Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tlak na dokončení rozestavěných zakázek do konce roku je kvůli dočerpání dotací

Nepřiměřeně krátké požadované termíny realizace nejsou často možné při dodržení technologií. Vyhlašování nových výběrových řízení, ze kterých budou zakázky v roce 2016 ale vázne.

V září letošního roku bylo veřejnými zadavateli vypsáno 134 výběrových řízení na stavební práce. Předpokládaná investovaná hodnota klesla pod 3,7 miliard korun. V porovnání s obdobím leden až září minulého roku klesl počet i objem vypsaných soutěží, a to téměř o třetinu. Vyplývá to z nejnovější analýzy zpracované analytickou společností CEEC Research na základě dat uveřejněných ve Věstníku veřejných zakázek na konci září 2015.

Veřejní investoři vypsali v září letošního roku ještě méně výběrových řízení na stavební práce než v srpnu. Plánovaná investovaná částka klesla pod 3,7 miliardy korun. Veřejní zadavatelé připravili pouze 134 výběrových řízení, což je nejméně od ledna 2013.
Velký tlak je kladen zejména na dokončení rozestavěných zakázek do konce roku 2015, tak aby bylo možné dočerpat dotace z EU. Vyhlašování nových výběrových řízení, ze kterých budou zakázky zadány a realizovány nejčastěji až v roce 2016, do jisté míry bohužel vázne,“ uvádí Jiří Vacek, ředitel analytické společnosti CEEC Research.
„V posledních měsících se setkáváme s nepřiměřeně krátkými termíny realizace. Zadavatelé požadují dokončení zakázky do konce letošního roku. To není v mnoha případech možné, pokud mají být dodrženy veškeré technologické postupy,“ uvádí Vladimír Steiner, provozní ředitel Schindler CZ.

Soutěže byly ukončovány v průměru 9 % pod vypisovanou (předpokládanou) cenou

Celkem bylo v prvních třech čtvrtletích roku 2015 vyhlášeno 1901 soutěží za 70,7 miliardy korun. To představuje téměř třetinový meziroční propad objemu i počtu zakázek na stavební práce. Z těchto zakázek už byla více než polovina (56 procent počtu, 51 procent objemu) rozdělena mezi konkrétní stavební firmy. Jelikož byly soutěže ukončovány v průměru 9 procent pod vypisovanou (předpokládanou) cenou, přišly si stavební společnosti na 32,8 miliardy korun.


Z celkového objemu oznámených zakázek později úřady zrušily zakázky za 4,6 miliardy korun (tedy cca 7 procenta z oznámených).

Většina veřejných výběrových řízení je vypisována na výstavbu a rekonstrukce infrastruktury.

V lednu až září 2015 oproti srovnatelnému období loňského roku mírně stoupl počet i objem zadaných zakázek. Podle nejnovější analýzy společnosti CEEC Research bylo zadáno 4 474 zakázek, což je o 3,6 procenta více než v lednu až září 2014. Hodnota zadaných zakázek byla 92,4 miliardy korun a meziročně vzrostla o 3,7 procenta. Některá zadávací řízení stále probíhají, a tak lze očekávat, že v dalších měsících budou data ještě aktualizována.
„Většina veřejných výběrových řízení je vypisována na výstavbu a rekonstrukce infrastruktury. Pro firmy, které realizují pozemní výstavbu, je práce stále málo. Do výběrových řízení se hlásí velké množství společností a ceny jsou tlačené na neúnosnou hranici,“ komentuje vývoj výběrových řízení Mário Červenka, ředitel developerské společnosti O.M.C. Invest.


 
 
Reklama