A již více než šest let platí směrnice o energetické náročnosti budov, která zavedení tohoto standardu členským státům Evropské unie ukládá. Přesto se ukazuje, že i pro mnoho specialistů, včetně energetických, je tento termín stále dosti nejasnou záležitostí. Pojďme se podívat, jak taková budova vlastně vypadá.
diskuse: 6 příspěvků, poslední 12.01.2017 14:25

Pohled na budovy s téměř nulovou spotřebou energie v kontextu současných legislativních požadavků v ČR

2.1.2017 | prof. Ing. Karel Kabele, CSc., Ing. Miroslav Urban, Ph.D., ČVUT v Praze, Fakulta stavební, katedra TZB
Snižování energetické náročnosti budov je trend, který lze pozorovat ve vývoji stavebnictví již od osmdesátých let 20. století. Tento trend se v různých obdobích, převážně v souvislosti se změnami cen energie, zvýrazňuje a následně potlačuje, nicméně se jedná o dlouhodobý, víceméně kontinuální proces.

Výzkum energeticky efektivních budov v Evropské unii (2.)

30.5.2016 | doc. RNDr. Jitka Kubátová, CSc., RNDr. Petr Pracna, CSc, Technologické centrum AV ČR
Společně se zástupci Technologického centra AV ČR a UCEEB jsme vybírali zajímavé zdroje v oblasti výzkumu a inovací. Nabízíme dvoudílný seriál, který shnuje poznatky z programu Horizont 2020.

Výzkum energeticky efektivních budov v Evropské unii (1.)

23.5.2016 | doc. RNDr. Jitka Kubátová, CSc., RNDr. Petr Pracna, CSc., Technologické centrum AV ČR
Společně se zástupci Technologického centra AV ČR a UCEEB jsme vybírali zajímavé zdroje v oblasti výzkumu a inovací. Nabízíme dvoudílný seriál, který shrnuje poznatky z programu Horizont 2020.

K pasivnímu domu patří kvalitně vyřešené detaily

18.4.2016 | Ing. Juraj Hazucha
Článek se zabývá efektivním řešením detailů pro pasivní a téměř nulové budovy, pro které jsou dle platné legislativy doporučená hygienická a energetická kritéria. U vybraných detailů jsou ukázány možnosti minimalizace vlivu tepelných mostů a vazeb, navíc s přihlédnutím na ekonomickou stránku řešení a praktickou proveditelnost.
diskuse: 1 příspěvek, 31.05.2016 07:11

Problematika stanovenia nákladového optima – časť 2

11.1.2016 | Ing. Lucia Borisová
Príspevok nadväzuje na predchádzajúci článok: Problematika stanovenia nákladového optima – časť 1, v ktorom sú bližšie popísané dôvody stanovenia optimalizácie a stručné legislatívne postupy, ktoré členským štátom Európskej únie (EÚ), určujú povinnosť vypracovania kompletnej správy pre Komisiu EÚ o nákladovo optimálnych úrovniach danej krajiny.
diskuse: 1 příspěvek, 15.01.2016 21:38

Problematika stanovenia nákladového optima – časť 1

4.1.2016 | Ing. Lucia Borisová
Smernica 2010/31/EU o energetickej hospodárnosti budov určuje, že členské štáty majú požiadavky na minimálnu energetickú hospodárnosť budov určiť s cieľom dosiahnuť nákladovo optimálnu úroveň opatrení pre budovy a prvky budov. Nákladovo optimálne úrovne bolo treba stanoviť podľa rámca porovnávacej metodiky Európskej komisie.

Vnitřní tepelná akumulace pasivních domů a letní tepelná stabilita

14.9.2015 | Ing. Martin Němeček, doc. Ing. Miloš Kalousek, Ph.D.
Článek se zabývá základními poznatky o vnitřní tepelné akumulaci energeticky pasivních staveb ve vztahu k letní tepelné stabilitě v klimatických podmínkách střední Evropy. Článek se lehce dotýká problematiky tepelné akumulace staveb s lehkým konstrukčním systémem, jako jsou například moderní sendvičové dřevostavby.
diskuse: 7 příspěvků, poslední 06.11.2015 07:31

Srovnání národních systémů BNB a SBToolCZ určených k hodnocení kvality budov na modelovém administrativním objektu

1.6.2015 | Dipl.-Wirtsch.-Ing. (FH) Ondřej Flanderka, Sachverständiger für Nachhaltiges Bauen, Prof. Dr.-Ing. Jörn Krimmling, Hochschule Zittau/Görlitz, Ing. Martin Vonka, Ph.D., Fakulta stavební, ČVUT v Praze
K hodnocení kvality a udržitelnosti budov jsou používány certifikační systémy. Vedle na trhu již etablovaných nástrojů, jako jsou BREEAM a LEED, se v posledních letech začínají prosazovat i další certifikační systémy – např. v Německu DGNB a BNB. V České republice vznikla v roce 2010 na Stavební fakultě ČVUT v Praze metodika SBToolCZ.

Simulační analýza komplexního energetického systému

11.5.2015 | doc. Ing. Tomáš Matuška, Ph.D., Ing. Miloš Lain, Ph.D., doc. Ing. Vladimír Zmrhal, Ph.D.
Článek představuje energetickou studii rekonstrukce staré budovy – budoucího Centra nízkoenergetických budov v Písku. Návrh energeticky efektivních budov s nejednotnou strukturou uživatelů, např. kombinace obytného, administrativního a technologického provozu, vyžaduje detailní dynamické simulace budovy a energetického systému pro návrh optimálního konceptu, který splňuje jak požadavky na komfort, tak energetickou efektivitu při minimalizovaných investičních nákladech.

Genéza inteligentných budov

22.12.2014 | Stanislav Majcher, Ing. arch. Branislav Puskar, PhD.
Koncept inteligentnej budovy prevzal vyspelý svet ako synonymum dobre navrhnutej, realizovanej a fungujúcej budovy, ktorá plne spĺňa požiadavky prevádzkovateľov, používateľov a predovšetkým uspokojuje samotných obyvateľov budovy. Samozrejmosťou je, že takáto budova je realizovaná špičkovými technológiami a vybavená progresívnymi zariadeniami a systémami.

Optimalizace a certifikace prvního pasivního bytového domu v ČR – Koti Hyacint F

15.12.2014 | Ing. Michal Čejka, Ing. Jan Patka, PORSENNA o.p.s.
Představujeme stavbu energeticky pasivního bytového domu v komplexu KOTI HYACINT, který jako první bytový dům v ČR získal na konci roku 2013 osvědčení „Certifikovaný projekt pasivního domu“. Tento projekt splňuje všechna příslušná mezinárodně uznávaná kritéria pasivního domu stanovená Passivhaus Institutem (PHI) se sídlem v Darmstadtu.

Prvý preukazáteľne nulový dom na Slovensku

24.11.2014 | prof. Ing. Jozef Štefko, CSc.; Technická univerzita vo Zvolene
Dom mal zabezpečiť vysokú kvalitu a komfort vnútorného prostredia pri extrémne nízkej spotrebe energie, čo sa mu podarilo. Pasívnu bilanciu spotrebovanej/vyrobenej energie je možné efektívne dosiahnuť len vysokým štandardom tepelnej ochrany, definovaným ako zásady pre energeticky pasívne domy, za použitia obnoviteľných zdrojov energie.
diskuse: 2 příspěvky, poslední 16.11.2016 13:05
zpět na aktuální články       1  2  3  4   
 
 

Aktuální články na ESTAV.czRodinný dům v nehostinných horách vyniká kontrastyNájemné v Praze je oproti severu Čech a Moravy zhruba dvojnásobnéDomy v centru Benešova včetně bývalé šatlavy jsou na prodejÚstecký kraj rozdělí dalších 156 milionů korun na výměnu kotlů