Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

V Brně-Jundrově je nový nízkoenergetický dům za 18 mil.Kč

V Brně-Jundrově vznikl nový nízkoenergetický dům. Jeho součástí jsou například hliněné omítky s přídavkem bylin nebo izolace z přírodních materiálů.

Stavbu za více než 18 milionů korun hradilo školské zařízení Lipka převážně z fondů Evropské unie. ČTK to řekl vedoucí centra Martin Šrom.

Školské zařízení otevřelo nový ekodům Rozmarýnek na místě, kde působí od roku 1998. Dosud využívalo původní pionýrskou klubovnu, která už potřebám Lipky nedostačovala. Kapacita zařízení nyní vzrostla asi o 60 procent na zhruba 8000 návštěvníků. Mezi hlavní aktivity zařízení patří výukové programy pro školy se zaměřením na environmentální vzdělávání. Nový ekodům je také vzorovou nízkoenergetickou stavbou. Má lidem ukázat, jaké alternativní materiály mohou použít při stavbě či rekonstrukci jejich domu.

Příkladem je hliněná omítka, která má schopnost vstřebávat vodní páru. Jako izolační vrstvu domu stavebníci použili i recyklovaný novinový papír nebo balíky slámy. V domě jsou také nepálené cihly, na dřevěném zábradlí je místo laku přírodní olej. Běžné linoleum v ekodomě nahrazuje marmoleum, což je směs pryskyřice a dalších surovin. "Bohužel se nám na místě nepodařilo udělat pasivní dům, protože dům stojí v místech, kde prakticky nesvítí slunce," uvedl Šrom.

Celý dům je koncipovaný jako dřevostavba. "Při jeho návrhu byla snaha využít co nejvíce přírodních zdrojů a naopak co nejméně klasických materiálů, jako je zdivo, které mají větší dopad na životní prostředí," uvedl projektant domu Miroslav Vyhňák. Podle něj jsou technologie pro přírodní materiály zatím drahé. Důvodem je situace na trhu, protože alternativní materiály se vyrábějí v malém množství. "Někdy je ale výroba jednodušší než u klasických materiálů," uvedl Vyhňák. Podle něj se ale dá očekávat, že klasické materiály budou čím dál dražší.

Součástí Rozmarýnku je i zahrada, ve které žije několik vzácných živočichů. Její větší využití očekávají organizátoři v příštím roce. Letos byla z větší části staveništěm. "Zatím tam chybí zeleň, na kterou jsme byli zvyklí," uvedl Šrom.
 
 
Reklama