Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Inteligentní parozábrana DuPont™ AirGuard® Smart

Parozábrana DuPont™ AirGuard® Smart má největší rozsah Sd hodnoty ze všech parotěsných materiálů na trhu a nejvyšší míru adaptability na změny vlhkosti vzduchu a konstrukce.

  • Parozábrana nové generace, schopná přizpůsobit své vlastnosti v závislosti na změnách vlhkosti vzduchu a umožňující dokonalou vzduchotěsnou izolaci budov.
  • Největší rozsah Sd hodnoty ze všech parotěsných materiálů na trhu a nejvyšší míra adaptability na změny vlhkosti vzduchu a konstrukce. (Sd hodnota – propustnost vodní páry – schopnost konstrukčních materiálů umožnit prostup vodní páry)
  • DuPont uvádí na český a slovenský trh novou inteligentní parozábranu DuPont™ AirGuard® Smart, jež přispívá k vyšší úspornosti a používání udržitelných stavebních řešení.

V reakci na rostoucí požadavky v souvislosti s energetickou náročností budov a poptávku po řešeních umožňujících snížení spotřeby energie a provozních nákladů představuje divize DuPont Building Innovations novou parozábranu pro zajištění optimální vzduchotěsnosti obvodových plášťů. Parozábrana je vysoce adaptabilní na změny úrovně vlhkosti, a to díky unikátnímu rozsahu Sd hodnot, který je nejvyšší ze všech materiálů na trhu. DuPont™ AirGuard® Smart rozšiřuje stávající řadu produktů DuPont™ AirGuard® pro střechy a stěny, oblíbených mezi stavaři na celém světě. Tato inovativní vzduchotěsná fólie je vyvinuta pro novostavby i rekonstrukce a speciálně pro renovaci střech zvenčí.

Architekti i stavebníci dnes věnují velkou pozornost výběru stavebních materiálů. Během návrhu každého projektu je kladen velký důraz na komfort a udržitelnost. Energetické vlastnosti budov a výběr nejvhodnějších materiálů a postupů se stávají těmi nejdůležitějšími faktory.

„DuPont™ AirGuard® Smart je nové a efektivní řešení, které díky svým schopnostem „chytře“ reagovat na povětrnostní podmínky, relativní vlhkost vzduchu i tepelné izolace nabízí bezkonkurenční schopnosti řízení vlhkosti v konstrukcích,“ vysvětluje Petr Macháček, marketingový manažer pro Českou republiku a Slovensko z divize DuPont Building Innovations.

DuPont™ AirGuard® Smart má skvělé vlastnosti díky extrémnímu rozsahu Sd hodnot (od 0,05 m do více než 30 m), což umožňuje maximální ochranu před poškozením konstrukcí. Materiál se adaptuje na změny vlhkosti a podle potřeby minimalizuje nebo zvyšuje prostupnost vodní páry. Kombinuje funkce odvodu vlhkosti a parozábrany v jedné vrstvě. Díky svým mechanickým vlastnostem je DuPont™ AirGuard® Smart výkonnější než většina konkurenčních materiálů. Jeho mechanická odolnost umožňuje bezproblémovou instalaci v náročných stavebních podmínkách. Díky tomu, že je průhledný, je instalace tepelné izolace i kotvicích prvků jednodušší.

DuPont™ AirGuard® Smart
DuPont™ AirGuard® Smart

Materiál DuPont™ AirGuard® Smart byl speciálně vyvinut pro použití jako vzduchotěsná vrstva při renovaci střech zvenčí. Lze jej použít nad i mezi krokvemi, stejně jako univerzální parotěsnou vrstvu při suché výstavbě zevnitř.

Technická výkonnost materiálu DuPont™ AirGuard® Smart je velmi vysoká: Sd hodnota je při velmi vlhké tepelné izolaci vždy pod 1 m, bez ohledu na relativní vlhkost okolního vzduchu. Konstrukce a izolace mohou schnout směrem dovnitř i ven (přes difuzní fólii). Tato přirozená ventilace také snižuje vysoké hodnoty relativní vlhkosti vzduchu. Pokud je vrstva tepelné izolace velmi suchá, DuPont™ AirGuard® Smart se chová jako typická parozábrana: zabraňuje prostupu páry a má vysokou Sd hodnotu. Přes podstřešní difuzní membránu dochází k difuzi a konstrukce i izolace mohou schnout směrem ven.

Tyto vlastnosti dělají z DuPont™ AirGuard® Smart ideální řešení pro energeticky úsporné konstrukce a pomáhají šetřit náklady na vytápění i chlazení.

Níže uvedený graf ukazuje dva extrémní případy: Sd hodnotu pro vlhkou (100%) a suchou (0%) tepelně izolační vrstvu – v závislosti na relativní vlhkosti okolního vzduchu. Konkrétní Sd hodnota je vždy kombinací obou hodnot vlhkosti (izolace a vzduchu). DuPont™ AirGuard® Smart nabízí při vlhké izolaci vysokou míru vysychání směrem dovnitř a zároveň omezuje prostup vodní páry zevnitř ven, pokud je tepelně izolační vrstva suchá.

DuPont™ AirGuard® Smart
DuPont™ AirGuard® Smart

V létě, kdy je relativní vlhkost okolního vzduchu vysoká (>50%) a vnější teplota je vyšší než teplota interiéru, je odolnost DuPont™ AirGuard® Smart proti prostupu vodní páry snížena a vodní pára proto může, pokud je to nutné, prostupovat směrem dovnitř tak, aby izolace a konstrukce mohly schnout směrem dovnitř.

V zimě je naopak relativní vlhkost vzduchu mnohem nižší a vnější teplota je nižší než teplota interiéru. V tomto případě je odolnost DuPont™ AirGuard® Smart proti prostupu vodní páry zvýšena a zabraňuje vnikání vlhkosti do tepelné izolace a konstrukce.

DuPont™ AirGuard® Smart
DuPont™ AirGuard® Smart, technické údaje
O produktech DuPont™ AirGuard® – produkty DuPont™ AirGuard® jsou vzduchotěsné a parotěsné vrstvy pro střechy, stropy a stěny, které snižují nekontrolovaný prostup vzduchu a tepelné ztráty. Celková rovnováha vysoušecí schopnosti konstrukce je udržena díky použití materiálu DuPont™ AirGuard® na vnitřní straně a podstřešní membrány Tyvek® na vnější straně.
O divizi DuPont Building Innovations – DuPont™ AirGuard® je výrobek divize DuPont Building Innovations. Produktová nabídka divize DuPont Building Innovations, sahající od inovativních energeticky úsporných systémů až po atraktivní a odolné povrchy, nabízí bezpečnost, odolnost, estetickou hodnotu a energetickou efektivitu, čímž rozhodujícím způsobem přispívá k rozvoji moderního stavebnictví – od různých druhů budov, architektonických prvků, dopravní infrastruktury a mostů až po úpravy krajiny a zahradní architektury, stejně jako k ochraně a renovaci současných i historických staveb.
 
 
Reklama