Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Závěry z prvního ročníku Technologického fóra

V rámci veletrhu FOR ARCH se letos poprvé uskutečnilo TECHNOLOGICKÉ FÓRUM - odborné setkání zástupců oborů, které přímo či nepřímo souvisí se stavebnictvím.

Panelovou diskusi si nenechalo ujít na dvě stě posluchačů. Ti měli možnost vyslechnout názory investorů, developerů, projektantů, představitelů státní správy, samosprávy, akademické obce i vystavovatelů a následně jim položit otázky k tématu.

Hlavními, a právě aktuálními, tématy letošního TECHNOLOGICKÉHO FÓRA byly dopady novely stavebního zákona a nové technologie pro chytré budovy BIM. TECHNOLOGICKÉ FÓRUM oficiálně zahájila ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová a náměstek ministra průmyslu a obchodu Jiří Koliba.

Dopady novely stavebního zákona První blok zahájila ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, která shrnula výhody novely stavebního zákona platné od 1. 1. 2018 a avizovala přípravu nového stavebního zákona. Nejdůležitější je podle ní zjednodušení, zrychlení a zprůhlednění (zviditelnění) činností především v oblasti územního plánování. Připomněla také „společné řízení“ EIA, územního řízení a stavebního povolení, které je ale dobrovolné, nikoliv povinné, jak ministerstvo navrhovalo. Paní ministryně řekla: „Určitě ho doporučujeme, protože přinese ty výhody v tom, že jedno povolení, o které si požádáte, jeden stavební úřad to všechno zajistí, samozřejmě následně bude jen jedno odvolání a následovat bude jenom jedna žaloba.“ Novela zákona by měla podle ministryně zkrátit povolování velkých staveb o jednu třetinu, u malých dokonce o jednu polovinu.

TECHNOLOGICKÉ FÓRUM

ABF, a.s.
logo ABF, a.s.

Společnost ABF, a.s. patří již od počátku 90. let mezi nejvýznamnější organizátory výstav a veletrhů v České republice. Svými veletrhy vytváří prostředí pro prezentaci nejnovějších výrobků, technologií a služeb. Během doby se naše veletrhy staly místem pro ...

 
 
Reklama