Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zahrada na střeše – ozelenění střech pomocí Liadrainu

Ať už plochá nebo šikmá střecha, extenzivní nebo intenzivní porost, Liadrain z drceného keramzitu je nejlepší volbou pro rychlé, jednoduché a trvalé ozelenění střech. Lehký substrát pórovité a stabilní struktury zabezpečuje zdravý růst rostlin a zároveň tvoří vegetační, hydroakumulační a drenážní vrstvu.

Keramzit jako přirozená vegetační a drenážní vrstva

Zelená střecha potřebuje funkční substrát, který lze jednak přizpůsobit stavebním podmínkám daného místa, a dále je také schopen zajistit zdravý růst rostlin. V obou případech se velmi osvědčil Liadrain – drcený granulát z lehkého keramického kameniva. Jedná se o velice lehkou keramzitovou drť, jejíž objemová hmotnost v suchém stavu činí jen zhruba cca 0,3 g/cm3, a má navíc velice stabilní strukturu i tvar. Liadrain má otevřené póry a může proto akumulovat vodu v množství až 80 % své váhy v suchém stavu. Pro tuto akumulační schopnost a rovněž pro dobré drenážní účinky reguluje vodní režim zelené střechy. Použitím vhodné velikosti zrn je přitom vedle zavlažení zajištěn také ideální obsah vzduchu v půdě a tím také optimální zásobení rostlin kyslíkem. Kromě toho je Liadrain chemicky neutrální, mrazuvzdorný a nehořlavý. Je odolný vůči hydrolýze, půdním roztokům a mikroorganismům, neobsahuje klíčivá semena plevele ani části rostlin s regeneračními schopnostmi.

Pro svou lehkost, stabilitu struktury a schopnost akumulovat vodu umožňuje Liadrain rychlé a jednoduché ozelenění rovných i šikmých střech. Ozelenění může být přitom provedeno dvěma způsoby – extenzivně, v jedné vrstvě nebo intenzivně, v několika vrstvách.

Intenzivní ozelenění střešních zahrad

Při intenzivním ozelenění střechy se kořeny rostlin pevně a trvale uchytí ve vegetační vrstvě. Základem pro vybudování jednotlivých vrstev musí být plán ozelenění střechy. Statickým podmínkám střechy se potom přizpůsobí uspořádání vrstev, výška substrátů a složení jejich směsi.

První vrstva se zpravidla skládá z hydroizolačního souvrství složeného z PE folie (netkaná geotextilie – plsť), izolace proti vodě a nopové folie s atestem ochrany proti prorůstání kořenů. Potom následuje hydroakumulační popř. drenážní vrstva, která je z vrchní strany chráněná filtrační vrstvou nejlépe ve formě netkané geotextilie. Vrchní vrstvu potom tvoří vlastní vegetační vrstva, která se skládá ze zeminy, vrchní půdy nebo rašeliny promísené s Liadrainem. Pokud se skládá vegetační vrstva z Liadrainu a rašeliny ve stejném poměru, je statické zatížení většinou o polovinu menší než u stejně silné vrstvy obsahující pouze zeminu. Nepatrná váha, trvalá stabilita struktury a snadná manipulace umožňuje tímto způsobem rychle, snadno a efektivně ozelenit i střechy se sklonem až 35 stupňů i s omezenou únosností.

Více o intenzivním ozelenění >>

Extenzivní ozelenění

Pro střechy se zvláště nízkou únosností je vhodnou alternativou extenzivní ozelenění. V tomto systému je používána nízká, nenáročná a téměř bezúdržbová zeleň rozrůstající se do plochy, která dosahuje výšky od 5 do 20 centimetrů, jako např. skalničky, mechy a trávy. Tomu se přizpůsobí i potřebná výška vrstvy substrátu z Liadrainu, která může být u extenzivní zeleně nižší. Dosahuje-li střešní porost výšky 5 až 15 centimetrů, stačí výška souvrství 8 až 12 centimetrů, pro rostliny dorůstající do 20 centimetrů je nutná tloušťka vrstvy 12 až 16 centimetrů. Z toho vyplývá zatížení plochy 0,6 až 0,9 kN/m2 popř. až 1,2 kN/m2.

Vrstva substrátu se nanese přímo na střechu na izolační vrstvu proti prorůstání kořenů a na ochrannou vrstvu, kterou tvoří netkaná geotextilie.

Bezúdržbové osázení střechy

Při extenzivním způsobu ozelenění vyrůstají rostliny na vrstvě substrátu Liapor obohacené živinami nebo na tenké, několik centimetrů silné pokrývce z půdního substrátu. Dodatečný přídavek humusových vrstev není nutný, takže je mocnost souvrství velmi malá. Ani umělé zásobování vodou nebo živinami není třeba, protože nenáročné rostliny se kompletně zásobí samy a díky akumulačním schopnostem substrátu Liapor překonají bezpečně i delší období sucha. Pro extenzivní ozelenění střech se osvědčily zvláště sukulentní rostliny, traviny nebo kombinace travin a keřů.

Více o extenzivním ozelenění >>

Kde koupit Liadrain

Liadrain je k dostání v distribuční síti Liapor. Je dodáván volně ložený, ve velkoobjemových vacích (Big Bag o objemu 1000 l) nebo v pytlech o objemu 50 l.

 

Poradenství v otázce aplikací keramického kameniva Liapor, Liaflor a Liadrain, individuální cenové nabídky a další informace vám poskytne obchodně technický poradce výrobce:

Ing. Libor Pupík
tel.: +420 352 324 435
mob.: +420 606 643  550
e-mail: pupik@liapor.cz

Více informací naleznete na www.liapor.cz.


LIAPOR | Lias Vintířov, lehký stavební materiál k.s.
logo LIAPOR | Lias Vintířov, lehký stavební materiál k.s.

Společnost Lias Vintířov, lehký stavební materiál, k. s. vyrábí kompletní sortiment stavebních materiálů LIAPOR pro hrubou stavbu. Základním materiálem pro jejich výrobu je lehké keramické kamenivo Liapor, které nahrazuje běžné přírodní kamenivo.