Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Goldbeck představuje budoucnost kompozitních staveb

Obliba shell and core řešení proniká i do segmentu rodinných domů. Stejně jako veletrhy už dávno nejsou záležitostí čistě jen odborníků a investorů velkých developerských projektů, nejsou ani kompozitní stavby a stavební systémy otázkou pouze užitkových nebo občanských staveb.

Ze zkušeností s realizací podobně velkých projektů ovšem tato konstrukční řešení čerpají řadu svých benefitů – počínaje absencí vnitřních nosných prvků, která umožňuje maximální variabilitu při tvorbě interiéru, a konče rychlostí jejich výstavby.

„V posledních letech jsme zaznamenali rostoucí zájem našich klientů o investice do zhodnocení pozemků. Ve většině případů se přitom jedná o novou investiční výstavbu zaměřenou na nájemní ubytovací prostory, hotely, penziony, soukromá centra pro seniory a další podobné stavby. Současně také roste poptávka po možnostech pro výstavbu nadstandardních vil nebo větších rodinných sídel,“ říká Pavel Trtík, ředitel divize SkeletSystem společnosti Goldbeck.

Označení „shell and core“ pochází ze Spojených států, kde se původně používalo především pro kancelářské budovy. Představuje stavební projekt, který je nabízen k nájmu nebo prodeji po dokončení hrubé stavby, tedy bez finálních úprav exteriéru a bez instalace interiérových prvků. Takto připravená stavba ponechává svou finální podobu zcela na představách svého investora nebo budoucího obyvatele.

Obliba takovýchto řešení přitom stoupá jak u komerčních, tak u bytových projektů. Z pohledu budoucího obyvatele představuje výhodu možnost individuálně si zvolit jak interiér, tak podobu exteriéru, z pohledu developerů pak odpadá nutnost odstraňovat nebo předělávat nainstalované prvky a vybavení ve chvíli, kdy se neshodují s představami zájemce. Ve výsledku ta shell and core řešení šetří na obou stranách jak čas, tak peníze.


„V současnosti uvažuje o tzv. shell and core řešeních stále více lidí, kteří chystají stavbu vlastního domu. Očekávají od nich kvalitní a spolehlivou hrubou stavbu, na kterou si třeba netroufají sami a u které chtějí mít absolutní jistotu, která ale zároveň vnitřní uspořádání v maximální možné míře ponechá na jejich fantazii. Nechtějí být při projektování interiéru nebo v případě pozdějších úprav omezováni vnitřními nosnými prvky,“ vysvětluje Pavel Trtík.

Stavbám vládnou přírodní materiály

Moderní architektuře stále vládnou přírodní a zároveň snadno recyklovatelné materiály, jakými jsou dřevo, ocel a sklo. Dřevo je i v současnosti hlavním stavebním materiálem téměř pro 90 % domů ve Skandinávii a tento trend pomalu zasahuje i střední Evropu. V Česku tvořily dřevostavby v roce 2014 přibližně 14 % všech nových domů. Skandinávské domy s oblibou využívají ocelové opláštění na namáhaných severních či návětrných stranách, zatímco zbytek pláště tvoří právě dřevo či sklo. Podobný styl vyžaduje v první řadě základní konstrukci, která architektům a projektantům podobně variabilní využití různých materiálů umožní.

Skeletové konstrukce jsou poměrně ve velkém množství využívány nejen pro samostatně stojící rodinné domy, ale i v rámci městské zástavby, kde hraje roli nejen zmiňovaná variabilita, ale i výrazně rychlejší proces hrubé stavby. Tuzemští architekti se se jezdí do skandinávských zemí inspirovat, si pomalu začínají podobný styl stavby osvojovat, a to jak pro dřevostavby, tak pro klasické stavby,“ uzavírá Pavel Trtík.

 
 
Reklama