Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

O energeticky šetrné bydlení od JRD se zajímali odborníci ze západní Evropy

Developerská společnost JRD, česká jednička na trhu nízkoenergetického a pasivního bydlení, předává své know-how a zkušenosti nejen české odborné veřejnosti, ale také expertům ze zahraničí.

Exkurze zahraničních odborníků v projektech JRD
Exkurze zahraničních odborníků v projektech JRD

13. října 2016 uspořádala celodenní exkurzi pro zástupce francouzských stavebních a developerských firem. Specialisté na pasivní výstavbu navštívili nedávno zkolaudované projekty Park Hloubětín a Ecocity Malešice II a také hrubou stavbu vily Nefrit z projektu Vily Diamantica.

Odbornou exkurzi zaštítilo sdružení Centrum pasivního domu. Jeho cílem je zajištění energetické efektivity ve stavebnictví, kterou naplňuje právě pasivní výstavba. Pro exkurzi zahraničních expertů zvolilo projekty JRD, protože splňují všechna podstatná kritéria energeticky šetrného bydlení: zdravé vnitřní prostředí i minimální energetickou náročnost. Té dosahují díky využívání inovativních postupů, obnovitelných zdrojů, moderních technologií a přírodních materiálů. Detaily stavby navíc před předáním rezidentům pečlivě kontrolují odborníci na environmentálně šetrnou výstavbu a nezávislí inspektoři ze společnosti Bytecheck. Kvalita provedení bytů se prověřuje širokou škálou testů, mezi které patří například měření vzduchotěsnosti budovy metodou Blower-Door test nebo bezkontaktní měření povrchových teplot fasád termovizní kamerou.

V rámci prohlídky projektů Ecocity Malešice II, Park Hloubětín a Vily Diamantica se zástupci JRD zaměřili především na použité materiály, technologie a inovace, vyvinuté během projektové přípravy. Detailní principy jejich fungování srovnávali s řešeními, jež se využívají ve Francii.

„Pro zahraniční odborníky jsme uspořádali již několik exkurzí. Z těch nedávných stojí za zmínku projekt Evropské unie PROF/TRAC, na němž jsme participovali letos na jaře; Ecocity Malešice díky němu navštívili budoucí lektoři odborníků na pasivní výstavbu z řady evropských zemí. Nynější akce je výjimečná tím, že jsme zahraničním kolegům mohli ukázat rovnou tři naše projekty a zaměřit se tak na celý cyklus energeticky šetrné výstavby: od hrubé stavby vily Nefrit v rámci projektu Vily Diamantica až po vzorový byt v Ecocity Malešice. Věříme, že vzájemné sdílení informací a zkušeností je cestou, jak zdravé a energeticky úsporné bydlení v České republice dále rozvíjet,“ uvedl majitel JRD Jan Řežáb, který provázel návštěvníky v Ecocity Malešice.

 
 
Reklama