Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

ROCKWOOL zateplil unikátní chatu pro horolezce ve slovinských Alpách

Na úpatí 2532 metrů vysoké slovinské hory Skuta stojí originální dřevěná chata pro horolezce. Na třetí největší vrchol Kamnišských Alp musela části přístřešku dopravit pomocí vrtulníku slovinská armády. Horská chata je kompletně zateplená izolací z kamenné vlny ROCKWOOL.

Horský přístřešek se skládá ze tří pokojů, vstupní prostor slouží pro uskladnění a přípravu jídla, další větší místnost je společenská a objekt uzavírá kompaktní ložnice, ve které může najednou přespat až osm horolezců nebo turistů.

Chatu situovanou na okraji skalní stěny navrhli přední slovinští architekti Spela Videcnik a Rok Oman ze studia OFIS. Konstrukci horského příbytku vymysleli studenti Harvardské univerzity. Ta je k zemi ukotvená za pomocí kovových kloubů, aby odolala drsným podmínkám vysokohorského klimatu.

Na celé vnější stěně, střeše a podlaze je použitá kvalitní tepelná a nehořlavá izolace ROCKWOOL Airrock ND, která je vhodná do těchto nestabilních klimatických podmínek s velkými teplotními výkyvy a extrémním počasím.

Podívejte se, jak se budovala unikátní chata v Alpách

 
 
Reklama