Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak jsem stavěl pasivní dům

V rámci textů z oblasti osobních zkušeností se stavbou pasivního domu nabízíme příspěvek inženýra Karla Melichárka ze Šenova. Příspěvek zazněl na semináři Dřevostavby ve Volyni.

1. Základní idea stavby

Základním záměrem investora, projektanta a realizátora v jedné osobě byla stavba RD, která by s minimem nákladů a spotřeby materiálů a práce splňovala principy pasivního standardu rodinného domu, určeného pro jednogenerační bydlení. Protože investor je profesí dřevař, zvolil jako základní materiály jehličnaté řezivo, OSB, vodovzdorné překližky a tabulové izolační sklo.

Konstrukce stavby je kompromisem mezi požadavky na prosklení jižní fasády, požadavky konstrukční ochrany zejména JZ expozice (převládající směr větru) a izolačních vlastností pláště stavby. Svislou nosnou konstrukci tvoří těžký skelet skládaný z řeziva průřezu 50x150 mm, délek 2,5 - 5 m. Modul nosné konstrukce je 200x250 cm a 140x250 cm.

2. Konstrukce stavby

a) Tvar a rozměry - na půdorysu téměř čtvercového tvaru (7,25 x 8,50 m) byla navržena dvě obytná podlaží výšky 2,5 m, překrytá nízkou sedlovou střechou se sklonem 22°. Základní rozměry stavby včetně vypočítaných ploch a kritérií tvarové podobnosti jsou uvedena v následující tabulce.

Rozměr jednotka hodnota plocha jednotka hodnota kritérium symbol hodnota
Délka [ m ] 8,50 Zastavěná [ m2 ] 62,37 Objemové KV 0,7999655
Šířka [ m ] 7,30 Pláště [ m2 ] 171,60 Půdorysu KA 0,7808906
Výška [ m ] 6,20 Podlaží [ m2 ] 100,06 Podlaží KP 1,5642753
Sklon [stupeň] 22,00 Střechy [ m2 ] 63,90 Osálání KS 0,1000704
Obvod [ m ] 31,68 Povrchu [ m2 ] 297,87 Tvarové KT 0,0977868
  Objem [ m3 ] 386,80  

b) Skladba základové desky - stavba je osazena na ocelobetonových patkách průměru 25 cm, hloubky 80 cm, spojených základovými pasy z armovaného betonu šířky 20 cm, výšky 50 cm. Do vnitřního pole základové desky jsou vrstveny struska 10 cm, vodovzdorný beton 10 cm, EPS 10 cm a zhutněný beton 22 cm, armovaný oboustranně kari sítí. Po obvodě je základová deska osazena folií PE, EPS 5 cm a cetrisem 2,5 cm.

c) Skladba obálky - obvodové stěny jsou tvořeny těžkým skeletem z prvků lepených z pěti hoblovaných fošen průřezu 50x150 mm. Sloupky o průřezu 150x250 mm mají rozpon 200 cm a jsou spojeny vaznice průřezu 150x150 mm v úrovni stropních desek obou podlaží o světlé výšce 250cm.Vzniklé stavební otvory jsou vyplněny francouzskými okny, okny s pevným zasklením a izolačními výplněmi z polystyrenu oplášťovanými obojstranně OSB4 tloušťky 22 mm. Vnější plášť je doplněn vrstvou hofatexu tloušťky 52 mm a MD palubkovým obkladem tloušťky 22 mm. Vnitřní plášť je doplněn parozábrannou PE folií tloušťky 4 mm, obojstranně reflexní (AL), dále odvětrávací mezerou 10 mm a deskami fermacell tloušťky 10 mm.

d) Skladba střešního pláště - je podobná skladbě izolační stěny a z vnější strany pláště je místo hofatexu osazena latěmi, kontralatěmi a krytinou ROVA (plastované pozinkované plechové prolisy v pásech 1x5 m).

Vrstvení jednotlivých plášťů z exteriéru do interiéru je uvedeno v následující tabulce.

3. Pasivní prvky stavby

Kromě přísně minimalizovaného tvaru a zodpovědně navržené skladby stěn jsou významnými pasivními prvky stavby okna a dveře. Na jižní fasádě jsou dvě francouzská okna 180x225 cm s kyvně posuvným otevíráním a čtyři okna s pevným zasklením 180x210 cm (obě konstrukce dvojité), vnějším IZ sklem a vnitřním tabulovým sklem. Na západní fasádě jsou dvoje balkonové dveře 115x225 cm stejné konstrukce jako FO.

Na východní fasádě jsou jedny balkonové dveře a jedno pevné zasklení 115x225 cm, doplněné dvěma ventilačními okny koupelen 90x60 cm. Vnější křídla se otevírají do exteriéru a jsou těsněna tlakem větru, vnitřní křídla se otevírají dovnitř. Mezera mezi konstrukcemi (20 cm) je osazena roletovými reflexními fóliemi. Navržené konstrukce výrazně zmenšují prostup vzduchu spárami a mají velmi malou hodnotu koeficientu prostupu tepla (U). Významným prvkem pasivity je absence komínu a jakýchkoliv otvorů střešního pláště. Severní stěna má přísavnou vrstvu izolace překrývající tepelné mosty skeletu a nejsou v ní žádné stavební otvory. Sezonní pasivitu podporuje sezonní montáž dodatečného průteplivého pláště z polykarbonátových desek na pavlači jižní a západní fasády (na dušičky oblékání - po velikonocích vysvlékání stavby). Tím se vytváří v topném období z pavlače zimní zahrada, fungující jako další tepelný a aerodynamický odpor, zároveň průteplivá pro solární příjmy a plnící funkci konstrukční ochrany JZ expozice stavby.

Rekuperace větraného vzduchu je řešena třemi nezávislými lokálními rekuperátory (2 v koupelnách, pasivní v obytné zóně). Akumulace tepelných zisků je řešena do základové desky, nosné střední příčky z porothermu a stropní desky spodního podlaží zasypané nad záklopem vrstvou Micronalu PCM (voskové granule ve skořepině z PE). Tepelné vlastnosti obálky byly stanoveny programem SOLEN dynamickým celoročním průběhem a jejich sumární výsledky uspořádány do přehledné tabulky.

Tabulka tepelných vlastností obálky

3. Postup a současný stav výstavby

Přípravné práce včetně tvorby projektu jsou dílem investora; inženýrské sítě, rozvody a základová deska byly vybudovány svépomocí obou investorů (manželů). Lepení nosných prvků skeletu provedla dodavatelsky firma DVC-Team, montáž skeletu a vnějšího pláště provedl investor s pomocí jednoho tesaře a dvou pracovníků firmy DVC-Team. Montáž izolací, vnitřních plášťů, střešního pláště a vnějších obkladů provedl svépomocí investor. Okna a dveře navrhl a vyrábí svépomocí investor a zřejmě sám provede jejich montáž do stavebních otvorů. Ve stavbě je třeba provést vnitřní rozvody medií, podlahy a podlahová topení, instalace sanitární techniky, montáž schodiště a zábradlí na ochozu. Na celé výstavbě bylo odpracováno cca 2 400 hodin práce (přepočet na jednoho pracovníka).


(po kliknutí se obrázek zvětší)
 
(po kliknutí se obrázek zvětší)
 
(po kliknutí se obrázek zvětší)

Fáze, termíny a náklady výstavby jsou uvedeny v přehledové tabulce stavebních prací:

 
 
Reklama