Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Česká rada pro šetrné budovy vstoupila do roku 2017 s novými členy

Legislativa EU v rámci směrnice EPBD II zavazuje Českou republiku od roku 2020 k energeticky šetrné výstavbě. Jejími principy se v souvislosti s blížícím se termínem řídí stále více firem.

Svědčí o tom i růst zájmu o členství v České radě pro šetrné budovy, sdružující společnosti z celého hodnotového řetězce šetrného stavebnictví. Od začátku letošního roku jí přibylo již 5 dalších členů: Trigema, Lindab, CEVRE Consultants, Adam Rujbr Architects a Koncept Ekotech.

„Velmi nás těší, že jsme do letošního roku vstoupili hned s pěti novými členy, kteří jsou významnými firmami ve svých konkrétních oborech podnikání. Rostoucí zájem o členství v České radě pro šetrné budovy jasně ukazuje, že Česká republika postupně rozvíjí principy šetrného stavebnictví, běžné ve všech vyspělých státech západní Evropy,“ uvádí Simona Kalvoda, výkonná ředitelka Rady.

Noví členové Rady reprezentují široké spektrum aktivit, podílejících se na energeticky šetrné výstavbě. Je mezi nimi developer (Trigema), architektonické studio (Adam Rujbr Architects), poradenská společnost (CEVRE Consultants), firma poskytující systémová řešení v různých oblastech hospodaření s vodou (Koncept Ekotech) i výrobce a dodavatel ocelových konstrukcí, lehkých střešních krytin a okapů, vzduchotechniky a systémů pro řešení vnitřního klimatu (Lindab). Spolu s akvizicemi v roce 2016 se Rada rozrostla o 15 nových členských společností. „Na rozšiřování členské základny budeme nadále pracovat a věříme, že nastolený trend akvizic udržíme po celý letošní rok. Chystáme nová témata a pracovní skupiny, které se budou šetrným stavbám věnovat z dalších úhlů pohledu,“ dodává Simona Kalvoda.

„V roce 2017 se budeme zabývat okruhy, které jsou v rámci environmentálně šetrné výstavby stále aktuálnější: hospodaření s vodou, nedotační finanční nástroje pro investice do šetrných budov, oběhové hospodářství a Smart Cities. Nadále plánujeme rozvíjet a prohlubovat stávající zaměření na oblast energetického managementu, certifikace budov, zdravého vnitřního prostředí a zadávání veřejných zakázek na šetrné budovy. Všechna tato témata, zahrnutá v dlouhodobé strategii Rady na příštích 7 let, vnímáme jako zásadní pro naplňování tzv. Vize Nula*, k níž chceme posouvat výstavbu budov i rozvoj celých měst a regionů,“ doplnil Tomáš Andrejsek (ELAN Interior), předseda představenstva Rady.

*
  1. České budovy umožní vyšší produktivitu práce, vytvoří zdravé a pohodlné prostředí, přičemž nespotřebují více energie, než samy vyprodukují.
  2. Investice do nemovitostí v celém jejich životním cyklu budou hnací silou udržitelného ekonomického růstu a významným tvůrcem zaměstnanosti.
  3. Šetrné stavebnictví bude podporovat přírodní rozmanitost a zároveň minimalizovat veškeré negativní dopady včetně světelného a hlukového znečištění nebo znečištění vzduchu a vodních toků.
  4. Stavební proces bude efektivně využívat veškeré zdroje, a to obnovitelné nebo recyklované materiály bez produkce skládkového odpadu.
 
 
Reklama