Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Systém podtlakového kotvení hydroizolací střech je unikát firmy Protan

Podtlakový systém kotvení pásů Protan SE byl vyvinut a upraven na drsné severské povětrnostní podmínky. V ČR je certifikován TZÚ stavebním v Praze. Funkčnost systému je prověřena vichřicemi, které i na našem území prověřují kvalitu střešních souvrství.

Obchodní a technické zastoupení firmy Protan pro Českou a Slovenskou republiku, firma Izolprotan s.r.o., uvedl podtlakový systém kotvení na trh svou první aplikací systému v roce 2001. V současné době přibývá ročně montáž nekolika desítek tohoto, mezi odbornou i laickou veřejností málo známého, systému kotvení fólií proti působení sání větru. Funkčnost systému je prověřena vichřicemi, které v poslední době na našem území prověřují kvalitu návrhů a instalací střešních souvrství. Podtlakový systém kotvení Protan je u nás certifikován Technickým a zkušebním ústavem stavebním v Praze.

Princip podtlakového kotvení izolačních pásů je založen na znalostech působení větru na střešní konstrukci. V oblastech rohových a okrajových, kde působí sáním, se tyto sací síly využijí k podtlakovému kotvení hydroizolace prostřednictvím vakuových ventilů, umístěných v izolaci. Vakuový ventil je kovový válec se speciálně tvarovanou hlavicí, která vytvoří turbulence vzduchu a dojde k vysávání vzduchu ze souvrství. Jednosměrné proudění vzduchu zajišťuje vložka z EPS, na které je ukotvena pohyblivá EPDM membrána. Ta zajistí možnost proudění vzduchu ze střešního souvrství ven, ale ne do něho. Potom systém funguje po celou dobu životnosti tak, že vytvořený podtlak přisává fólii k podkladu a čím větší je sání větru, tím větším podtlakem je fólie kotvena.

V souvrství dochází k pohybu vzduchu směrem ven a ten odvádí i případnou vlhkost vyskytující se pod hydroizolací. V novostavbách zabudovanou vlhkost z mokrých procesů, v rekonstruovaných skladbách zabudovanou vlhkost z mnohaletých zatékání. Vlhkost není odkázána pouze na difuzi PVC fólií Protan s velice nízkým difuzním odporem. Konstrukce se vysušuje větší rychlostí a vlhkost nezpůsobuje hnilobné procesy nebo vysychání do vnitřních prostor.

 
 
Reklama