Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Evropští odborníci na energeticky úspornou výstavbu se školili v Ecocity Malešice

Developerská společnost JRD zkolaudovala druhou etapu energeticky úsporného projektu Ecocity Malešice, která se skládá ze tří samostatných budov s celkem 66 úspornými a zdravými byty.

V nedávné době zde proběhla mezinárodní exkurze, která byla součástí prvního kurzu programu Train the Trainers. Ten spadá pod projekt Evropské unie PROF/TRAC a je zaměřený na vyškolení lektorů, kteří budou mít následně na starosti implementaci nově vytvořených vzdělávacích programů v jednotlivých zemích a přípravu pilotních kurzů pro odborníky v oboru pasivní výstavby. Celý kurz pořádala Katedra technických zařízení budov Stavební fakulty ČVUT v Praze pod vedením prof. Ing. Karla Kabeleho, CSc.

Exkurze do Ecocity Malešice se zúčastnili budoucí lektoři z Dánska, Nizozemí, Španělska, Itálie, Chorvatska, Slovinska a České republiky, kteří projevili velký zájem o použité technologie, materiály a detailní principy fungování energeticky pasivního bytového domu.

Během prohlídky vzorového bytu se budoucí lektoři nejvíce zajímali o detaily oken a obálky budovy a specialisty TZB velmi zaujal pokročilý systém regulace centrálního větrání s rekuperací a lokální dohřev větracího vzduchu.

Účastníci exkurze velmi ocenili nejen interiér a exteriér budovy, ale také celkové architektonické řešení projektu. To vzniklo ve studiu Podlipný Sladký architekti a představuje soulad městského bydlení s přírodou. Všechny bytové domy v Ecocity Malešice byly stavěny s ohledem na životní prostředí, nízké provozní náklady a zdravé vnitřní prostředí.


 
 
Reklama