Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Moderní způsob bednění věnců

Ztužující věnce jsou velmi důležitým prvkem každé stavby. Jejich hlavní funkcí je zvýšení prostorové tuhosti pro zabezpečení nosných stěn proti vybočení, ale kromě toho zabraňují i nerovnoměrnému sedání zdiva. Věnce ztužují stěny samostatně nebo ve spojení se stropní konstrukcí. Nejčastěji se realizují z monolitického železobetonu, který se vylévá do připraveného bednění.

K tradičnímu bednění se obvykle používá klasických stavebních materiálů, jako jsou překližky, běžné řezivo, cihly apod. Tento způsob je ovšem velmi pracný a časově náročný, proto se v dnešní době již přechází na modernější formy bednění. Jednou z efektivních možností jak je zhotovit s menším úsilím, vyšší kvalitou a velkou časovou úsporou, je systém ztraceného bednění na bázi štěpkocementové desky VELOX.

Věncové desky VELOX jsou štěpkocementové desky tloušťky 35 mm, v kombinaci s tepelnou izolací různé tloušťky, určené k jednostrannému i oboustrannému bednění věncové konstrukce ve spojení se stropní konstrukcí. Výchozí surovinou pro jejich výrobu je kulatina z jehličnatého dřeva, z níž se mletím vyrábí tzv. dřevitá štěpka, která z celkového objemu desky činí 89 %. Dalšími komponenty jsou cement zajišťující pevnost a soudržnost desek, a roztok vodního skla, který stabilizuje desky proti vlhkosti a zvyšuje jejich odolnost proti plísním a hlodavcům.

Výhody použití bednění VELOX

Úspora času i pěnez

Zhotovení bednění věnců systémem VELOX je velmi rychlé. Metr bednění zvládnou namontovat i nezaškolení pracovníci již za dvě minuty. Jak uvádí v rozhovoru pro www.tzb-info.cz, stavbyvedoucí ze společnosti VS-Invest, a.s., ing. Petr Vaněk: „Kdybych chtěl časově konkurovat s montáží běžnými materiály, potřeboval bych k realizaci minimálně dvakrát tolik pracovníků a několikanásobné množství drobných mechanizmů. Takže jenom na mzdách ušetřím minimálně polovinu peněz.“ V jiném rozhovoru uvádí stavební odborník pan Jarmar: „Jednostranné bednění věnců VELOX na rodinném domě o rozměrech 10 x 11 m zhotoví dva moji pracovníci za 1,5 hodiny a ihned se může betonovat! U zděných věnců trvá montáž 8 hodin a betonáž se může uskutečnit až druhý den. 1mb jednostranného věncového bednění z cihel bez izolace přijde na cca 240 Kč (R = 0,29 m2K/W), bednění z dřevěných prken stojí cca 210 Kč, ale je třeba zohlednit vyšší náklady na betonáž věnce a nulový tepelný odpor. 1 mb bednění věnců z VELOXu stojí jenom cca 135 Kč (R = 0,33 m2K/W)."

Variabilita a pevnost

Bednění věnců VELOX má velmi všestranné použití. Je vhodné na jakékoliv typy nosných stěn, ať už se jedná o zdivo cihlové, pórobetonové tvárnice, štěpkocementové tvárnice, nebo železobetonové stěny odlévané do systémového bednění, včetně všech specifických individuálních řešení. K nosným stěnám se připevňuje ocelovými sponami, které zajišťují požadovanou pevnost. K dostání je ve variantách jednostranného bednění ke stropní konstrukci a oboustranného ukončovacího bednění. Výrobce je dále schopen dodat i hotové bednění sloupů, okenních či dveřních překladů a průvlaků.

Efektivita - bednění a izolace v jednom

Bednění věnců VELOX je i vysoce efektivní, spojuje totiž bednění i izolaci. Izolace zamezuje vzniku tepelných mostů a dřevěný podklad umožňuje výbornou přilnavost omítky. Nejen při přepravě a manipulaci oceníte nízkou hmotnost bednění, jehož je dosaženo při zachování vysoké pevnosti a tepelně izolačních vlastností. Bednění se nemusí odbedňovat.

Ekologičnost

V neposlední řadě je toto bednění ekologické, věncové desky jsou vyrobené z mineralizovaného dřeva, které zabraňuje vzniku CO2 a přispívá tak ke snížení emisí skleníkových plynů.

O vysoké kvalitě tohoto bednění svědčí i ocenění Zlatá medaile IBF a Čestné uznání Grand Prix na veletrhu FOR ARCH. Bednění VELOX si vás jistě získá jednoduchostí použití, rychlostí montáže, širokou variabilitou a vysokou pevností.

Chcete-li získat o tomto produktu více podrobnějších informací, a to včetně technických parametrů, postupu montáže či způsobu betonáže věnců, klikněte na stránky www.bedneni-vencu.cz, nebo přímo kontaktujte odborníky společnosti VELOX na tel.: 581 651 430, či na e-mailu: velox@velox.cz. Jistě vám veškeré vaše dotazy velmi rádi zodpoví.

 
 
Reklama