Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ekocentrum ARCHA COUNTRY LIFE Přestavba JZD do podoby multifunkčního areálu

Ekocentrum ARCHA COUNTRY LIFE lze po právu označit za vzor pro všechny tuzemské firmy, které se hlásí k myšlence ochrany životního prostředí. Firma Country Life za posledních 10 let přebudovala nevzhledný areál zkrachovalého JZD do podoby multifunkčního areálu, v němž prodává biopotraviny a poskytuje také další služby veřejnosti.

Pan Otakar Jiránek se jako ředitel společnosti Country Life hlásí k myšlence ekologicky šetrného života již od 90. let, kdy začal na českém trhu prosazovat biopotraviny. Pro sídlo své společnosti si v Nenačovicich u Berouna vybral areál bývalého JZD, při jehož přestavbě kladl velký důraz na maximální využití přírodních materiálů a snížení energetické náročnosti jednotlivých budov. Proměna bývalého kravína do multifunkčního areálu je součástí koncepce, jejímž prostřednictvím chce běžným lidem poskytovat pomoc ve změně životního stylu.

Přestavba areálu bývalého JZD začala již před více než deseti lety a jednotlivé objekty jsou dnes doslova k nerozeznání od těch původních. Z opuštěného seníku vznikl velkoobchodní sklad, původní prostor kravína dnes slouží jako sídlo společnosti, balírna či pekárna. V multifunkčním areálu může běžný návštěvník najít také řadu dalších objektů, jako jsou školicí střediska, knihovny, velkoobchod s potravinami či biokosmetikou nebo i sobotní kapli, která slouží k duchovním účelům.

Při přestavbě areálu byly v maximální možné míře využity přírodní materiály. Bývalá budova kravína je dnes nízkoenergetickou stavbou a její nová část – nazývaná Archa – má parametry pasivního domu. Objekt je vytápěn biomasou a na jeho střechu byly umístěny sluneční kolektory pro ohřev vody. Zachycována je také dešťová voda do podzemních rezervoárů, odkud je později využívána k splachování a praní. Součástí celého řešení je také systém pro rekuperaci tepla.


E.ON Česká republika, s.r.o.
logo E.ON Česká republika, s.r.o.

Skupina E.ON je tradičním partnerem české energetiky. Na českém trhu působíme od roku 1998. Dodáváme elektřinu 1,2 milionu zákazníků a zemním plynem zásobujeme více než 220.000 zákazníků, a to převážně v jižních Čechách a na jižní Moravě.

 
 
Reklama