Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Střechy Praha a Solar Praha 2012 s rekordní návštěvností!

V sobotu 11. února skončil 14. ročník největšího veletrhu střech ve střední Evropě a 8. specializovaná výstava Solar Praha, které proběhly nově v prostorách PVA EXPO PRAHA Letňany. Novinkou byl souběh se 7. veletrhem dřevostaveb For Wood. Letošní ročník byl v mnohém přelomový.

Jednou z nejvýznamnějších novinek byla změna místa konání veletrhu. Přesun do veletržního areálu PVA EXPO PRAHA Letňany se ukázal jako dobrý krok, který pozvedl úroveň celého veletrhu. Souběh veletrhů ForWood, Střechy Praha a Solar Praha přilákal i přes mrazivé počasí 18 642 návštěvníků, rekordní číslo za celou historii veletrhu.

„S touto návštěvností jsme více než spokojeni. Vděčíme za ni nejen souběhu s veletrhem ForWood, ale také faktu, že vystavovatelé prezentovali řadu novinek a jejich stánky měly opravdu vysokou kvalitu," řekla Jitka Šefránková, ředitelka veletrhu, s tím, že spolupráce s pořadateli veletrhu ForWood bude pokračovat i v dalších letech.

K vidění byla široká nabídka od střešních krytin, nosných konstrukčních systémů, izolací, střešních oken, doplňků, okapových systémů, výrobků pro půdní vestavby, obvodových plášťů po nářadí a nástroje, techniku, osobní pracovní vybavení nebo realizační firmy s nabídkou pokrývačských, klempířských a tesařských prací. Na výstavě Solar Praha byla k dispozici nabídka alternativních zdrojů energie od fotovoltaiky, solární termiky po tepelná čerpadla. Celým veletrhem se prolínalo téma úspor energií.

Veletrh má být přehlídkou toho nejmodernějšího, co v oboru právě existuje, což se v případě veletrhu Střechy Praha stalo. Řada firem přihlásila své nové produkty i do soutěže o nejlepší exponát veletrhu Zlatá taška a Zlaté slunce.

Ukázky břidlice
Ukázky břidlice

Společnost Bramac, přestože nabízí již na deset modelů střešních tašek v různých barvách i profilech, připravila další novinku v podobě atraktivní keramické střešní tašky Smaragd, která má výjimečný tvar, elegantní barvu a má sloužit k pořízení střechy s exkluzivním vzhledem. K vidění byly i novinky střešní krytiny z méně tradičních materiálů. Průhonická firma NSQ představila krytinu z americké břidlice Everslate, která se odlišuje od stávající nabídky především barevností. Kombinací několika barev, včetně červené, je možno vytvořit naprosto unikátní střechu. Nicméně vítězem soutěže o Zlatou tašku se nakonec stala společnost Prefa Aluminiumprodukte s produktem Střešní a fasádní panel FX.12. Tato maloformátová krytina je vyrobena z vysoce kvalitního hliníku tloušťky 0,7 mm, velmi lehká (2,3 kg/m²), mimořádně stabilní, bezúdržbová a kromě střechy se používá i pro obklady fasády. Na materiál i na barvu poskytuje společnost Prefa čtyřicetiletou záruku.

Střechu dnes ale netvoří pouze samotná střešní krytina, ale i nespočet doplňků jako jsou izolace, střešní okna nebo okapové systémy. Stále více sem patří i solárními systémy zabudované i přímo do střechy. Veletrh přinesl i v těchto oblastech mnoho novinek. Jednou z nich je nadkrokevní tepelná izolace BramacTherm. Tento tepelně izolační materiál je pokládán celoplošně seshora na střešní krokve. Tím se zabrání vzniku tepelných mostů přes krokve, které vedou ke ztrátě tepla. Z oblasti střešních oken bylo k vidění nové plastové nízkoenergetické střešní okno ROTO DESIGNO R7 v dekoru borovice a zlatého dubu. Nízká konstrukční výška umožňuje optimální začlenění do střechy, což přispívá ke zlepšení povrchových teplot a napomáhá úspoře energie. Je ukázkou propojení plastového profilu a dřevěného masivu.

Solární panely

Světovou novinku představila firma SFS intec, a to mechanické upevnění solárních zařízení na průmyslové střechy SOL–R. Jedná se o zcela novou technologii pro snadnou montáž solárních zařízení na střechy. Dlouho očekávanou novinku univerzální ruční přístroj TRIAC AT na profesionální svařování plastů od švýcarské firmy Leister Technologies AG představila společnost WeldPlast. Jedná se o nástupce osvědčeného digitálního Triacu PID, vyráběného již od roku 1997. Pro kutily firma PROTOOL připravila velkou expozici pracovních nástrojů, které si mohli vyzkoušet.

Kvalitní veletrh není však jen jakousi velkou reklamní plochou. Proto Střechy Praha nabídly velmi rozsáhlý doprovodný program přednášek, seminářů, moderovaných kulatých stolů, kde nespočet předních odborníků hovořilo o tom nejzajímavějším, co se za poslední rok mezi střechaři odehrálo.

Významnou novinkou byly služby Stavebního poradenského centra Střechy Praha & ForWood. Toto centrum zaštítila organizace ČKAIT, Fakulta stavební ČVUT Praha a Fakulta stavební VUT Brno. Každý návštěvník měl možnost zdezískat bezplatně odborné rady ze všech oblastí výstavby. K dispozici byly i další stánky s poradenskou službou jako například stánek Cechu klempířů, pokrývačů a tesařů nebo poradenské centrum v oblasti úspor energií a obnovitelných zdrojů energie EkoWATT.

Novinku mezi soutěžemi „Střechařský inzerát 2011“ – 1. ročník soutěže o nejlepší počin v reklamě v oblasti střech realizovaný v roce 2011, vyhrála společnost Lightway s reklamou na světlovody ve formě křišťálových kopulí. Vítězný inzerát si pak návštěvníci mohli prohlížet po celou dobu veletrhu ve velkém formátu ve vstupní hale a nechat se inspirovat.

Nechybělo ani oblíbené losování o střechu zdarma a další hodnotné ceny.

Chrliče

Zpestřením byly ukázky střechařského řemesla na mnoha stáncích a také unikátní sbírky historických předmětů v expozicích Pokrývačského muzea pana Vladimíra Zábranského, Tegulária pana Richarda Mlýnka nebo historické střešní tašky ze sbírky pana Jiřího Vrňaty.

Počet zúčastněných firem:166
Zastoupené země:

ČR, SR, Německo, Polsko, Itálie, Belgie, Řecko
Celková obsazená plocha:4250 m²
Plocha doprovodných aktivit:580 m²
Celkem návštěvníků:18 642