Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Více než polovina domácností podceňuje pravidelnou kontrolu výdajů za vytápění

Náklady za vytápění tvoří podle ČSÚ až 2/3 domácího rozpočtu spadajícího na bydlení. Více než polovina domácností nekontroluje měsíční spotřebu za vytápění a řada jich neprovádí kontrolu spotřeby dokonce vůbec.

Z ankety Sdružení EPS ČR vyplynulo, že pravidelnou kontrolu svých výdajů za vytápění provádí na měsíční bázi 46 % respondentů. K nárazové kontrole během topné sezóny se podle odpovědí uchýlí 25 % z nás. Každý sedmý účastník ankety uvedl, že náklady za vytápění nekontroluje vůbec a vyčkává na konečné vyúčtování energií. Přibližně stejný počet výdaje také nekontroluje a to z důvodu, že nemá dálkový odečet a průběžná kontrola spotřeby není možná.

Dvě třetiny výdajů za bydlení jde na vytápění, pomůže kvalitní zateplení

Podle Českého statistického úřadu jdou z celkového rozpočtu domácností na bydlení až dvě třetiny právě na vytápění. Schodek v domácím rozpočtu může prohloubit nejen podcenění pravidelné kontroly účtů za vytápění, ale také nedostatečná izolace vašeho bytu či domu.


„Zateplovat je potřeba komplexně včetně oken a kvalitním materiálem. Významnou úsporu energií dokáže zateplení generovat především u starší bytové zástavby, kde modelové příklady odhadují snížení nákladů až o 50 % původní částky. V praxi můžeme výhody zateplení sledovat nejen na nižších provozních nákladech za vytápění, ale i na úsporách za klimatizaci během léta,“ uvádí Pavel Zemene, předseda Sdružení EPS ČR. Kromě úspor energií prodlužuje kvalitní izolace životnost budov, pomáhá udržet optimální teplotu ve vytápěném prostoru a snižuje emise skleníkových plynů.

Jedničkou mezi izolanty zůstává pěnový polystyren

Ze statistik roční spotřeby pěnového polystyrenu vyplývá, že se jedná o dlouhodobě nejoblíbenější izolační materiál na trhu. Většinový podíl zaujímá především na fasádách a plochých střechách.


Sdružení EPS ČR
logo Sdružení EPS ČR

Sdružení EPS ČR je národní organizace založená s cílem koordinovat vývoj aplikací z pěnového polystyrenu (EPS), podílet se na tvorbě norem, kontrolovat kvalitu a bezpečnost výrobků, poskytovat konzultace a podílet se na úsporách energie.

 
 
Reklama