Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Máte mokré zdivo? Podříznutí domu nestačí

Pokud máme zdivo, které je zboku zasypáno zeminou, musíme vyřešit i svislé izolace proti vodě. Sanační omítky je pak vhodné kombinovat s dalšími sanačními opatřeními a jejich společná funkce umožní rychlé a bezproblémové užívání objektu.



Největší pozornost se při sanaci vlhkosti zdí věnuje hlavně oddělení stěn od vlhkých základů. Na zeď se zvenčí navaří plastová fólie nebo asfaltová lepenka, slabým místem lepenky jsou spoje, slabým místem fóliových izolací pak prostupy vody nebo kanalizace. Tyto izolace potřebují rovný podklad.

Nejúčinnější svislou izolací je živičná stěrka, která nepotřebuje úplně rovný podklad. Aby byla funkční, je třeba dodržet technologickou kázeň, kdy je nutné provést několik vrstev stěrky o celkové tloušťce 3-4 mm. Pomocí chemické injektáže je možné buď vytvořit nepropustnou clonu přímo ve stěně, nebo provrtat celou zeď a natlačit chemickou suspenzi zevnitř na vnější stranu stěny.

Podrobněji se problematice svislých izolací suterénu od přilehlé zeminy věnuje článek Ing. Martina Perlíka na ESTAV.cz, kde se také dočtete o správné aplikaci sanačních omítek.
 
 
Reklama