Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Architektonický skvost v americkém stylu

Co mají společného vyhlášená americká lyžařská střediska Aspen a Beaver Creek s rakouským Seefeldem? Kromě hojnosti sněhu, úžasných služeb a apré ski je to od nedávné doby také architektonický skvost, doslova v americkém stylu. Ve vysokohorském prostředí tyrolských Alp byl dokončen obytný dům, jehož vnější struktura musí kromě vysokých nároků na vzhled, splňovat především odolnost vůči povětrnostním podmínkám a spoustě sněhu. To bylo možné díky střešnímu a fasádnímu panelu FX.12. společnosti PREFA.

„Člověk míní, život mění,“ pomyslel si architekt Stefan Knabel z ateliéru „maaars architecture“ v Innsbrucku, když po úspěšném podání všech žádostí o povolení stál v Seefeldu měsíc před zahájením stavby obytného domu. Knabelův architektonický ateliér se specializuje na stavby ze dřeva. Nicméně krátce před zahájením prací se rozhodl, že investorce, žijící ve Spojených státech, vymluví na údržbu náročné dřevo a navrhne jí bezúdržbový střešní a fasádní panel PREFA FX.12, který se vyznačuje dlouhou životností, odolností vůči povětrnostním podmínkám, jedinečným designem s robustní konstrukcí. „Ústředním prvkem celého projektu je hra s kamenem. S investorkou jsme se proto vydali hledat jako doplňující materiál něco méně obvyklého a současně dostatečně kontrastního. Na základě profesionální konzultace s vývojářem projektů u společnosti PREFA, panem Haraldem Kronthalerem jsme našli dokonalý materiál v podobě hliníkových panelů,“ dodává Knabel.

Minus 20 stupňů – pro FX.12 žádná překážka

Střešní panely jsou položeny na ploše 280 m2 a fasádní panely na ploše 320 m2. Pomocí panelů v odstínu písková byla rovněž obložena vjezdová brána, vrata do garáže a zahrady. „Velkou výzvou nakonec bylo, jak přesně klempíř zpracuje materiály při značně nízké zimní teplotě až minus 20 stupňů. Pracovníci si mnohdy připadali jako v mrazáku, ale pro naše výrobky to nebyl žádný problém,“ říká projektový vývojář u společnosti PREFA Kronthaler. Plastovými plachtami se zakrylo staveniště a byla zde instalována topná děla. Během pouhých osmi týdnů byla většina práce hotova, a to včetně osazení oken a střešních okapních žlabů.

Know-how společnosti PREFA na horách

„Hliníkové krytiny se již po mnoho let osvědčují ve vysokohorské krajině. Provedli jsme desítky realizací včetně chat, položených ve vysokých nadmořských výškách, i těch na horských pastvinách, mezi nimi i nejvýše položené chaty v Rakousku, chaty arcivévody Johanna,“ říká Harald Kronthaler. Jednu z rozhodujících rolí při výběru materiálu v Seefeldu hrálo extrémní kolísání teploty a velké zatížení sněhem – Seefeld je jedno z nejchladnějších míst Tyrolska a v nadmořské výšce nad 1 000 metrů čelí každoročně doslova metrovým přívalům sněhu. S velkými výkyvy teplot si tvárné hliníkové maloformátové krytiny hravě poradí, stejně jako se sněhem. Současně klempířům umožňují pohrát si se střechou do toho nejmenšího detailu, jako třeba nenápadné začlenění střešního a okapního žlabu do celé konstrukce střechy a fasády.

Alpská hra světla a stínu

Rozhodující při volbě panelu FX.12 byl pro investorku design. Při monolitickém vzhledu obytného domu a vzhledem k jeho otevřeným a světlem zaplaveným prostorám, s vlastní částí pro wellness a s téměř šest metrů vysokou obytnou halou ji přesvědčila „živoucí fasáda“. „Vzhled se mění doslova od rána až do večera. Hra světla a stínu na futuristicky působícím povrchu vzniká díky podélným a příčným zlomům v ploše panelů FX.12. Výsledkem je asymetrický a zcela jedinečný vzhled budovy,“ popisuje odborný poradce společnosti PREFA Manfred Ossanna. Při výběru barev se investorka rozhodla pro pískovou, která se dokonale přizpůsobuje snově kouzelnému okolí i monolitickému vzhledu budovy. „Celkem sedm přírodních barevných odstínů patří kromě pískově do nové palety barev P.10. Tento odolný lak ještě zvyšuje spolehlivost hliníku a dokonale chrání střechy a fasády vůči UV záření a jiným vlivům okolního prostředí,“ dodává pan Ossanna.

Teplý přírodní plášť v chladném Tyrolsku

Horský styl obytného domu, který je dokonale začleněn do okolní krajiny, je přesvědčivý (působí zcela přirozeně/autenticky). „Při realizaci jsme vytvořili spojnici mezi drsností okolí a jemností klempířské práce,“ říká architekt Knabel. Dalším důležitým detailem pro funkčnost objektu v chladném podnebí je konstrukce a struktura střechy a fasády se zadním odvětráváním. Při použití panelu FX.12 lze totiž realizovat provětrávanou fasádu, která umožňuje dokonalou izolaci a odvod přebytečné vlhkosti z objektu – vzniká tak příkladná a přirozená izolace zajišťující optimální klima prostoru. Na betonovou stěnu byla namontována dřevěná podkonstrukce, do které byla pomocí talířových hmoždinek mechanicky zakotvena tepelná izolace o síle 200 mm. Poté byla instalována paropropustná fólie. Provětraná mezera vznikla přidáním latí o šíři 50 mm, na které bylo instalováno plné prkenné bednění o síle 24 mm. Na bednění se nakonec již instaloval fasádní panel FX.12.

Doporučení architekta

„Obytný dům v Seefeldu je jedním z prvních v Tyrolsku, jehož střecha byla v plném rozsahu pokryta a jeho fasáda obložena výrobkem společnosti PREFA, panelem FX.12. Materiál s odstínem písková se dokonale podobá vzhledu kamene a jeho robustnost, dlouhá životnost i odolnost vůči povětrnostním vlivům může vlastnostem kamene hravě konkurovat. Kromě toho existuje minimum materiálů, kterými lze opláštit budovy v zimě při extrémních a téměř arktických teplotách,“ Stefan Knabel a Andreas Hausbacher, maaars architecture.

Údaje o stavbě:
Místo: Tyrolské Alpy, oblast Seefeld
Objekt: rodinný dům
Výstavba: březen 2012 až červen 2013
Plocha: plocha střechy cca 280 m2, fasáda cca 320 m2
Architekt: maaars architecture, Innsbruck
Klempíř: Klempířství HANGL Christoph, Telfs

Sortiment výrobků PREFA fasádní panel FX.12:
Stručný popis: FX.12 – jedinečný střešní a fasádní panel, který se svými podélnými a příčnými zlomy v ploše umožňuje mimořádně futuristické ztvárnění. Díky dvěma různým velikostem a tomu odpovídajícímu asymetrickému vzhledu se dá doplňkově podoba každého domu ještě individuálně zvýraznit. Tento výrobek získal hlavní cenu za nejlepší exponát veletrhu Střechy Praha 2012 s názvem „Zlatá taška 2012“ v oblasti inovace, zajímavého technického řešení, pokrokovosti a mimořádné kvality za přijatelnou cenu.
Materiál: hliník s dvouvrstvým vypalovaným lakem, tloušťka 0,7 mm
Rozměry:1400 × 420 mm a 700 × 420 mm
Hmotnost:2,3 kg/m2
Barvy P.10:tmavě hnědá, antracit, cihlově červená, tmavě červená, světle šedá, písková, břidlicová
Technická rafinovanost:stojatá úhlová drážka plní více funkcí současně: 1. optimálně chrání proti zatékání při prudkém dešti a vlhkosti, 2. eliminuje roztažnost materiálu při změnách teplot, zlepšuje samočištění plochy díky snadnému odplavování nečistot.

Hliníkové produkty PREFA GmbH si za posledních 65 let udělaly jméno v celé Evropě, díky svému rozvoji, produkci a prodeji střech a fasádních systémů z hliníku. PREFA je v současnosti úspěšně zastoupena na trhu v 16 evropských zemích, sídlo firmy je v Marktl/Lilienfeld (Dolní Rakousko). Skupina PREFA zaměstnává 380 pracovníků. PREFA je část skupiny podniků průmyslového celku Dr. Cornelius Grupp, který po celém světě zaměstnává více než 6000 zaměstnanců na více než 30 místech.

Pro více informací se prosím obracejte na:

Ing. Jakub Nepraš
PREFA Aluminiumprodukte s.r.o.
K Zelenči 2883/14, 193 00 Praha 9 – Horní Počernice
T: +420 234 496 501
E: jakub.nepras@prefa.com
www.prefa.com

Ing. Kristian Hanko
MediaTrust Communications spol. s r. o.
Kodaňská 46, 100 00 Praha 10
T: +420 234 066 208
E: khanko@mediatrust.cz
www.mediatrust.cz


PREFA Aluminiumprodukte s.r.o.
logo PREFA Aluminiumprodukte s.r.o.

Vyrábí hliníkové střešní a fasádní systémy v mnoha barevných odstínech, včetně kompletního sortimentu příslušenství. PREFA je také výrobcem montážního systému k solárním a FVE panelům. Záruka 40 let na kvalitu materiálu a u povrchové úpravy P.10 rovněž ...