Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Třetině Čechů brání v zateplení finance

Zateplit plánuje podle průzkumu Sdružení EPS ČR 79 % Čechů žijících v nezatepleném domě. Třetina z nich však nemá a ani nebude mít na rekonstrukci potřebné finanční prostředky.

Průzkum Sdružení EPS ČR realizovala agentura IPSOS za pomoci nástroje Instant Research v srpnu 2017
Průzkum Sdružení EPS ČR realizovala agentura IPSOS za pomoci nástroje Instant Research v srpnu 2017

Až 98 % Čechů, kteří již zateplili, přitom vnímá tuto investici za přínosnou. Jako hlavní pozitivum označují nejen úsporu energií a lepší tepelnou izolaci domu během celého roku, ale i snížení vlhkosti a hluku.

Tři ze čtyř Čechů potvrzují praktickou návratnost investice

Zateplení se vyplatí, a to nejen na papíře. Z průzkumu vyplývá, že úspora energií a tím především vašich peněz je druhým nejčastějším důvodem Čechů k zateplení. Naše interní statistiky dokazují, že zateplením se platby za teplo reálně sníží, v některých případech až o 50 %,“ uvádí Pavel Zemene, předseda Sdružení EPS ČR. Nižší účty má podle něj 76 % lidí, kteří mohou porovnat stav před a po zateplení. „Přesto podle našeho průzkumu celá třetina Čechů nemá na počáteční investici do zateplení dostatečné finanční prostředky,“ dodává.

Proč zateplit? Podle Čechů hlavně pro lepší tepelnou izolaci a úspory energií i peněz

Hlavní motivací pro zateplení mezi Čechy nadále zůstává samotná tepelná izolace zajišťující dlouhodobé udržení stabilní teploty v budově během zimy, ale i léta, kdy nedochází k nadměrnému přehřívání. V průzkumu ji uvedlo 76 % dotázaných. Druhým nejčastěji skloňovaným důvodem je u 57% Čechů úspora energií a peněz. V některých případech lidé vyzdvihli také snížení vlhkosti a rizika výskytu plísní či zlepšenou hlukovou izolaci.

Jedničkou mezi izolanty zůstává pěnový polystyren

Ze statistik roční spotřeby pěnového polystyrenu vyplývá, že se jedná o dlouhodobě nejoblíbenější izolační materiál na trhu. Většinový podíl zaujímá na fasádách a plochých střechách. Oblíbenost polystyrenu pramení z jeho vlastností, mezi něž řadíme pevnost, lehkost, vysokou odolnost a životnost minimálně 50 let. Vedle toho je ekologický a má vynikající mechanické a tepelně izolační vlastnosti, které si na rozdíl od jiných izolačních materiálů plně zachovává v čase.


Sdružení EPS ČR
logo Sdružení EPS ČR

Sdružení EPS ČR je národní organizace založená s cílem koordinovat vývoj aplikací z pěnového polystyrenu (EPS), podílet se na tvorbě norem, kontrolovat kvalitu a bezpečnost výrobků, poskytovat konzultace a podílet se na úsporách energie.

 
 
Reklama