Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Katalog Pasivních domů - nechte se inspirovat

Principy • Projekty • Realizace • Mýty

Plánujete stavbu rodinného domu? Zajímáte se o energeticky úsporné bydlení? Inspirujte se některým z ukázkových projektů v novém a zcela jedinečném Katalogu pasivních domů, vydaného společností Saint-Gobain Isover CZ.

Vzhledem ke stávajícím trendům moderní výstavby a požadavkům na snižování spotřeby energie na vytápění a na snižování emisí CO2 Isover již několik let podporuje výstavbu pasivních domů na českém trhu zejména prostřednictvím vlastního mezinárodního projektu Multi-Komfortní dům. Nejnovějším přírůstkem v rámci tohoto projektu je Katalog Pasivních domů, první publikaci tohoto druhu v České republice. .


Katalog Pasivních domů má za úkol:

  • poskytnout jeho čtenáři ucelené informace o fungování, principech a přednostech pasivních staveb,
  • objasnit čtenáři klíčové pojmy týkající se pasivních domů,
  • přinést základní informace o plánování a projektování takovýchto staveb,
  • vysvětlit hlavní mýty o pasivních domech,
  • informovat o zkušenostech a pocitech majitelů, kteří již pasivní dům užívají,
  • a hlavně poukázat na jejich variabilitu z hlediska velikosti, vzhledu či konstrukčního i materiálového řešení.

Katalog získal cenu v soutěži Český energetický a ekologický projekt 2009 (ČEEP 2009).

V Katalogu naleznete 60 projektů a vizualizací pasivních domů od zhruba 30 významných českých architektů a architektonických kanceláří specializujících se na tuto oblast. Prezentovány jsou pasivní domy rodinné i bytové. Některé projekty jsou již realizované a domy mají již i své uživatele, některé domy jsou ve fázi příprav k realizaci či se právě realizují a některé projekty na realizaci zatím čekají. Naleznete zde však i typové pasivní rodinné domy, jejichž projekt si můžete zakoupit a následně nechat při dodržení základních podmínek realizovat na vlastním pozemku.

Každému projektu jsou věnovány 2 prezentační strany, na kterých naleznete vizualizace domu, stručnou charakteristiku a identifikační údaje stavby, konstrukční i technická řešení a výběrový vzorový detail. Nechybí ani představení samotných autorů projektu s aktuálním kontaktem. Máte tak jedinečnou příležitost zvolit si architekta pro Váš projekt, přímo podle ukázkové stavby, která je nejbližší Vaším představám.

Katalog lze objednat za cenu 95 Kč + dobírka na www.isover.cz.

Velmi důležitou součástí pasivních domů jsou vysoce kvalitní izolační materiály. Zateplení fasády a střechy, izolace podlahy a stropu, to vše má pro vlastnosti stavby zcela rozhodující význam. Materiály musí dům nejen dobře tepelně izolovat, ale také zaručit jeho vzduchotěsnost. Izolační materiály společnosti Isover všechny tyto požadavky dokonale splňují a architekti je proto ve svých projektech často využívají.

Stavba pasivního domu je odbornou záležitostí. O projekt se musí postarat specializovaný architekt, který při práci bere ohled mimo jiné i na umístění a orientaci pozemku a navrhuje stavbu tak, aby nikde nedocházelo k zbytečným únikům tepla (například vinou oken vedoucích na nesprávnou světovou stranu). Vhodným dispozičním řešením domu a správnou izolací lze dosáhnout značných úspor - náklady na vytápění činí v porovnání s běžným rodinným domem pouhou desetinu. Zvýšené počáteční náklady na kvalitní projekt a speciální materiály jsou dobrou investicí na správném místě - během několika let se vstupní výdaje spolehlivě vrátí a majitele bude hřát pohled na minimální účty za energie.

Bydlení v pasivním domě neprospívá pouze peněžence, ale i zdraví. Místo běžného větrání otevřenými okny se v pasivních domech používá řízený systém výměny vzduchu s rekuperací, který je nejen úspornější, ale také zdravější a bezpečnější (do domu se nedostanou škodlivé látky z ovzduší ani vlhkost). To samozřejmě neznamená, že v pasivním domě nelze otevírat okna, jak praví jeden z mýtů.

Zákazník v katalogu najde také důležité informace, které se týkají již zmíněných nepodložených, ale rozšířených mýtů o pasivních domech. Mezi tyto mýty patří například vysoká finanční náročnost stavby, omezený výběr stavebních materiálů či nevzhledný design. Smyslem publikace je představit pasivní dům nejen jako ekonomicky výhodné a ekologické, ale především komfortní a zdravé místo k životu.


Saint-Gobain Construction Products CZ a.s., Divize ISOVER
logo Saint-Gobain Construction Products CZ a.s., Divize ISOVER

ISOVER nabízí nejširší sortiment tepelných, zvukových a protipožárních izolací v té nejvyšší kvalitě na českém trhu: produkty z čedičové i skelné vlny, expandovaného polystyrenu a doplňky pro systémová izolační řešení.