Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Stavba rodinného domu svépomocí může být radostí, životním posláním i odkazem budoucí generaci

V posledních době se i u nás v ČR začíná projevovat zvyšující se poptávka po nízkoenergetickém bydlení. Trendovou záležitostí se stávají stavby z moderních stavebních systémů, které svými vlastnostmi vysoce převyšují pálené nebo pórobetonové materiály. I přes jejich nesporné kvality a snadnost výstavby si na stavbu svépomocí ovšem troufne jen málokdo. Proč tomu tak je?

Mnoho lidí má obavy, že podobnou stavbu nezvládnou svými manuálními schopnostmi, stavebními znalostmi, časovou a finanční náročností, nebudou vědět jak s materiálem pracovat atd. a raději volí stavbu z klasických cihel či pórobethonu na úkor její kvality.

Jsou tyto obavy oprávněné? Zvládli byste to i vy? Jak postupovat při výběru stavebního materiálu? Vyplatí se investice do kvalitních stavebních systémů?

O rozhovor jsme požádali pana Kotíka, majitele nadstandardní novostavby nadčasového rodinného domu v Přerově, který ho postavil svépomocí ze systému ztraceného bednění ze štěpkocementových tvárnic NATUR-BLOCK.

Dobrý den, pane Kotíku, jaké okolnosti u Vás sehrály roli při výběru stavebního materiálu? Proč jste se nerozhodl pro klasické řešení domu z cihel?

K výběru stavebního materiálu jsem přistupoval s tím, že základním kritériem byl pro mě požadavek na jeho tepelně-izolační vlastnosti, které měly odpovídat nízkoenergetickému standardu. Potřebné informace jsem získával v průběhu několika let při návštěvách stavebních veletrhů, známých, kteří stavěli, a také novostaveb v okolí, to vše s cílem udělat si průzkum vlastností v současné době používaných stavebních materiálů. Klasické stavební materiály jsem po nějakém čase úplně vyloučil. V mnoha případech jsem se osobně přesvědčil, že majitelé domů z těchto klasických materiálů měli opravdu největší problémy právě s tepelně-izolačními vlastnostmi, které byly špatné, stavby prochladávaly, vyžadovaly vysoké nároky na otopné soustavy a tedy i energie. Vzniklou situaci byli nuceni řešit dodatečným zateplením, které zvýšilo náklady na stavbu a navíc ne vždy přineslo požadovaný efekt.

Pro jaký stavební materiál jste se tedy rozhodl? Splnil Vaše očekávání?

Vylučovacím způsobem jsem se tedy dopracoval k systému štěpkocementových tvárnic NATUR-BLOCK, a dnes mohu upřímně říci, že tento výběr byl správný. Složení materiálu obsahující 85 % dřevěných štěpek a 15 % cementu zabraňuje tvárnicím jejich přílišné nasákavosti, na rozdíl od pálených a pórobetonových materiálů, a díky použitému dřevu jsou navíc schopny nejen pohltit malé množství vzdušné vlhkosti, ale tu i přirozeným způsobem vrátit zpět. V interiéru domu tak zajišťují optimální klimatické podmínky. Důležitým prvkem je i vnitřek tvárnice, tvořený betonovým jádrem a tepelnou izolací v podobě šedého polystyrénu s grafitem, který má špičkové izolační vlastnosti. Tepelná akumulace je u tohoto materiálu asi 7x vyšší než u klasických materiálů a asi 22x vyšší než u plynosilikátů. Vše se v plné míře potvrdilo. V našem novém domě o rozloze 230 m² dosahují náklady na energii v zimních měsících pouhých 3100 Kč, což je podobné, jako v našem bývalém bytě o třetinové rozloze. Přitom teplota v zimním období se v obytné části našeho domu běžně pohybovala okolo 23 st. Celsia a ve slunných dnech jsme topení nemuseli zapínat vůbec. Těžko popsatelnou věcí je náš subjektivní pocit, jakoby dům žil a dýchal s námi. Kdykoliv do něj přijdeme, tak máme dojem, že přesně ví, jak chceme, aby v něm bylo. V létě příjemný chládek, v zimě útulné teplo, vždy krásně svěží vzduch…


Můžete čtenářům prozradit, jak dlouho samotná stavba trvala a jak se vám se stavebním materiálem NATUR-BLOCK pracovalo?

Samotná stavba trvala přesně tři roky. Ale musíte vzít v úvahu, že jsem si většinu prací dělal sám po pracovní době, a to včetně výkopu základů domu, základové desky atd. Kompletní hrubá stavba trvala necelý rok. S materiálem NATUR-BLOCK se tedy i v případě individuální výstavby pracovalo poměrně velmi rychle. V současné době na domě chybí již jen vnější vrstva probarvené omítky, kterou jsem se rozhodl zhotovit z nejkvalitnějších silikonových materiálů. A to i přes to, že výsledná cena bude výrazně vyšší, než u standardních fasádních barev. Použitím kvalitních barev totiž zajistím barevnou stálost a především stabilitu vnějšího pláště domu bez nutnosti častých oprav. Tento dům si to nepochybně zaslouží.

Důraz na kvalitu použitých materiálů jste tedy kladl v celém domě?

Ano, rozhodnutí pro upřednostnění kvality před cenou sice do určité míry zbrzdilo postup výstavby, ale rozhodně se vyplatilo. Např. při výběru typů oken a zasklení jsem se rozhodoval mezi zhruba desítkou nabídek. Nakonec jsem použil okna, jejichž rámy jsou z tropického dřeva meranti, které je nadstandardně odolné vůči vlhkosti a nepříznivým klimatickým podmínkám. Okna jsou zasklena izolačními trojskly, s tepelným odporem 0, 7, přičemž zasklení otevírá dům směrem k jihu. To, spolu s vynikajícími tepelně i zvukově-izolačními vlastnostmi tvárnic NATUR-BLOCK, které např. poskytují neprůzvučnost stavby až do 59 dB, posouvají kvalitu bydlení o několik příček výše, než je současný používaný standard. Ačkoliv je náš dům na parcele přímo u silnice, do interiéru, pokud nejsou otevřená okna, neproniká zvenčí naprosto žádný hluk. Zmíněné vlastnosti našeho nového domu nám spolu s krásnou okolní přírodou dávají přímo fyzické důkazy o kvalitě našeho nového bydlení. Kvalitu preferujeme i v interiéru. Ten však svoji konečnou podobu získává zatím postupně. Příkladem jsou individuální interiérové návrhy osvětlení přímo od designérské firmy, které jsme však vzhledem k ceně realizovali zatím jen částečně. Stejně tak je zatím jen naší vizí závěrečná podoba nábytku a některých bytových doplňků. S manželkou jsme obyčejní, poctivě pracující lidé, žádní zbohatlíci, všechno budujeme postupně, srdcem a dle finančních možností.


Co vás při stavbě z NATUR-BLOCKu nejvíce překvapilo?

Příjemným překvapením byla určitě snadnost, s jakou se stavební prvky používaly, a to včetně nároků na řešení nejrůznějších individuálních detailů a specifik stavby. Zejména pro individuální netypovou stavbu je důležité, že se tvárnice vyrábějí v několika rozměrech a variantách. Celkem je možné využít kombinace až 8 volitelných šířek a typů izolace, šířky betonu a tvárnic. Díky tomu lze vždy najít optimální řešení pro jakoukoliv část stavby. Pro řešení dalších stavebních částí a jejich detailů jsou k dispozici překlady, sloupy, průvlaky, věnce i celé stropy. Všechny tyto komponenty svými izolačními vlastnostmi zabraňují vzniku tepelným mostům. Příjemným překvapením byla také snadnost, s jakou se do materiálu NATUR-BLOCK instalovalo např. elektrické vedení, rozvody vody…. K práci s tvárnicemi vám víceméně stačí jen pilka na dřevo.

Společnost VELOX-WERK (výrobce NATUR-BLOCKu) si zakládá nejen na kvalitě svých produktů, ale i poskytovaných služeb v oblasti poradenství a podpoře při stavbě samotné. Využil jste jejich pomoci?

Řadu informací, rad a postupů jsem získal již z webových stránek www.natur-block.com, kde je řada podrobných informací k dispozici všem. S konkrétními zástupci společnosti VELOX-WERK jsem pak konzultoval jak samotný projekt domu, tak některé dílčí postupy, konkrétně např. uložení tvárnic mezistropu. Společnost nám ještě před započetím stavebních prací připravila podrobný rozpis potřebného množství materiálu na stavbu, včetně návaznosti na další přidružené práce a použití vhodných kompatibilních materiálů. Díky tomu jsme objednali jen takové množství materiálu, které jsme skutečně spotřebovali. I v tomto případě se tedy potvrdila efektivita využití stavebního materiálu sestaveného do komplexního stavebního systému. Postup nejrůznějších dokončovacích prací na domě konzultujeme s odborníky firmy VELOX vlastně doposud. Z vlastní zkušenosti mohu tedy říct, že servis výrobce stavebního materiálu by se dnes již neměl projevovat jen cenovou kalkulací nabídky a dodávkou materiálu, tak jak je tomu běžné u mnoha jiných stavebních firem. VELOX-WERK je podle mých zkušeností firmou, která mnohým konkurenčním společnostem nastavuje nové standardy jak kvalitou a vlastnostmi nabízeného materiálu, tak rozsahem poskytovaných servisních a konzultačních služeb.

Děkujeme Vám za rozhovor a přejeme Vám a Vaší manželce, co nejkrásnější a ničím nerušené bydlení.

Připravil Pavel Hrazdíra

Podrobnější informace o stavebním systému NATUR-BLOCK, jeho technických parametrech, hlavních zásadách a postupech výstavby získáte na webu www.natur-block.com, nebo u odborníků společnosti VELOX-WERK, s.r.o., na tel.: 581 651 430, či na e-mailu:



 
 
Reklama