Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak snížit energetickou náročnost budov? Moderní jsou sendvičové panely i hybridní střechy

Snižování energetické náročnosti obytných budov patří k prioritám a často diskutovaným tématům současnosti. A to nejen z hlediska strategie a legislativy Evropské unie, ale také osobního zájmu samotných domácností.

K dosažení těchto cílů vedou mimo jiné renovace střech, které hrají významnou roli ve zlepšení tepelně-technických vlastností domu. Dnes existují různé způsoby, jak modernizací střechy snížit celkovou energetickou náročnost nemovitosti.

Kvalitně zateplená střecha sníží náklady na vytápění o 11 %

Energetickou náročnost domu udávají zejména tepelně technické parametry jeho konstrukce. K největším tepelným ztrátám dochází přes obvodové stěny, okna a střechu. Celkovým zateplením budov dochází k 50 % snížení nákladů na vytápění, zateplení střechy se na něm podepisuje z 11 %.

„Oblíbenou variantou je instalace sendvičových izolačních panelů, kdy tak v kombinaci s vnějším plechovým povrchem střešního pláště získá výborné mechanické vlastnosti a dále vyniká až desetkrát nižší hmotností oproti těžkým střešním krytinám. Díky tomu nevyžaduje novou ani náročnou střešní konstrukci,” uvádí Jaroslav Nikodým ze společnosti Borga, která se zabývá výrobou a montáží lehkých střešních krytin.


 
 
Reklama