Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Univerzální konstrukce pro všechny typy opláštění

Většina domů postavených na základě železobetonové nosné konstrukční soustavy Skeletsystemu Goldbeck používá konvenční plášť zhotovený z vyzdívky doplněný na vnější straně o kontaktní zateplovací systém. Možnosti montovaného nosného systému jsou ale mnohem širší, od použití lehkých obvodových plášťů až po kompozitní stavbu kombinující železobetonový skelet s dřevostavbou.

Architekti a projektanti velkých obchodních a administrativních budov dnes velmi často volí kombinaci železobetonového monolitického skeletu s lehkým obvodovým pláštěm. Přesnost a parametry prefabrikovaných dílů nebo systémů suché výstavby jim umožňují výrazně zvětšit vnitřní užitnou plochu objektu a dosáhnout špičkových tepelně izolačních parametrů obálky. Stejný trend se začíná projevovat i u menších staveb a staveb rodinných domů.

Přesný prefabrikovaný skelet

Prefabrikovaný nosný skelet vykazuje lepší estetické parametry než monolit zhotovovaný přímo na stavbě. Jeho stavba je také levnější a rychlejší než zhotovení monolitu. Stejně jako stropní dílce z předpjatého betonu nahrazují lité stropy, dokáže prefabrikovaný skelet nahradit pro řadu investorů nedostupnou monolitickou konstrukci.

 
Goldbeck Prefabeton Skeletsystem železobetonová konstrukce základy
Obr 1. Dokončení hrubé stavby můžete nechat na týmu Goldbeck, nebo pokračovat sami s vámi vybranými partnery

Statický a konstrukční návrh v případě Skeletsystemu bezplatně provádí přímo společnost Goldbeck. Zároveň nabízí architektům a projektantům spolupráci od návrhu studie po realizační dokumentaci konstrukce, kterou lze použít i pro větší budovy administrativního nebo občanského charakteru.

Skeletsystem s vyzdívaným pláštěm

Goldbeck Prefabeton Skeletsystem železobetonová konstrukce základy
Obr 2a. Panoramatický výhled ze skeletu domu nad Berounem
Goldbeck Prefabeton Skeletsystem železobetonová konstrukce základy
Obr 2b. Vyzděný skelet rodinného domu nad Berounem

Goldbeck Prefabeton Skeletsystem železobetonová konstrukce základy
Obr 3. Vyzděný skelet jedné z luxusních vil v Praze Troji

Konstrukční řešení Skeletsystem je univerzální z hlediska volby materiálu vyzdívek a opláštění. Systém umožňuje použít k vytvoření stěnových výplní všechny druhy vyzdívek – skořepinové, pórobetonové, cihlové, keramické, zděné suchou nebo mokrou metodou.

Ideální tloušťka vyzdívky Skeletsystemu je pouze 200–250 mm. Kdykoli v budoucnu je možné jednotlivé výplně skeletového rámu vyměnit a nahradit tak plnou zeď oknem nebo naopak. Samotná konstrukce a její dlouhé rozpony přirozeně vybízí k umístění panoramatických oken.

 

Ocel a sklo Skeletsystemu sluší

Konstrukční a statické řešení skeletu dovoluje bezproblémovou montáž lehkých obvodových plášťů nebo odvětraných fasádních systémů. Přesto, že jde stále převážně o doménu větších staveb, řada realizací z poslední doby ukazuje, že architekti i investoři experimentují s prefabrikovanými systémy opláštění na bázi oceli i skla také u rodinných domů a stále častěji u občanských staveb, jakými jsou například školky a školy. Skeletsystem tento způsob stavění, který má jasné výhody, zpřístupňuje ještě více. Podívejte se na architektonickou studii školky, která se může měnit v čase.

Kompozitní stavba beton – dřevo

Kritickými prvky všech dřevostaveb jsou jejich nosné části. V případě degradace dřeva vlivem vlhkosti nebo škůdců znamená jejich výměna nebo oprava řadu komplikací. Kompozitní stavba v pojetí Skeletsystemu kombinuje nosnou železobetonovou konstrukci s rychlostí, snadností a dostupností dřevěných konstrukcí, které jsou použité coby část obvodového pláště. Použití dřeva pro konstrukci pláště umožňuje velmi snadnou prefabrikaci a skelet tak lze osadit celými stěnovými systémy včetně otvorových výplní a předinstalovanými rozvody.

 
 
Reklama